”Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1” passar den nitiska samlaren

Från sajten:
image

Konamis ”Metal Gear”-samling kommer inte att göra dig besviken om du inte förväntar dig mer än vad du fick när spelen släpptes.

Hideo Kojimas spelserie sträcker sig tillbaka till 1987 när ”Metal Gear” först släpptes till Nintendos 8-bits konsol NES. Tre år senare släpptes även ”Metal Gear 2” och båda av dessa klassiker finns med i kollektionen som ger oss en hint om att fler ska komma senare. Dessa spel från 80- och 90-talet ger oss en hint om vad Hideo Kojima ville ta spelmekaniken i sin spioninfiltrerande serie. Något som vi även fick till slut när tekniken kom ikapp i slutet av 90-talet.

Men vad gäller NES-spelen är dessa nog mest för de som växte upp med spelen och som faktiskt kan ge sig f*n på att klara av dessa. Den pixliga 2D-grafiken som visserligen har fått nytt förtroende är svårspelat anno 2023. Men att dessa spel finns med i samlingen får mer ses som en bonus. För låt oss ändå vara ärliga med att det är ”Metal Gear Solid”-trilogin vi helst vill åt bland denna samling.

Det första spelet i ”Solid”-trilogin kom till den första Playstation-konsolen 1998. Det här innebär att ”Metal Gear Solid” spelas i ett 4:3-format som var standard på den tiden. Men vi får ett par bakgrundsbilder att välja mellan att ha på sidorna om spelet. Bortsett från den ganska gräsliga grafik som Playstation erbjöd på den tiden så finns allt där för nostalgikern i oss att njuta av.

Den spännande historien och så klart den fantastiska låten ”The best is yet to come”. Det finns minnen här som verkligen tar oss tillbaka till slutet på 90-talet. Det här var starten för fenomenet Hideo Kojima som bara blev större för varje spel han släppte efter det.

Med Playstation 2 pressades den spelkonsolen omgående när ”Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty” släpptes 2001. Den där otroliga inledningen när Solid Snake tar en cigg på George Washington Bridge över Hudsonfloden för att sedan börja springa och kasta sig ner och landar på ett fartyg. Då förstod man att spelen hade tagit sig till finrummen och tvärtom när Hollywoods Harry Gregson-Williams stod för tonerna.

Grafiken från 2001 kanske inte är i närheten av dagens spel men här är det istället mycket lättare att ta sig igenom de ungefärliga 15 timmar som spelet erbjuder. Även om spelet redan då blev en vattendelare när du tvingades axla rollen som Raiden istället för Snake efter någon timmes spel.

I ”Metal Gear Solid 3: Snake Eater” bjuds vi in i 60-talets djungel och blir utan radarsystemet. Men det bjuds på mer frihet än någonsin och vi använder oss mer av kamouflage för att smälta in bland skog och träskmark. Det tredje spelet i serien anses av många som det bästa och det är fullt förståeligt när vi får vara ”Rambo” på riktigt.

Både ”Sons of Liberty” och ”Snake Eater” gav oss en förtitt på de mellansekvenser som Hideo gjort sig känd för. ”Sons of Liberty” har en avslutning som varar i tjugo minuter medans ”Snake Eater” har en mellansekvens som varar i tjugofem minuter. Trots detta så är det ganska bleka siffror mot vad Kojima bjöd på i både ”Metal Gear Solid 4” och ”Death Stranding”.

”Master Collection Vol.1” bjuder även på så mycket mer än bara de nämnda spelen. Här finns digitala grafiknoveller, manualer och allt bonusmaterial som tidigare släppts till spelen. Men det finns några saker att klaga på också. Den krångliga menyn som Konami gjort för spelsamlingen och som dessutom lägger sig som separata spel på ditt Playstation 5. Det här tillsammans med en prislapp på 549 kronor gör att du verkligen måste vilja spela de första Solid Snake-spelen.

Recension: Metal Gear Solid: Master Collection Vol. 1

Fördelar

  • Alla de första spelen i en samling
  • En hel del bonusmaterial
  • De senare spelen håller än idag

Nackdelar

  • Klumpig meny
  • 549 kronor kräver sitt ”villhöver-behov”

Detaljer

  • Utgivare: Konami
  • Plattform: PC, Nintendo Switch, Xbox Series X/S, Playstation 4, Playstation 5 (Redaktionens testexemplar)
  • Inkluderar: Metal Gear (NES), Metal Gear 2: Solid Snake (NES), Metal Gear Solid (inklusive VR Missions/Special Missions) (PS1), Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (HD Collection-versionen) (PS3), Metal Gear Solid 3: Snake Eater (HD Collection-versionen) (PS3)
  • Släppdatum: 24 oktober 2023
  • Pris: 549 kronor

Sammanfattning

Grafiken, musiken och de storslagna berättelserna finns nu till senaste Playstation- och Xbox-konsoler, PC och Nintendo Switch. Här finns inga löften om varken förbättrad grafik eller förnyad spelmekanik. Utan här är samlingen som ger oss en infiltrerande Snake precis som det var under tre årtiondens spelhistoria. Här finns det tillräckligt med extramaterial för att kunna mätta den mest nitiska spelsamlaren. Frågan är bara om du är villig att betala 549 kronor för det här Snake-kalaset. Om inte så vet vi ju att med lite is i magen så kommer det där priset snart att sjunka.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning