Lys upp julen inne eller ute med WiZ och Matter

Från sajten:
image

Det är den tiden på året när det ska pyntas både ute och inne inför julen. Detta kan göras på olika sätt och det smartare kan ju alltid vara lite roligare.

Julbelysningen har åkt fram i de flesta hushåll vid det här laget och i grannskapet skådas både smakfull sådan men också inslag som för tankarna till lågprishyllan hos valfri billighetsaffär. Att hänga upp lite julbelysning i granen är sedan gammalt och på senare år så har det börjat bli allt vanligare att även våra trädgårdar lyses upp. Detta sedan LED-tekniken slog igenom på stort vilket föranledde låga priser och plötsligt fanns konstellationer i form av renar, granar och inte minst tomtar. När det gäller smart belysning så har denna som bekant en högre prislapp vilket innebär att man ogärna häftar fast denna på vinst och förlust för att lysa upp hemmet.

Dessutom så har smart belysning för utomhusbruk ibland lyst med sin frånvaro för användare av Apple Home men nu finns det som bekant en standard vid namn Matter som ska lösa detta. Vi har testat WiZ Smart Fairy Light med tillhörande kontrollen WiZ Smart Dial Switch i samband med att det var dags att pynta lite inför tomtens ankomst.

Vi tar en titt på WiZ Smart Fairy Light & Smart Dial Switch

WiZ Smart Fairy Light är något så trevligt som en ljusslinga som kan användas både inomhus och utomhus. Den är 20 meter lång och har 160 stycken LED-lampor som fixar såväl olika nyanser av vitt som de sedvanliga färgerna vi är vana vid. Det som är lite unikt med denna ljusslinga är att den har stöd för IoT-standarden Matter vilket innebär att den ska fungera med de plattformar som stöder denna. Med andra ord så innebär detta även Apple Home vilket inte alltid är så vanligt när det gäller ljusslingor för utomhus av den här typen.

I förpackningen hittar vi själva ljusslingan med tillhörande kontroll för att växla mellan olika scener samt en strömadapter och lite dokumentation. Alla LED-lamporna är förpackade på ett snyggt sätt, ni vet det där som vi aldrig lyckas återskapa när vi ska packa ner allt igen…

Färgen på slingan är svart vilket gör att den inte syns så mycket när den placeras i lite grönska (eller den färg som nu finns för tillfället därute i naturen). Kabeltypen är tvinnad och känns igen från vanliga ljusslingor vilket också gör det relativt enkelt att fästa den i mindre grenar eller att spika upp.

Kapslingsklassen på WiZ Smart Fairy Light är IP44 vilket innebär att den kan placeras utomhus och tål en del av den väderlek vi begåvas med vid den här tiden på året. Värt att notera också är att höljet ser ut att täcka ordentligt kring själva lysdioden vilket inte alltid är fallet, speciellt på billigare varianter.

Den något klumpiga kontrollen som är fast ansluten till kabeln används för att växla mellan olika scener. Dessvärre så går det inte att stänga av eller sätta på belysningen med denna men å andra sidan så är det en smart variant så det finns gott om andra möjligheter att hantera detta på.

Tillsammans med ljusslingan skickades det även med en kontroll, WiZ Smart Dial Switch som kan användas för att dimma belysningen. Det finns också lite fler möjligheter som vi återkommer till.

I förpackningen finner vi själva belysningskontrollen tillsammans med dubbelhäftande tejp samt mutterskruvar och dokumentation. En trevlig detalj här är att de anammat standarden om 86 millimeter så att det kan bli lite snyggare installationer i hemmet.

Belysningen justeras med den tydliga vridratten som även har en inbyggd LED som lyser upp när belysningen är tänd eller signalerar när det är dags att ladda enheten. Det går att trycka in vridratten för att tända eller släcka ansluten belysning. I nederkanten finns det både en och två prickar vilka är dolda knappar som kan användas för att växla mellan olika effekter.

Sett från sidan så framgår det att det är en rejäl vridratt som WiZ Smart Dial Switch utrustats med. Här syns också ett uttag för att ladda kontrollens inbyggda litiumbatteri, vilket sker med USB-C så här är det slut på att fibbla med knappcellsbatterier.

Baksidan listar de sedvanliga specifikationerna samt certifieringarna. Här syns också två inbyggda magneter som håller kontrollen på plats när den är fäst vid sin monteringsplatta eller på valfri magnetisk yta. Monteringsplattan kan fästas med dubbelhäftande tejp eller genom att skruvas fast – bra med valmöjligheter här!

Tack vare att WiZ Smart Fairy Light går att använda både inomhus som utomhus så finns det självklart hur många idéer som helst på hur den kan användas; barnrummet, tonårsrummet, julgranen, altanen eller där man känner för att skapa lite extra mysig stämning.

Installation av WiZ Smart Fairy Light & Smart Dial Switch

Det är inga som helst konstigheter med att installera ljusslingan i WiZ-appen. Sedan denna app uppdaterades för ett par år sedan så är den betydligt enklare att använda och tydliga instruktioner leder användaren framåt under installationen.

Välj typ av rum och säkerställ att användaruppgifterna till ditt wifi-nätverk finns tillgängliga. Döp belysningen så att den går att särskilja vilket är viktigt som det finns många ljuskällor installerade i hemmet.

När det sedan gäller att få in ljuskällan i Apple Home så sker detta via Matter som hittas under “Integrationer” i appen. Här listas vilka enheter som är kompatibla och sedan genereras en kod som används för att installera i Apple Home.

Av någon anledning så visas WiZ Fairy Light tre gånger i Hem-appen, något som märkts av tidigare också när det gäller Matter-installationer. Använd därefter den kod som genererats i WiZ-appen för att fortsätta med installationen och välj sedan var ljuskällan placeras.

I Hem-appen är det mesta sig likt och det går att välja vilken färg som ska visas på ljusslingan. När det gäller informationen under inställningar för enheten så finns det inga konstigheter här. Förslag på automatiseringar som den kan ingå i samt tillverkare och även parkopplingsläget som kan användas om man vill sätta upp den i Google Home eller annan Matter-kompatibel plattform.

I appen finns det en del inställningsmöjligheter för belysningen samt olika effekter som går att tillämpa beroende på tid på dagen eller vad man som användare vill uppnå.

Givetvis går det också att välja sina egna färger för att kunna matcha med eventuell annan belysning. Som sagt, det finns en del effekter att välja mellan men det hade varit önskvärt med lite mer att välja på. När det gäller WiZ Smart Dial Switch så är det de fyra första favoriterna som går att appliceras på de två funktionsknapparna.

Hur fungerar då WiZ Smart Fairy Light & Smart Dial Switch i vardagen?

Det korta svaret på hur ljusslingan fungerar är: Bra. Vill man ha ett längre svar så omfattar detta att man som ägare även bör ha lite tålamod initialt när det gäller just Matter då detta är en standard som trots alla lovord fortfarande dras med lite egenheter. Nu har Matter varit igång ett tag och som användare så är det ännu inte en Messias när det gäller det smarta hemmet. Mycket för att det inte bara är att klicka och tro att allt löser sig men förhoppningsvis är detta något som alla inblandade arbetar på löpande. Mer om detta senare.

Ett tips från coachen är att alltid testa med att installera belysningen i appen inomhus, inte minst för att minska risken för sönderfrusna händer men också för att vara på den säkra sidan. Vem vill råka ut för att ha monterat upp en 20-meters ljusslinga på huset bara för att sedan konstatera att den inte fungerade?

På nära håll ser vi att det är fina färger som tillhandahålls med WiZ Smart Fairy Light. I vanlig ordning så finns det stöd för 16 miljoner färger vilket ger en hel del möjligheter till en mysig stämning där de placeras. Värt att notera också är att det går att dela in ljusslingan i åtta olika zoner som då kan visa olika färger samtidigt.

Inför denna recension så placerades ljusslingan ut på tomtens oxelbärshäck som vätter ut mot gatan. Här får den bli en lysande gräns mellan trädgården och offentligheten men också skapa lite mysig julstämning i gatan där undertecknad bor.

När mörkret lagt sig så lyser de små dioderna upp på ett vackert sätt och kisar man så ser det nästan ut som små stearinljus som placerats ut i häcken. I detta fall har ljusslingan lagts löst ovanpå utan att fästas vilket i sig inte direkt behövs eftersom de lite grövre grenarna i häcken håller fast slingan så att den inte blåser iväg.

Tidigare år har det främst lysts upp med diverse billigare ljusslingor som ibland fungerar och ibland gör det direkt motsatta. Det har då också varit lite omständligare att få till det med styrning i Apple Home om ingen utomhusplugg varit tillgänglig. När nu Matter lovar fixa det hela så passar det bra med denna ljusslinga från WiZ som då ska kunna schemaläggas med övrig belysning i hemmet.

Att kolla belysning dagtid är i sig inte alltid världens bästa idé men efter att ljusslingan lagts ut så får man säkerställa att allt fungerar som det ska. Varmvita toner är precis vad som förväntas – varmvita med en släng av gult.

När det skiftar till rött så ser detta mer apelsinfärgat ut men å andra sidan så säkerställs att det fungerar med att byta färger på slingan. För övrigt så finns det flertalet olika effekter att tillgå i WiZ-appen som adderar det där lilla extra som belysning kan göra. I Apple Home är det lite mer begränsat när det gäller effekter så vill man få ut lite mer så rekommenderas WiZ-appen.

