Mercedes visar upp elbil som skall ta oss 75 mil

Från sajten:
image

Mercedes kommer lansera nya elbaserade CLA inom två år. I dagarna visade bolaget upp det nästan produktionsklara konceptet under IAA Mobility i Munchen.

Bilen skall ta oss upp till 75 mil. Detta genom att endast dra 1,2 kWh per mil. Motorn är på 175 kW.

Meredes utlovar mycket låga halter av sällsynta jordartsmetaller ”nära 0%” för att citera bolaget. Mercedes säger att konceptet är nästan produktionsklara och den färdiga bilen kommer alltså vara CLA – en fyrdörrars coupé som blir Mercedes instegsmodell. Det kommer också komma en shooting brake och två SUV-modeller på samma nya MMA-plattform. CLA blir bakhjulsdriven men kan komma som fyrhjulsdrift.

Mercedes-Benz Concept CLA Class

MMA blir den första Mercedes-bilen som kan ladda upp till 250 kW – det kommer emellertid kräva laddare som klarar 800 volt. Mercedes lämnar Cobolt-baerade NMC-batterier och satsar i stället på LFP-batterier samt en ny typ av batterier baseras på något som heter kiseloxid för toppmodellen.

Bilen får också MB.OS som utvecklas “i nära samarbete med Google” och kommer få både kartdata och appar därifrån. I videon nedan säger undertecknad att det är Android Automotive-baserat men det är ej bekräftat. Lustigt vore dock annars.

Elbaserade CLA blir första bilen som inte heter någonting med EQ innan. Mercedes menar att det inte längre behövs några särskilda betäckningar för elbilarna då alla Mercedes-bilar i framtiden kommer vara elbilar.

 

2 gillningar