Luftrenare kan i vissa fall förorena mer än vad de renar

Från sajten:
image

Det här med luftrenare är något vi tar upp då och då med blandad förtjusning. Visst har vi hyfsat rent luft inomhus men för allergiker är det kanske än mer nödvändigt.

Danska “Teknologisk Institut”, “Forbrugerrådets Tænk” och Rådet för “Grøn Omstilling” har tittat närmare på om luftrenare faktiskt gör vad de ska och de gör de i viss mån. Det visar sig att en del av de testade luftrenarna faktiskt förvärrade luften inomhus vid användning. Totalt testades 28 olika luftrenare från olika tillverkare i en sluten miljö och testerna analyserades sedan noggrant. Slutsatsen av hela testet var att man som användare verkligen bör ställa sig frågan om behovet finns av en luftrenare i hemmet.

Xiaomi Mi Air Purifier 4

Enligt “Teknologisk Institut” är en rejäl genomluftning och ett bra filter ett bättre sätt att ta bort partiklar från stekos än vad den bästa luftrenaren mäktar med. I testet framkom också att priset inte är en faktor när det gäller hur pass bra en luftrenare faktiskt här. Här hamnade faktiskt IKEA Starkvind högt upp trots sitt lägre pris. Under testet fick alla luftrenare avlägsna partiklar, flyktiga organiska gaser och virus. Dessutom testades elförbrukning och ljudnivån samt mängden eventuell produktion av skadlig ozon från luftrenarna.

De tre bästa luftrenarna enligt testet:

  • Kärcher AF100, 82 %
  • Bluer Classic 405, 75 %
  • Ikea Starkvind E2007, 67 %

Ovanstående är inte de som hade absolut högsta testvärden men som ansågs vara bäst sammantaget. Bland toppen fanns även Electrolux Well A7, Mi Air Purifier Pro och Biltema Smart Luftrenare 35 W med.

De tre sämsta luftrenarna enligt testet:

  • Cecotec TotalPure 1000 ozone, 13 %
  • Air-Tech MAC500s, 15 %
  • Maison Berger Lampe Berger, bör undvikas

Dyson Purifier Cool Formaldehyde TP09 var inte med i absoluta toppen utan placerade sig någonstans kring mitten med 56 %.

I testet fanns luftrenare från följande företag med: AirExchange, Airtech, Beurer, Biltema, Blueair, CPH Clean Air, Cecotec, Coway, Duux, Dyson, Edizon, Eeese Air Care, Electrolux, IKEA, Kärcher, Leitz, LightAir, Lux AeroGuard, Maison Berger, Pandoo, Phillips, SafeLife, Sharp, Soehnle, Toyotomi, Thermex och Xiaomi.

Testet utfördes den 5 oktober 2022 och kan läsas i sin helhet på “Forbrugerrådets Tænk

Källa: Input

1 gillning

Det här var ju inget lockande produktnamn direkt :person_facepalming:

Bluer Classic 405 -> Blueair!

Prövade en sådan men väsnas tillräckligt i ett annars tyst rum för retur. Tillverkaren har ej heller velat svara på mina frågor om ljudnivå jämfört med deras olika modeller.

Mycket trevlig och snygg enhet för övrigt, synd på den billiga fläktmotorn som på lägsta hastighet avger ett svagt surrande som i längden blir enerverande, särskilt kvälls/nattetid när allt annat är tyst. Funkar säkert bra för de som är mindre känsliga än jag.