Mer information om nya hubben Ikea Dirigera

Från sajten:
image

Att Ikea är på gång med en ny hubb är ingen hemlighet. Nu dyker det upp ganska mycket information om nya Ikea Dirigera via hemsidan TheVerge.

Det är hemsidan TheVerge som publicerat en lång artikel om nya hubben från Ikea vid namn Dirigera. Precis som det spekulerats om så kommer den att ha stöd för Matter när det nya IoT-protokollet lanseras senare i år. Detta kommer att ske via en uppdatering till hubben.

Ikea Dirigera + App

Vid utveckling av Ikea Dirigera har mycket fokus lagts på att förenkla samt stabilisera processen när nya produkter adderas till systemet.

Utöver Wi-Fi och Zigbee har Dirigera även stöd för Thread och kan agera som en Thread Border Router. Initialt kommer den enbart att kunna anslutas via Ethernet-kabel men en uppdatering ska ge möjlighet till trådlös anslutning via 2,4 och 5 GHz Wi-Fi.

Utöver en från grunden ny hubb får vi också en helt ny app för att styra Ikea Dirigera med. Såväl hubb som app förväntas lanseras i oktober månad i år. Den nya appen kommer inte att fungera för styrning av Ikea Trådfri Gateway.

I artikeln hos TheVerge kan vi även se ett par kortare demofilmer på hur Dirigera installeras, hur ett rum läggs till samt hur produkter läggs till i appen. Dirigera installeras inte längre via en QR-kod utan via en fysisk knapp som finns på enheten och som ska tryckas in. Lägger man till rum kan dessa få egna ikoner och färger. Styrning av produkter förenklas också och blir tydligare med mer information.

Tekniska specifikationer Ikea Dirigera:

  • Mått: 11,2 x 2,7 cm
  • Portar: Ethernet, USB-C
  • Protokoll: Wi-Fi 2,4 + 5 GHz, Zigbee, Thread

Huruvida existerande produkter från Ikea kommer att få stöd för Matter avslöjas inte. Nuvarande Trådfri Gateway får INTE stöd för Matter enligt uppgifter i artikeln. Däremot sägs det att största delen av sortimentet av smarta produkter ska ha stöd för Matter i framtiden…

Ikea har också planer på att lansera ett “hemma och borta”-läge under 2023 vilket skulle vara en stor skillnad mot dagens lösning där det är lokal styrning som gäller.

Som nuvarande ägare till en Trådfri Gateway kommer du inte att erbjudas ett uppgraderingspaket när Ikea Dirigera släpps utan det är fullt pris som gäller om du vill uppgradera ditt smarta Ikea-hem. Officiellt pris för Dirigera är inte satt än men den kommer att vara dyrare än nuvarande Trådfri Gateway som säljs för 499 kronor.

Källa: TheVerge

1 gillning

Trevligt! Upplever Thread stabilare än Zigbee som de kör med idag.

Börjar närma sig, Trådfri Gateway står nu som ”utgår inom kort”

Kan inte utgå snabbt nog den :slight_smile:

Nä den är lite daterad, men funkar iaf bra för mig :grinning_face_with_smiling_eyes:

1 gillning

Absolut, mer att det känns lite meningslöst att organisera och satsa på den när den ändå skall ersättas snart.

1 gillning

Men dom äldre lamporna m.m man köpt kommer väll fungera med den nya med?

Japp!

1 gillning

Bra, blev lite orolig där ett tag

1 gillning

Jag har idag kopplat in dirigera men verkar inte vara något smidigt sätt att föra över från gamla hubben? Nån som vet

Det går inte enligt herr Esse
Det här är Dirigera och Ikeas nya Smarta hem-system - YouTube (6:25 in i videon)

1 gillning

Ja okej. Men vad är egentligen skillnaden på denna och den gamla? Utom det är matter då.

Kommer hur bryggan få matter eller blir det ny hubb?

Se på videon så får du säkert ett hum.

Från sajten:


Ikea har slutligen släppt lös sitt nya smarta hem-system. Hjärtat av det hela består av nya hubben Dirigera.

Det är ett kraftpaket som klarar både Zigbee och Thread samt kommer få Matter inom några månader. Att använda Ikea Home Smart-appen är numera betydligt trevligare och roligare än tidigare. Inga mer krånglande parningsrutiner eller svårt att få kontroller att kontrollera flera lampor. Eller flera kontroller som kontrollerar en lampa.

I denna videon går vi igenom hur det är att använda samt mer vad som skiljer gamla mot nya systemet. En längre text-recension kommer komma inom kort.

Dirigera-hubben kostar 699 kronor. Alla gamla lampor, rullgardiner, kontroller och luftrenare fungerar ihop med nya hubben.

Den nya hubben låter ju helt klart intressant, det kanske kan få en att gradvis ta bort Hue som ju är ganska dyrt.

Bor man i en mindre lägenhet är Hue inget svårt val. Har aldrig behövt byta ut någon lampa eller något annat tillbehör från Philipe Hue. Det bara fungerar.

Ikea är inte på samma nivå kvalitetsmässigt.

5 gillningar

Har inte hue, men har dålig erfarenhet av Ikeas produkter som lätt går sönder. Igår köpte jag tredje fjärrkontrollen :pensive:

En och annan lampa har också pajat.

Jo, jag funderar på att ta kostnaden och byta ut de sista Ikea-lamporna vi har mot Hue och skrota Ikea helt.

1 gillning

Är det alltså de gamla kontrollerna och rörelsedetektorerna som man nu kan styra i appen?
Eller behöver man nya versioner?

Det är samma som innan, har inte kommit några nya.

Sen finns det ju en ännu tidigare version av rörelsedetektorn, men den vet jag inte om den har samma inställningar.