Närvarosensorn som vet vem som är här eller där

Från sajten:
image

Sensorer är en väsentlig del i ett smart hem eftersom de alltid finns där, redo att aktivera något. Nackdelen med sensorer är dock att de inte alltid är så smarta.

Det smarta hemmet börjar egentligen bli smart först när det börjar sköta sig lite mer på egen hand. Att nöja sig med att kunna tända och släcka belysningen via en app är ju egentligen bara en slags ersättning för en fjärrkontroll. För att få till det uppkopplade hemmet så att det blir lite smartare så är sensorer en bra väg framåt. Visserligen går det ju att få det lite smartare genom att exempelvis schemalägga att belysningen i vardagsrummet tänds på en viss tid men det blir ju lite onödigt om ingen är hemma. En rörelsesensor är användbar på många sätt och denna kan användas för att tända taklampan när den detekterar rörelse vilket är smart. Men sen då? Antingen så förblir lampan tänd eller så har man lagt in en automatisering som släcker den efter en kvart vilket kan vara lämpligt. Men om man då är kvar i rummet så blir det knas igen.

In på banan kliver närvarosensorn som är en betydligt smartare variant av en rörelsesensor. Den känner nämligen av om det finns någon i rummet vilket innebär att den kan tända belysningen och sedan låta denna vara tänd så länge någon befinner sig i rummet. På så sätt slipper man tänka på att det fortsätter vara tänt om man lämnar rummet. Vi har fått testa Aqara Presence Sensor FP2 som visar sig vara en smart och mångsidig sensor.

Det här är närvarosensorn Aqara Presence Sensor FP2

I förpackningen hittar vi själva närvarosensorn Aqara Presence Sensor FP2 som inte alls påminner om en rörelsesensor …vilket den ju inte är. Den har en rund form med en liten LED upptill och en tryckt logotyp mittpå. Färgen är vit liksom andra sensorer från det kinesiska företaget. Det framgår också tydligt att denna fungerar med Apple Home vilket ju varit den starka sidan hos Aqara under många år. För att krydda det hela så finns det även en ljussensor vilket innebär att den även kan triggas om ett visst lux-värde uppnås i ett rum.

I förpackningen hittar vi sensorn, en USB-kabel, en monteringsplatta med en skruv och en plugg, självhäftande tejp samt dokumentation. Det medföljer ingen strömadapter utan man räknar antagligen med att det finns otaliga sådana i våra uppkopplade hem. Just kabeln tyder också på att detta inte är en batteridriven sensor utan den kräver konstant strömmatning via kabel vilket givetvis påverkar var man vill placera sensorn.

För att vara en sensor så är den ganska tjock och inte lika lätt att gömma undan eller montera så att den inte syns. Fast å andra sidan så ska den heller inte gömmas eftersom då försvinner ju meningen med den. Aqara Presence Sensor FP2 använder sig av en radar med millimetervågor för att kunna detektera en exakt position av en person eller upp till fem personer. Den kan detektera upp till 30 olika zoner i ett rum vilket ger ganska stora möjligheter när det gäller automatiseringar i hemmet.

Aqara Presence Sensor FP2 har ett infällt och justerbart väggfäste som sitter fast i sensorn. Konstruktionen påminner om den som finns i deras smarta säkerhetskamera G2H som lanserades för ett par år sedan. I detta finns även plats för att skruva fast sensorn direkt på en vägg eller i ett tak om man inte vill använda den magnetiska plattan som följer med.

Fästet går att vinkla för att täcka upp så bra yta framför som möjligt vilket är bra. Det är en stabil konstruktion som inte faller ihop utan stannar i vald position vilket är bra! Visserligen bidrar detta till en lite klumpig konstruktion men i vissa fall får man ge upp lite annat för att få till det.

Det finns en reset-knapp i underkant och under bottenplattan hittar vi lite sedvanlig information i form av certifieringar, modellnummer och namn på tillverkaren. Här finns också ett smalt utrymme där USB-kabeln kan lirkas ut om den monteras plant och ej vinklad.

USB-kabeln är av typen USB-C vilket innebär att om det behövs en längre kabel så går detta att ordna till på egen hand. Detta är ett bättre alternativ än att ha en fast kabel som inte går att anpassa så bra att utvecklarna tänkt till här.

Installation av Aqara Presence Sensor FP2

Aqara Presence Sensor FP2 har stöd för Google Home, Amazon Alexa och Apple Home. I detta fall installerades den via appen Aqara Home och länkades till en av de befintliga hubbar som redan finns i hemmet från Aqara. De olika stegen för installation är ganska rakt på sak som sig brukar och vägleder dig som användare genom hela processen. I detta fall väljer vi att installera den i Apple Home vilket sker nästintill automatiskt eftersom det redan finns en koppling mellan Aqara Home och Apple Home.

Efter att installationen är klar i Apple Home knyts enheten även till Aqara Home vilket bekräftas därefter. I Apple Home exponeras den som två olika sensorer; ljussensor samt personsensor. För att få ut så mycket som möjligt så görs detta via Aqara Home som ger fler möjligheter och inställningar för användaren vilket brukar vara fallet för de flesta produkter.

Aqara Presence Sensor FP2 har tre olika funktioner där den bland annat detekterar närvaro av upp till fem personer. Med lux-värde kan ytterligare automationer skapas utöver just närvaro vilket ökar möjligheten till lite smartare styrning i hemmet. Falldetektorn kommer att registrera om en person faller varpå en notis om detta kan skickas för vidare åtgärd, något som kan vara bra hos äldre människor.

När sensorn är monterad på väggen så visas detta på en tom karta över rummet som täcks av denna. Nu syns också närvaro och lux vilket även visar en historik för den som tycker om att grotta ner sig i sådant (här visas skärmdumpar efter att sensorn varit installerad en längre tid så direkt efter montering och installation finns givetvis inte lika mycket historiska värden).

I Aqara Home finns det en del inställningar som kan göras för enheten och vad som till slut blir användarbart är upp till var och en användare. Köper man en sensor av denna typ så vill man antagligen få ut mer än vad som är möjligt från en vanlig rörelsesensor och eventuellt integreras den i Home Assistant eller annan plattform som ger mer möjligheter till automationer än vad som brukar vara möjligt från de sedvanliga plattformarna.

Appen för Aqara Home fortsätter att utvecklas och en del kosmetiska förändringar har tillkommit men en del arbete skulle behöva göras på användargränssnittet som kan uppfattas som lite rörigt för den oinsatte. I appen finns en installationsguide för att komma igång med relevanta inställningar och välj mellan zon- eller falldetektering där troligtvis de flesta som köpt sensorn kommer att använda zondetekteringen.

Tipset är att ta god tid på sig under installationen för att få allt så rätt som möjligt från start. Efter montering rekommenderas att röra sig framför sensorn för att den ska detektera rörelse så bra som möjligt. Den kan också ignorera objekt som fläktar, växter eller andra “döda” föremål som kan röra sig i detekteringszonen. Därefter är det dags att “inreda” rummet i Aqara Home-appen.

Är du intresserad av att skapa mer ingående automationer för dig själv och eventuella andra boenden i hemmet så lägg lite extra tid på att sätta upp ditt hem i appen. Bygg upp rummet med vad som finns där för att kunna skapa dina automationer. Visst överseende får man ha eftersom inte alla typer av möbler finns tillgängliga men överlag så finns det mesta. Dock är det inte helt enkelt att pyssla ihop på en mobilskärm så lite tålamod krävs. Ställ in var rummets ingångar/utgångar finns och vilken zon som ska användas för att trigga något.

Automationer skapas enligt principen “IF-THEN” vilket innebär att om något händer ska detta ske. En automation kan se ut som följer exempelvis, att när någon kommer in i rummet ska belysningen tändas vilket är aktivt mellan ett visst klockslag. Vad som ska hända blir givetvis en fråga av vilka produkter som finns tillgängliga i Aqara Home-appen – finns det inte så mycket i Aqara Home så får annat alternativ användas.

I Apple Home kan en automatisering se ut som nedan. När en person känns av eller när denna slutar kännas vid speciella tidpunkter kan belysningen tändas eller släckas beroende på vad man ställer in. Skillnaden jämfört med en rörelsesensor är alltså att den kan släcka när ingen person finns i rummet vilket inte rörelsesensorn klarar av.

Användning av Aqara Presence Sensor FP2 i vardagen

Hur fungerar det då med en närvarosensor i ett hem där rörelsesensorn haft en given plats under många år? Jodå, efter en del finjusterande och nytänkande så gör Aqara Presence Sensor FP2 sitt väldigt bra. Den monterades på en central plats i hemmet som täcker upp såväl vardagsrum som matplats (öppen planlösning).

Den monterades under en säkerhetskamera som gjort sitt jobb stabilt under många år och vinklades för att täcka upp så bra som möjligt. Då Aqara Presence Sensor FP2 inte är batteridriven så krävs det att det finns tillgång till ett uttag i närheten för anslutning.

Det krävdes lite trixande och fixande innan USB-kabeln kunde lirkas in genom samma hål som är borrat genom väggen så att strömmen finns ovanpå skafferiet i köket. Tursamt nog så gick det bra och båda kablarna kan nu samsas och ger en lite snyggare installation än att ha dragit kabeln till något uttag längs med väggen.

Aqara Presence Sensor FP2 är placerad precis under en bärande träbalk som går genom hela huset vilket innebär att det är nära takhöjd på bottenvåningen. Då det är en öppen planlösning så finns det möjlighet att komma in i vardagsrummet både från köket och hallen. Även matplatsen nås från hallen eller köket så automationerna fick testas fram. Den inbyggda ljussensorn kan också användas för att tända belysningen när det börjar mörkna ute – att erbjuda flera olika möjligheter i en och samma produkt är alltid uppskattat.

