Mycket enklare än så här blir det inte med Tapo C425

Från sajten:
image

Dagens vardagsliv är ofta ett evigt flängande än hit och än dit och ibland landar man i hemmet. Att trots detta kunna ha koll på hemmet får inte glömmas bort.

Säkerhetskameror är något som vi ser allt oftare nuförtiden. Att kunna ha koll på sin tomt, sitt hus och sin trädgård när man inte är hemma kan ge en viss känsla av trygghet. Dessutom kan säkerhetskameror hålla koll på husdjur, leveranser eller när barnen kommer hem från skolan. Det är trots allt skönt att kunna få en notis i mobiltelefonen om att allt är under kontroll när man befinner sig på arbetet.

Utbudet av säkerhetskameror på marknaden är idag väldigt stort och såväl kända tillverkare som mindre kända tillverkare lockar med olika funktioner, kompatibiliteter och inte minst upplösning och batteritid är något som lyfts fram mer och mer. Att välja en kabelansluten kamera eller en trådlös är också en av frågorna man bör ställa sig. En kabelansluten kamera inomhus är oftast enkelt att lösa medan det inte alltid finns eluttag utomhus där en kamera är tänkt att placeras. Då är en batteridriven säkerhetsakamera att föredra men då bör ju helst batteriet vara väl tilltaget för ingen vill springa och ladda kameran stup i kvarten. Vi har fått testa Tapo C425 som ska kunna ha en batteritid på upp till 300 dagar vilket ju låter förträffligt. Hur det var med den saken kommer tar vi upp längre ner i recensionen.

Det här är säkerhetskameran Tapo C425

Tapo C425 är en trådlös, batteridriven säkerhetskamera från det kinesiska företaget TP-Link och utseendemässigt är det inget som direkt överraskar. I stort sett de flesta av dagens säkerhetskameror på marknaden för privatpersoner följer samma mall med ett hölje i vit plast och en kameradel framtill i svart.

Det som medföljer i kartongen är utöver kameran, ett magnetiskt väggfäste, fästbricka för väggfästet, skruvar, pluggar, självhäftande tejp, en strömadapter med en laddkabel av typen mikro-USB samt lite dokumentation. Varför man fortfarande nyttjar mikro-USB 2024 är en intressant fråga eftersom marknaden mer och mer övergår till USB-C…

Själva kameradelen ger ett kvalitativt intryck med lite tyngd i och själv tyngden kommer från den kraftiga magnet som ser till att kameran fästs med lätthet på väggfästet. En logotyp finns tryckt på sidan av kameran i grå färg och stör inte nämnvärt.

Det finns även möjlighet att skruva fast kameran i ett fäste men detta är inget som ingår utan får köpas till. Undertill finns en högtalare då det finns möjlighet till tvåvägskommunikation. Det finns också ett täcklock i gummi som täcker laddporten samt minnesplatsen eftersom kameran har stöd för ett minneskort av typen microSD för lokal lagring.

Det medföljande väggfästet är magnetiskt och kan utan problem sättas fast på en vindplåt eller annan magnetisk yta. Kamerans magnet baktill fäster i sin tur på väggfästet och kan därefter vinklas för att få ett så bra upptagningsområde som möjligt. Vill man montera kameran under en taknock eller annat som inte är magnetiskt så skruvas fästplattan fast med två skruvar varpå det magnetiska väggfästet fästs på detta. Föredömligt enkelt.

Tapo C425 har stöd för en upplösning på 2K QHD vilket mer eller mindre är standard för de flesta säkerhetskameror idag. Den stöder också färgseende under natten vilket är bra. Utöver rörelsesensorn och en mikrofon för att lyssna finns det fyra spotlights som aktiveras vid detektering av rörelse. Ljusstyrkan på spotlightsen kan justeras så att de inte bländar för mycket …eller drar för mycket på batteriet.

Lite märkligt också att i dagens hållbarhetstänkande där vi alla uppmanas att vara mer medvetna om saker som plast så skickar TP-Link med en inplastad strömadapter. Ganska så meningslöst i ärlighetens namn och en strömadapter som i de flesta fall aldrig syns eller ligger framme behöver väl inte skyddas mot eventuella repor under transporten. Gör om, gör rätt här och ta bort den extra plasten.