Grönt är skönt men något som vi inte har alltför mycket av under denna årstid men även här lyser det upp som förväntat vilket bådar gott inför mörkrets intåg. I första bilden till denna recension syns det hur det ser ut med lite juliga gröna och röda toner och då också indelat i olika sektioner – snyggt!

Att styra smart belysning kan vara både enkelt och lite mer komplicerat. Med WiZ så finns det möjlighet till att styra via den egna appen eller i den plattform som man föredrar vilket kan vara Google Home, Amazon Alexa eller Samsung SmartThings. Det innebär också att det går att röststyra belysningen om denna inte schemalagts och ibland vill man bara kunna göra det med en knapp. WiZ Smart Dial Switch löser detta på ett snyggt och enkelt sätt och med sin magnetiska baksida är det enkelt att fästa den på kylskåpsdörren så att alla i familjen kan tända och släcka belysningen. Trots allt så är det inte alla i familjen som tycker det är lika kul som undertecknad med det smarta…

Till skillnad mot många andra smarta kontroller så går det att ladda upp denna med en vanlig USB-C-kabel tack vare det inbyggda batteriet. Det är i ärlighetens namn väldigt skönt att slippa batteribyten där det oftast alltid krävs just den typ av batteri som aldrig finns hemma för stunden så pluspoäng för detta. När batteriet laddat klart lyser det grönt och under laddning lyser det rött.

Åter till Matter då och i detta fall är det Matter över Wi-Fi vilket innebär att det inte krävs någon extra hubb eller gateway för att installera ljusslingan. Men, för Matter krävs det givetvis att det finns rätt förutsättningar i hemmet vilket i detta fall är den Apple TV som då agerar som hubb för det smarta hemmet. Att installera med Matter är relativt enkelt och därefter fungerar det som det är tänkt. Men, med undantag för att enheten ibland inte kan nås i Apple Home eller i WiZ-appen vilket är ganska irriterande när det händer. Detta är dock inget som är specifikt för WiZ utan något undertecknad råkat ut för med andra Matter-tillverkares produkter också.

Oavsett vilket så är det lika irriterande varje gång. Ibland blir enheten nåbar utan att något gjorts och ibland har nätverket fått startas om för att allt ska bli bra igen. Vad detta beror på är svårt att säga – räckvidden är det inga problem med och antalet anslutna enheter är inte över gränsen så lite förbryllande är det dock. Äldre Matter-enheter har efter ett tag blivit lite mer stabila och hänger kvar bättre men jämfört med exempelvis Zigbee som förefaller vara betydligt stabilare när det gäller belysning så känns det som att det finns lite mer att jobba på för Matter …om det ska bli den här omvälvande lösningen som alla suktar efter.

Recension: WiZ Smart Fairy Light + Smart Dial Switch

Fördelar

  • Stöd för Matter (Apple Home)
  • Snygga färger
  • Olika zoner med färger
  • Både inomhus och utomhus
  • Kan synkas med musik
  • Switch: 86 mm-standarden
  • Switch: laddningsbart batteri

Nackdelar

  • Matter fortfarande lite instabilt
  • Något snålt utbud av effekter

Detaljer

Tekniska specifikationer WiZ Smart Fairy Light

  • Användning: Inomhus/utomhus
  • Färg: Svart
  • Livslängd: upp till 15 000 timmar
  • Dimbar med fjärrkontroll: Ja
  • Ström: 100 mA
  • Spänning: 220-240 Volt
  • Längd: 20 meter
  • Vikt: 588 gram
  • Kapslingsklass: IP44
  • Antal lampor: 160 stycken

Tekniska specifikationer WiZ Smart Dial Switch

  • Mått: 86 x 86 x 24,9 millimeter
  • Vikt: 100 gram
  • Färg: Vit
  • Material: Plast
  • Räckvidd: 15 meter
  • Kapslingsklass: IP20
  • Livslängd: upp till 50 000 timmar
  • Port: USB-C

Rekommenderat pris för WiZ Smart Fairy Light är 1 149 kronor och mer information finns på hemsidan. Priset för WiZ Smart Dial Switch är 219 kronor och mer information finns här.

Sammanfattning

WiZ Smart Fairy Light är en ljusslinga som erbjuder lite mer för pengarna. Möjlighet till att ställa in olika zoner liksom stödet för Matter ger användarna en chans att få in lite mer stämningsfull belysning, även i Apple Home. Färgerna är fina och utbudet av effekter bjuder på en del stämning men vi ser gärna lite fler sådana i appen. Kombinera med WiZ Smart Dial Switch för lite enklare styrning vilket kan uppskattas av andra i hushållet som inte lever och andas "smarta hem". Att belysningskontrollen har inbyggt batteri som kan laddas och att den håller sig till 86-standarden är riktigt bra! Matter i all ära men än så länge krävs det lite tålamod ibland för att inte gå i taket mellan varven.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Galleri

1 gillning