Ny funktion i iOS 17 håller koll på energin åt dig

Från sajten:
image

En ny funktion i iOS 17 ska hjälpa användarna att förlita sig mer på förnybar energi. Namnet på den nya funktionen är Grid Forecast.

iOS 17 får en ny funktion vid namn Grid Forecast och denna ska hjälpa en användare att nyttja elnätet på ett bättre sätt. Grid Forecast använder mobilens platstjänst för att visa när det finns förnybar energi i närheten av användaren samt när elförbrukningen är låg. Genom att ange i appen när hemmets strömbrukning väntas vara låg så ska det bli enklare att veta när det är optimalt att ladda elbilen eller använda mer strömslukande apparater. Det går i nuläget inte att använda informationen för att starta någon automatisering utan det krävs fortfarande manuell handpåläggning.

Syftet är givetvis att försöka förmå fler att använda el under mer gynnsamma förhållanden för att minska koldioxidutsläppen. Framförallt via elleverantörer som använder sig av förnybar vind- eller solenergi. Funktionen bakas in i Hem-appen i form av en ikon i hörnet som då meddelar användaren när det är läge att ladda samt köra disk- eller tvättmaskinen. Det ska gå att komma åt funktionen via Hem-appen på en Mac, iPhone, iPad samt Apple Watch. En widget ska också kunna läggas till på skrivbordet.

Med denna funktion kan vi bara hoppas på att stöd för att mäta energiförbrukning läggs till i Hem-appen. För produkter som kan mäta detta krävs tillverkarens app där denna data visas.

Blir detta något bra eller fixar vi det redan med exempelvis Tibber?

Källa: Appleinsider

Jag har skapat en iOS app som heter wibberpro som funkar på iPad/iPhone och Apple Watch och är till för Tibber kunder. Den har mycket funktionalitet bl.a. integrering mellan elpriser och shortcuts/automation i iOS, Data från Eve Energy puckar kan ses mm. Bifogar en bild på ett script som kör en avfuktare i en timma när elen är som billigast men endast om priset < 20 öre/kWh. Testa, en månad gratis.