Så här ser det ut från kameran som sitter strax ovanför vilket innebär att det även kan skapas automationer om man kommer in från altanen på sommaren. Tanken från undertecknads sida var att skapa olika automationer beroende på vem som sitter var i soffan eller om man befinner sig vid matplatsen när gäster kommer på besök eller andra scenario. Överlag har det gått bra men det kräver som sagt var en del av användaren att få till det exakt via appen. Till slut fungerar det bra, musiken börjar spela när någon kommer in i vardagsrummet, belysningen under tv-bänken tänds om kvällarna när undertecknad sätter sig i soffan – de andra två bryr sig inte om denna så onödigt att den tänds.

Förresten så ska man inte hoppa till alltför mycket när närvarosensorn börjar blinka vilket den visar sig göra vid såväl uppdateringar som när internet går ner i hemmet. Vid tappad anslutning börjar den blinka blått och då vet man att frågan snart kommer “varför har vi inget internet?” så skönt att man kan förbereda sig, eller hur?

Är det då nödvändigt med en närvarosensor i det smarta hemmet och fungerar inte en rörelsesensor lika bra? Bra frågor och nej, egentligen är inte detta en pryl som behövs då en del automationer till viss del kan utföras med hjälp av andra sensorer eller lite smarta knappar. Den kostar ju bra mycket mer än en vanlig rörelsesensor men har givetvis mer funktionalitet. Där rörelsesensorn bara kan tända belysningen så kan denna även släcka när ingen finns i rummet längre – något rörelsesensorn inte klarar av. Fast, lämnar man rummet är det ju enkelt att ha placerat ut en Aqara Mini Switch vid trappan som släcker allt med en knapptryckning.

Det handlar till viss del om ett beteende som kan förenklas men då till ett pris. Fördelen också med närvarosensorn är att den går att anpassa på ett smartare sätt – istället för att placera ut en hel drös med rörelsesensorer i rummet som alla gör olika uppgifter så kan denna användas för att dela in rummet i upp till 30 zoner som alla kan agera på olika sätt. Att den sedan också kan anpassas till att följa upp till fem personer gör den också mycket smartare. Sätter en vuxen sig i soffan så ska inte samma sak hända som om barnet i familjen gör detsamma. Det är här som Aqara Presence Sensor FP2 visar sin styrka – den är så mycket mer kompetent än mycket annat för våra smarta hem!

Ställ in den att använda falldetekteringsfunktionen varpå den larmar via en siren om någon faller – kan bli väldigt bra och förebyggande speciellt om det finns äldre människor i hemmet. Tänk då på att den måste monteras i taket så fundera i förväg hur den ska användas. Faller någon på bottenvåningen så drar sirenen igång och personer på ovanvåningen blir uppmärksammade på detta. Som sagt, det finns en hel del nytta med en kompetent närvarosensor!

Recension: Aqara Presence Sensor FP2

Fördelar

  • Närvarodetektering för flera personer
  • Flera olika sensorer i en
  • Mycket smartare än en rörelsesensor
  • Många möjligheter till styrning
  • Stöd för flera plattformar
  • Mest funktionalitet med Aqara Home-appen

Nackdelar

  • Kostar en del
  • Appen inte helt lätt att hantera

Detaljer

Tekniska specifikationer Aqara Presence Sensor FP2:

  • Model: PS-S02D/PS-S02E
  • Anslutningar: Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz, Bluetooth 4.2
  • Radarfrekvens: 60-64 GHz
  • Mått: 64 × 64 × 29.5 mm
  • Arbetstemperatur: -10 °C – 40 °C
  • Kapslingsklass: IPX5
  • Portar: USB-C
  • Ström: DC 5V 1A
  • Ljussensor: Ja

Rekommenderat pris för Aqara Presence Sensor är 939 kronor och den finns att köpa hos bland annat Kjell & Co via hemsidan. Mer information finns även att läsa på Aqaras egna hemsida.

Sammanfattning

Aqara Presence Sensor FP2 är en sensor som är så mycket smartare än en vanlig rörelsesensor. Lite som en rörelsesensor på steroider vilket ger många möjligheter för det smarta hemmet och dess användare. Möjligheten att ställa in upp till 30 zoner för detektering av närvaro är imponerande och att den samtidigt kan hålla koll på upp till 5 personer är också grymt. Här är det fantasin som sätter gränserna när det gäller att skapa personifierade automationer för familjens alla medlemmar. Att den även har en inbyggd ljussensor ökar också funktionaliteten i sensorn. Fallsensorn kan visa sig vara användbar för äldre människor där ett fall kan larma andra boende. Att den kostar en del gör egentligen inte så mycket om man tänker på hur många andra sensorer den kan ersätta och att den kan så mycket mer!

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Här blev jag nyfiken, hur har du fått till detta?

Jag har haft två FP2 sedan de kom men jag har inte känt till, inte heller sett i appen, att den skulle ha möjligheten att skilja på individer. Bara att någon eller några individer finns i rummet och så klart var de finns.