Meshroutern Deco BE65 - Wifi 7 är det värt pengarna?

Från sajten:
image

Wifi 7 är här, och vi har fått testa TP-Link Deco BE65. Så här tycker vi att det fungerar.

Men först, vad är Wifi 7?

Det tekniska namnet för Wifi 7 är IEEE 802.11be. Den stora skillnaden mot Wifi 6 är att den teoretiska datahastigheten är upp till 40 Gbps. Jämfört med Wifi 6 som är på 9,6 Gbps. Wifi 7 går från 1024-QAM till 4096-QAM. Det innebär att varje skickat paket innehåller 12 bitar istället för 10 bitar, det ger 20 procent högre överföringshastighet.

Men det absolut viktigaste med Wifi 7 är kanske MLO, Multi-link operation. Denna funktion gör att du kan skicka data på alla tre frekvensbanden samtidigt, vilket gör att svarstiden sänks rejält.

BE9300, två stycken Deco BE65.

När vi plockar upp de båda routrarna ur lådan så möts vi av två stycken cylinderformade routrar. De mäter 176 millimeter på höjden och 107,5 millimeter på bredden. De känns stabila när vi lyfter dem och utmärker sig inte på något speciellt sätt. Vilket gör att de smälter in bra i omgivningen. Det finns en liten LED-lampa längst ner som beskriver statusen på uppkopplingen. Men vill vi inte ha en LED-lampa lysande kan vi enkelt stänga av den i appen.



På baksidan av routern finns fyra stycken ethernetportar
på rad, 2,5 Gb/s LAN portar och en USB 3.0 för att kunna koppla in en till exempel en NAS. Routern byter automatiskt över från LAN till WAN beroende på vad du pluggar in. Vi har också de klassiska knapparna för WPS på baksidan.

I appen gör vi alla inställningar

För att installera och starta upp laddar vi ner appen Deco i Appstore eller Google Store. Vi pluggar in vår router med nätadaptern i väggen och ethernetkabeln i modemet. När den lilla LED-lampan pulserar blått vet vi att den är redo för att kalibreras i appen. Därefter loggar vi in med vårt TP-Link ID, alternativt så skapar vi ett inlogg, i Deco appen. Sen följer vi bara instruktionerna som kommer upp i appen. LED-lampan på routern kommer att lysa grönt när vi har lyckats med allt.

Visst är det alltid roligt att döpa sitt nätverk till något roligt, typ FRA eller Susanne Router. Vad heter ditt hemmanätverk?

Ett problemfritt test

Under tiden som vi testade Deco BE65 var det inget som strulade utan allt flöt på bra. Vi fick notiser när enheter ansluter till nätverket. Så bara att det inte krånglade utan allt fungerade felfritt är ett gott betyg. När vi testade hade vi en router på första våningen och en andra router på våning två. Vi bor i ett nybyggt trähus och det fanns inga problem med mottagningen under testperioden.

Den här routern kan kommunicera på 6 GHz-, 5 GHz- och 2,4 GHz-banden. Vi har alltså tre stycken olika band som kan ge oss följande teoretiska hastigheter 5760 Mbps (6 GHz) + 2880 Mbps (5 GHz) + 574 Mbps (2.4 GHz). Routern har också MLO, Multi-Link Operation. Den gör att vi samtidigt kan sända och ta emot data på de olika banden och kanalerna för att minska till exempel fördröjning.
När jag sprang runt i huset och körde bredbandskollen snittade jag på 800 Mbit/s upp och 800 Mbit/s ner. Vilket jag tycker är helt okej med tanke på att jag betalar för 1000 Mbit/s upp och ner.

Men vad mer finns det som vi kan göra med BE65?

I appen finns det något som heter HomeShield. Där genomförs säkerhetsscanning och analys av nätverket. Den känner av vilka risker som finns på nätverket som de enkelt ger förslag av lösning på. Dock kräver vissa lösningar att du prenumerar på tjänsten Säkerhets+ för 475 kronor per år. Då ingår också antivirus skydd och IoT skydd. Routern blockerar också automatiskt hemsidor som innehåller skadlig kod. Du som föräldrar kan också lägga till föräldrar kontroll med innehållsfilter och offline-schema för sovtid. Men likadant där, vill du ha mer detaljer och bättre funktioner får du betala 235 kronor per år. Det är heller inga problem att lägga till ytterligare DECO enheter i vårt mesh-system.

BE 9300 säljs i 1 pack, 2 pack och 3 pack. Beroende på hur stort mesh-system du behöver.

Recension: TP-Link Deco BE65 BE9300

Fördelar

  • Enkelt att installera med hjälp av appen
  • Fungerar sömnlöst
  • Prisvärd Wifi 7 Router

Nackdelar

  • Prenumerations-funktioner
  • Ganska dyrt om du ska ha många

Detaljer

Wifi 7

Urval av funktioner:

  • Multi-Link Operation (MLO)
  • Kombinerad trådbunden och trådlös backhaul
  • 320 MHz kanaler
  • 4K-QAM
  • Multi-RUs
  • TP Link Home Shield
  • Kan anslutas till Alexa och Google Assistant
  • WPA-Personal, WPA2-Personal, WPA3-Personal
  • IPv4, IPv6
  • Gästnätverk
  • 4× 2.5 Gb/s WAN/LAN-portar
  • 1x USB 3.0 typ A
  • Maximal datahastighet:
    6 GHz: 5760 Mb/s (802.11be)
    5 GHz: 2880 Mb/s (802.11be)
    2.4 GHz: 574 Mb/s (802.11ax)

Pris:
1 pack 3699 kr (Prisjakt)
2 pack 6490 kr (Prisjakt)
3 pack 8499 kr (Prisjakt)

Sammanfattning

Vill du joina Wifi 7 klubben med ett bra mesh-nätverk är Deco BE65 serien verkligen något för dig. Det fungerade sömlöst under hela testet, precis som man vill att hemmanätverket skall fungera. Det finns en massa smarta funktioner utöver som ingår, så är du villig att betala för smarta prenumerationer så varsågod. Eller så skiter du bara i det och kör vidare med ett felfritt Wifi 7 från TP-Link. Så passa på att skaffa Wifi 7 innan grannarna gör de så är du helt ensam på 6GHz bandet.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning