Nu får vi konsumenter mycket starkare köpskydd

Från sajten:
image

Från och med 1 maj fick vi en betydligt tuffare konsumentköplagstiftning. Framförallt ökar bevisbördan på säljaren om något går sönder från 6 månader till 24 månader.

Även om nästan alla företag erbjuder en frivillig garanti på ett år och ibland även två år så sade lagstiftningen att bevisbördan om något gick sönder låg på konsumenten efter 6 månader. Bevisbördan att felet fanns där från början och inte berodde på yttrep påverkan alltså.

Nu höjs denna till 24 månader. Reklamationsrätten gäller som vanligt i 36 månader. I praktiken har det inte varit jättestor skillnad i de flesta branscher då säljare och köpare ofta har kunnat vara överens om någon produkt har stöt- och/eller vätskeskador vid inlämning.

Men nu kommer också krav på att tillverkarna skall hålla produkterna uppdaterade inom samma period. Detta gäller även begagnade produkter. Djur är undantagna på grund av anledning. Digitala tjänster omfattas också av reklamationsrätten. Detta gäller oavsett om de är betalda med monetära medel eller genom vår personliga integritet.

Läs mer hos Omni.

2 gillningar

Det blir heller inte tillåtet längre att sälja en vara i “befintligt skick” - det ska numera anges vad detta innebär, t ex “repa på sidan” osv.

4 gillningar

Har aldrig sett att ett företag säljer något “i befintligt skick”. För privatpersoner gäller inte de nya reglerna. Man kan fortfarande ange vad man vill i blocketannonsen.

Står ofta så hos företag som har en fyndhörna där de har fått produkter i retur som de säljer av lite billigare.

1 gillning