Installation av säkerhetskameran Tapo C425

Det går snabbt att komma igång med Tapo C425 och efter att ha skapat ett konto i den visuellt och funktionellt uppdaterade appen så läggs kameran till via ett antal olika steg. Som vanligt gäller att välja rätt bland de olika kameramodellerna och produkterna så att installationen flyter på.

Säkerhetskameran Tapo C425 ansluts till ditt wifi-nätverk vilket innebär att den inte kräver någon extra hub eller basstation för att fungera. Aktivera parningsfunktionen och anslut sedan till kameran via din mobiltelefons wifi-inställning. Tänk på att den ansluts till 2,4 GHz så det kan behövas att ett eventuellt 5 GHz-band avaktiveras under installationsprocessen för en smidig installation.

När kameran väl installerats blir man som användare upplyst om möjligheten till Tapo Care som är företagets molntjänst för lagring av inspelat material. Tapo Care finns i olika planer där Premium kostar 39 kronor i månaden för 1 kamera och Basic har ett pris på 35 kronor för 1 kamera. Prissättningen är utan tvekan gjord för att de flesta ska välja det lite dyrare som erbjuder 30 dagars lagring i molnet. För de som inte är intresserade av molntjänster och abonnemang finns det möjlighet att lagra lokalt genom att peta in ett micoSD-kort i kameran (stöder upp till 512 GB).

Värt att ha i åtanke är att innan kameran monteras upp är att testa så att det finns en tillräckligt bra täckning för wifi-nätverket. Så testa detta först innan kameran monteras för att minimera risken för svordomar och arbete. Givetvis är det också viktigt att tänka på att montera kameran så att den inte triggas alltför ofta av träd som vajar i luften vilket i förlängningen påverkar batteritiden.

Appen är överlag tydlig och bra med instruktioner som är lätta att följa. Dock finns det ett par tokigheter som man bör fundera över, bland annat nedanstående rekommendation att placera kameran 7-10 centimeter över marken vilket ju inte hade varit helt klockrent. När den väl är på plats så justera lutningen för optimal upptagning och glöm heller inte att ladda batteriet fullt första gången.

Den nya appen är som sagt var hyfsat överskådlig och lättnavigerad vilket inte alltid är en självklarhet idag. Klicka på kameran i appen varpå en översikt öppnas upp. Under inställningsvalet görs de olika inställningarna och enhetsinformationen låter dig ändra placering, döpa om kameran och visar även lite annan relevant information.

Huvudvyn annars är en kameravy som visar upp det som kameran är tänkt att bevaka. Under själva vyn finns fyra olika val för ta bilder, spela in videoklipp, justera volymen på kamerans mikrofon och för att aktivera mikrofonen för samtal med en eventuell besökare. Information om upplösning visas också och undertill finns sedan ytterligare snabbval för att prata, aktivera kameran för att skicka notiser och kunna larma. Det finns också ett integritetsläge som kan aktiveras för att stänga av kameran och mikrofonen om man vill vara för sig själv. De inbyggda strålkastarna kan tändas manuellt och sedan finns en genväg till Tapo Care. Inspelade klipp och foto finns åtkomliga längst ner i översikten.

Tapo C425 har stöd för att visa upp färger även i mörkt läge under natten. Som standard är det infraröda läget aktiverat vilket ger svartvita bilder. För färg så väljs detta undertill men detta kommer att påverka batteritiden vilket man bör ha i åtanke…

I ett larmat läge går det att ställa in vad som ska hända; om det ska larmas med både ljus och ljus eller bara ljud eller ljus. När det gäller ljud så finns det olika alternativ att välja på även här och tiden som det ljuder kan ställas in. Typ av larmhändelse är var man som användare ställer in vad som ska utlösa i ett larmat läge vilket kan vara allt från rörelse till personer, djur eller fordon. Tiden som kameran är i ett aktivt läge kan ställas in så att det passar ens egna behov. Rekommendationen är givetvis att gå igenom alla dessa inställningar i lugn och ro så att man inte utsätts för en massa falsklarm eller utlöser en siren i tid och otid.

I appen finns det också möjlighet att lägga till detekteringszoner vilket kan vara bra om man har en väg utanför tomten och inte vill att förbipasserande bilar eller personer ska trigga larmet. Strålkastarens ljusstyrka kan även denna justeras vilket rekommenderas. Högsta läget lär påverka batteritiden så testa i lugn och ro. Välj att spela upp om materialet är lagrat i molnet eller om det ska laddas ner (alternativ för lokal lagring).

