Ett sätt att göra hemmet lite smartare är att använda sig av sensorer av olika slag. Dessa kan automatisera en hel del beroende på beteende och speciellt en närvarosensor.
En närvarosensor är precis som det låter en sensor som detekterar närvaro. Till skillnad från en rörelsesensor som känner av när exempelvis en människa kommer in i ett rum så kan närvarosensorn även känna av om och hur länge denne finns i rummet. Med andra ord så kan belysningen släckas när personen lämnar rummet vilket ej är möjligt med en rörelsesensor. Ett bra sätt att spara in lite på energin när belysningen inte behöver vara tänd i onödan.
Meross har nyligen lanserat en ny och prisvärd närvarosensor, Meross Smart Presence Sensor MS600 som är Matter-kompatibel och vi har testat den i vårt smarta hem.
Vi tar en titt på närvarosensorn Meross Smart Presence Sensor MS600
Kinesiska företaget Meross som numera får anses vara ett etablerat företag inom produkter för det smarta hemmet fortsätter att lansera nya, ganska prisvärda produkter för användarna. Deras smarta närvarosensor har nu äntligen dykt upp till försäljning och detta är en Matter-kompatibel produkt vilket innebär att den går att använda med de större plattformarna för smarta hem. Enheten har även en inbyggd ljussensor utöver att kunna detektera såväl rörelse som närvaro.
I förpackningen hittar vi utöver själva sensorn, en USB-A till USB-C-kabel samt en strömadapter, ett husdjursskydd, dubbelsidig tejp, tre stycken kabelklämmor samt dokumentation. Med andra ord det som behövs för att komma igång. Sensorn kräver fast anslutning till ström eftersom tekniken bakom millimetervågor än så länge inte fungerar med enbart batteridrift.
För de hem med husdjur så medföljer det ett litet praktiskt skydd som enkelt snäpps på över sensorn. Detta skydd ser till att området nertill som övervakas inte kan trigga något att hända tack vare avskärmningen. Sensorn använder sig av såväl PIR-teknik (Passive Infrared Sensor) som millimetervågor vilket ger mer exakthet än vanliga sensorer med enbart en teknologi.
Matter-koden hittas på sidan av sensorn som har ett avlångt, rektangulärt format. Det finns också ett inbyggd stativ som kan användas för att fästa enheten på väggen med den medföljande tejpen eller för att placera sensorn på en möbel. Stöd för Matter innebär att enheten fungerar med de större plattformarna som Apple Home, Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings och Homey Pro.
Det inbyggda stödet är konstruerat så att det går att vrida för att täcka upp en optimal yta (360° + 180°) av det område som ska omfattas av detekteringen (upp till 12 meter, 6 meter för närvaro). Sensorn i sig är ganska framträdande med sin bikupeliknande design, lite som äldre rörelsesensorer såg ut en gång i tiden.
Teknisk information finns tryckt på stativets insida vilket i sig kan vara praktiskt. Men, det kan också framstå som lite irriterande beroende på hur sensorn monteras – vinklas denna för mycket så kan texten synas vilket kanske inte är så trevligt. Sensorn ansluts till befintligt wifi-nätverk vilket innebär att ingen extra hubb behövs.
En smart detalj är att strömanslutningen som sker via en USB-C-kabel kan fästas i ett par piggar som sticker upp på stativet. Kabeln kan fästas i två olika riktningar beroende på hur sensorn monteras. Dock är det lite synd att det inte finns några förborrade hål i stativet för den som eventuellt önskar skruva upp sensorn på väggen istället för att använda dubbelhäftande tejp.
USB-C-kabeln som medföljer är strax under 1,5 meter lång vilket fungerar om sensorn placeras på en möbel, inte alltför högt upp. För den som vill fästa sensorn högt upp på en vägg så räcker kabeln dock inte till men då det är en vanlig USB-C så finns dessa att köpa i andra längder. Bara så att man tänker på detta inför ett köp.
Stativets konstruktion ger flera olika möjligheter när det gäller att vrida och vinkla sensorn. Även om konstruktionen känns lite “sladdrig” så har den än så länge lyckats hålla sig på plats.
Formgivningsmässigt så plockar Meross Smart Presence Sensor MS600 dock inga skönhetspoäng. Jämfört med en närvarosensor från en annan kinesisk tillverkare så smälter den in betydligt bättre än denna – fast då till ett annat pris…
Installation av närvarosensorn Meross Smart Presence Sensor MS600
Tack vare stöd för Matter så kan Meross Smart Presence Sensor MS600 läggas till i olika plattformar. Vi har testat genom att lägga till direkt i Meross egna app såväl som att lägga till den i Apple Home. Båda sätten fungerar bra men enklaste sättet visade sig vara i Apple Home. Men, som med så många andra produkter på marknaden så finns det alltid lite mer information att tillgå via de egna apparna. I Meross-appen väljs alternativet att lägga till en produkt varpå alternativet “Smart Sensor and Alarm” väljs och därefter är det MS600 som ska installeras.
I appen går det att se på vilket avstånd en människa befinner sig liksom hur längre personen befunnit sig i rummet. Här syns också luxvärde, det vill säga hur ljust det är i rummet. Beroende på hur sensorn installerats så kan den kalibreras för mer exakt mätning. Det finns ett antal olika inställningar att göra för sensorn vilka alla hittas i Meross-appen.
Det går att ställa in så att den endast ska reagera på biologiska rörelser vilket exkluderar robotdammsugare och vind vilket annars kan trigga sensorn. Även känsligheten kan ställas in i appen och ett avsnitt för loggar gör att man kan se när det hänt något.
Beroende på hur stort rummet är så går det att justera in detekteringsområdet för mer noggrannhet. Sensorn kan även kalibreras varpå en grön diod lyser upp på framsidan. Det går också att ställa in tid för frånvaro, exempelvis om man vill att belysningen ska släckas efter ett par minuter och inte direkt när man lämnar rummet.
Som sagt, det går att installera enheten direkt i Meross-appen men också i annan app via Matter. Då skannas den befintliga koden enkelt och har man redan installerat sensorn via en annan app så går det ändå att lägga till den i Meross-appen efteråt.
Föredömligt så har Meross tänkt på att inkludera väldigt tydliga installationsanvisningar för sensorn i appen. Efter att ha tagit del av dessa är det mer eller mindre omöjligt att misslyckas med installationen.
Vid valet att installera Meross Smart Presence Sensor MS600 i Apple Home så sker detta på samma sätt som med alla andra produkter. Skanna koden varpå en sensorn detekteras som sedan placeras i valfritt rum. I Apple Home exponeras såväl ljus- som personsensorn vilka kan användas i olika automatiseringar.
Så här fungerar närvarosensorn Meross Smart Presence Sensor MS600 i vardagen
Sedan tidigare har vi testat en närvarosensor från Aqara som skiljer sig en del från denna. Dels så kostar den betydligt mer men kan också hantera betydligt fler zoner för detektering vilket innebär att det går att skräddarsy lite mer vad som ska hända. Medveten om detta så gör ändå Meross Smart Presence Sensor MS600 ett bra jobb där den installerats på en hylla i kontoret.
Närvarosensorn har programmerats så att den under en viss tidsperiod (klockan 18-23) när någon är hemma och en person detekteras så ska en utvald belysning tändas. Detta fungerar bra men en nackdel med att hantera en automatisering som denna i Apple Home är att man behöver sätta upp en snarlik automatisering som skiljer sig åt genom att “När ingen person upptäcks i Kontor” så ska belysningen släckas. Lite omständligt men det visar att Apple Home har en del kvar att arbeta på – enklast hade ju varit att kunna göra valet direkt i den första automatiseringen men så är det inte upplagt idag – tyvärr.
Under testet har Meross Smart Presence Sensor varit placerad på en pilaster där den kunnat detektera när någon går in på kontoret samt när någon (undertecknad) sitter framför datorn och arbetar. Inte den snyggaste placeringen men för testet av sensorn så har det fungerar bra. När tiden kommer att göra om lite inne på kontoret så kommer sensorn att placeras högre upp och vara riktad nedåt, mest för att få bort alla tekniska prylar från övrig inredning. Men för detta krävs en längre USB-C-kabel samt fler uttag, alternativt en kontakt med uttag för flera kontakter med tanke på antalet prylar som trängs härinne.
Trots en design som inte vinner några priser så gör sensorn ändå ett bra jobb och med tanke på priset så får man ändå säga att det är mycket sensor för pengarna. Även ljussensorn kan ju användas för att styra andra enheter vilket är en trevlig bonus. Trots många fördelar med denna närvarosensor så får den inte full pott, mycket för att det finns lite annat att fixa till för att man som användare ska vara helt nöjd.
Recension: Meross Smart Presence Sensor MS
Fördelar
- Prisvärd
- Matter-kompatibel
- Tre sensorer i en
- USB-C för byte till längre kabel
- Lokal hantering av data
- Husdjurssäker
- Lättinstallerad
- Ingen extra hubb behövs
Nackdelar
- Vinner inget designpris
- Plastig känsla
- Inte lika många zoner som Aqara FP2
Detaljer
Tekniska specifikationer Meross Presence Sensor MS600:
- Ström: 5V~, 1A
- Radarfrekvens: 24 GHz (ISM)
- Port: USB-C
- Mått: 75,4 x 34,7 x 38,4 millimeter
- Trådlös standard: IEEE 802.11 b/g/n, 2.4 GHz, 1T1R
- Trådlös säkerhet: 64/128 bit WEP, WPA-PSK/WPA2-PSK
- Certifieringar: CE, FCC, IC, WEEE
- Arbetstemperatur: -10 ℃ – 45 ℃
Rekommenderat pris för Meross Smart Presence Sensor MS600 är cirka 337 kronor och mer information finns på hemsidan. Via länken får du lite extra rabatt tack vare Teknikveckan.
Sammanfattning
Meross Smart Presence Sensor MS600 är en mycket prisvärd närvarosensor som kombinerar flera olika sensorer i en. Att den dessutom har stöd för Matter innebär också att den fungerar med flera olika plattformar och detta utan att ha behov av någon extra hubb då den ansluts till wifi-nätverket. Designmässigt känns den inte helt optimal men beroende på hur och var den placeras så spelar detta kanske ingen större roll. För att få ut mesta möjliga av sensorn så krävs Meross-appen eftersom de större plattformarna oftast dras med sina begränsningar. Att enbart tända belysningen när någon person befinner sig i rummet är bra på många sätt och det är här en sensor av denna typ skiljer sig från en vanlig rörelsesensor - den kan nämligen släcka belysningen när ingen befinner sig i rummet. Tidigare har det kostat en slant att komma över en närvarosensorn men det ändrar Meross äntligen på nu!