Appen har många inställningar och det är värt att fundera på dessa eftersom gjorda val kan påverka batteritiden. Tapo utlovar upp till 300 dagars batteritid och undertecknads erfarenhet när det gäller säkerhetskameror och utlovade batteritider är att dessa endast är tillämpbara under optimala förhållanden och var kamerorna är placerade. I detta fall är det vid entrén vilket innebär att den registrerar familjens medlemmar under dagen när det lämnas för att åka till jobbet och skolan och när alla kommer hem. En sak som är föredömlig är möjligheten att se hur batteriet använts och få lite mer ingående information om sådant som kan påverka batteritiden.

Kameran installerades för test i början av januari månad och efter lite mer än en månads användande så har batteriet minskat till 52 procent. I samma takt så bör det vara dags för laddning om cirka 1-1,5 månad så några 300 dagar blir det inte. Å andra sidan så påverkas batteritiden i kameror negativt av kallt väder och även om vi inte kommit under -10 °C här i Skåne så är det uppenbart att batteritiden förkortats.

Den fysiska installationen är enkel, bara att skruva fast den magnetiska plattan och sedan snäppa fast kameran på denna. Ska kameran monteras på en magnetisk yta så behövs inte detta steg vilket innebär att det är en lättinstallerad säkerhetskamera för de flesta användare.

När Tapo C425 har placerats på den magnetiska plattan så sitter den där den sitter tack vare den kraftiga magneten. Att justera kamerans lutning är enkelt och bör göras för att få så bra resultat som möjligt över det område som ska övervakas.

Användning av Tapo C425 i vardagen

Tapo C425 har kapslingsklass IP66 vilket innebär att den tål väder, vind och vatten bra. I detta fall sitter kameran monterad under den utskjutande delen av taket i norrläge vilket innebär att den inte tar så mycket stryk som om den skulle suttit helt oskyddad. Under den månad som kameran testats så finns det egentligen inget att anmärka på från undertecknad. Emellanåt upplevs appen som lite seg när den laddar men det rör sig om sekunder och absolut inte ofta. Förhoppningsvis är detta något som åtgärdas vid kommande uppdateringar.

Jämfört med en del andra utomhuskameror så är denna lite större men det är tack vare batteriet som har en kapacitet på 10 000 mAh. Designmässigt så gör Tapo C425 inte mycket väsen av sig utan smälter in hyfsat bra där den är placerad.

Färgerna från kameran strax innan solen går upp är naturliga och förvrängningen i sidorna inte så stor heller vilket är bra. Under den månad som kameran testats har vädret varit synnerligen omväxlande här i Skåne med allt från snö till sol och temperaturer som pendlat mellan -10 °C till 7 °C och den har levererat bra hela tiden utan avbrott. I väntan på att undertecknad skulle plocka fram stegen och montera upp kameran under den utskjutande delen av taket fick den placeras på överdelen till en grind där det sitter en vindplåt så här fäste magneten bra utan problem.

Placeringen under testet är kanske inte helt optimal men hänsyn behöver tas till att kameran inte kan placeras alltför synlig från gatan utanför. Det är trots allt bara en magnet som håller fast kameran och då den är utlånad så skulle det vara pinsamt om den försvann. Därför har kameran placerats högt upp där det behövs en stege för att nå den. Detta medför i sin tur att upptagningsområdet får med en del av tegelfasaden på huset.

På kvällen lyses en del av tegelfasaden upp via kamerans IR vilket ger ett lite väl ljust intryck på denna del. Men trots detta är detaljerna runtomkring skarpa och tydliga och registreringsskylten på bilen kan läsas utan problem.

Däremot så imponeras man inte för mycket av en kraftig inzoomning av regplåten som blir väldigt pillig men å andra sidan så är detta något de flesta kameror lider av.

Så här ser det ut när färgläget är aktivt i Tapo C425 vilket kan jämföras med den svartvita bilden ovan, båda tagna vid ungefär samma tidpunkt när mörkret fallit på. Som synes så framträder olika färger på ett bra sätt, även med sen bra skärpa i detaljerna vilket innebär en mer naturlig bild. Hur detta läge påverkar batteritiden i längden är dock svårt att mäta under detta test.

Vädret skiftar snabbt här i Skåne nuförtiden under vintern när snön faller under dagen och det ser ut så här i kameran när man sitter på arbetet så vet man att det är dags att skotta när man kommer hem. Inte allt är bra med en övervakningskamera men det är å andra sidan också rätt skönt att kunna få lite koll på hur det ser ut hemmavid. Oavsett om man är på jobbet, utomlands på semester eller bara vill titta till för stunden så är en säkerhetskamera ganska trevligt att ha där hemma!

De fyra inbyggda spotlightsen lyser upp väldigt bra med tanke på storleken. Så snart kameran detekterar rörelse så tänds dessa vilket är skönt när det är mörkt ute och man kommer hem. Inte minst så kan det även ha en avskräckande effekt på eventuella inkräktare som då blir uppmärksamma på att de hamnar på film.

Tapo C425 har även stöd för Google Home och Amazon Alexa vilket är positivt men å andra sidan saknas stöd för Apple Home vilket blir ett litet minus eftersom det mesta här hemma styrs med hjälp av Hem-appen. Kopplingen mot Google Home har under testets gång fungerat sisådär där den oftast inte kunnat nås. I Tapo-appen är det inga problem att nå kameran men ofta när man ska försöka nå kameran via Google Home så kan den inte nås, varför vete tusan men förhoppningsvis är detta temporärt eller kommer att förbättras.

En annan positiv sak med Tapo C425 är att det inte finns någon direkt eftersläpning vid rörelse. Någon halvsekund men fullt acceptabelt vilket inte alltid är fallet med trådlösa säkerhetskameror.

Recension: Tapo C425

Fördelar

  • Fina bilder med skärpa
  • Bra färgseende i mörker
  • Fri AI-detektering
  • Batteritiden
  • IP66
  • Lättinstallerad
  • Stöd för Google & Alexa

Nackdelar

  • Inget Apple Home
  • Appen segar emellanåt

Detaljer

Tekniska specifikationer Tapo C425:

  • Kamera: 1/3 bildsensor, aperture F2.1, Progressive Scan CMOS Starlight Sensor
  • Synfält: 150° diagonalt, 77° vertikalt
  • Mörkerseende: 850 nm IR LED, 15 meter
  • Spotlight: Ja, 4 stycken inbyggda
  • Upplösning: 2K QHD 4 MP (2 560 x 1 440 pixlar)
  • Digital zoom: 12x
  • Bildförbättring: 3DNR
  • Tvåvägskommunikation: Ja (med brusreducering)
  • Siren: 94 decibel
  • Lagring: microSD (upp till 512 GB), moln
  • Detektering: Människor, djur, fordon
  • Aktivitetszoner: Ja
  • Anslutning: IEEE 802.11b/g/n, 2.4 GHz Wi-Fi
  • Säkerhet: 128-bit AES kryptering med SSL/TLS, WPA/WPA2-PSK
  • Batteri: 10 000 mAh Li-Ion
  • Laddning: 100-240 V, 50/60 Hz
  • Kapslingsklass: IP66
  • Röstassistenter: Google Assistant, Amazon Alexa
  • Arbetstemperatur: -20° – 45 ℃
  • Mått: 116,2 × 64,8 × 64,8 millimeter
  • Certifieringar: CE, FCC, RoHS, RCM

Rekommenderat pris för Tapo C425 är 1 490 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Tapo C425 har lyckats med att ta fram en användarvänlig och trevlig säkerhetskamera med många funktioner. Kameran är lättinstallerad och ger bra bilder i 2K-upplösning såväl dag som natt och då speciellt i det läge där färg även visas i mörkret. Det finns gott om inställningar när det gäller att anpassa vad som ska hända i ett aktivt, larmat läge vilket är positivt. De inbyggda spotlightsen lyser upp bra vilket kan ha en avskräckande funktion. Batteritiden sägs räcka i upp till 300 dagar vilket inte varit möjligt att testa men mest troligt är att detta inte stämmer fullt ut eftersom det beror på omständigheterna och vilka inställningar som gjorts i kameran och var den finns placerad. Batteriet är å andra sidan väl tilltaget så kameran behöver antagligen inte laddas lika ofta som andra, lite billigare kameror. Överlag är det en bra kamera som ger mycket för pengarna med bra färgseende i mörkret.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning