Ljudnotifikationer i Android håller koll på hemmet

Från sajten:
image

Google meddelar nu via sin blogg att Android kan lyssna av och detektera ljud i hemmet som kan vara viktiga att uppmärksamma av dig. Dock kan det vara svårt att höra vissa av dessa ljud om du t ex har hörlurar på dig när du är hemma eller sitter och arbetar.

Via en uppdatering till Android ska nu dina enheter kunna upptäcka och göra dig uppmärksam på dessa ljud. Dessa nya ljudnotifikationer på dina Android-enheter skickar nu pushnotiser till dig så att du kan agera. Primärt är dessa varningar avsedda för personer med hörselproblem men är säkert bra för många som idag lever hektiska liv. Genom ett blixtrande ljus eller vibrationer på din mobiltelefon ska risken minimeras att något allvarligt inträffar.

Exempel på olika ljud kan vara:

  • Vatten som rinner
  • Brandvarnare som ljuder
  • Barn som skriker
  • Hundar som skäller

Ljudnotifikationer fungerar även med Wear OS by Google som används i smarta klockor vilket innebär att du kan få textnotiser i din klocka.

Maskininlärning har legat till grund för utveckling av denna funktion och fungerar helt offline genom att använda mikrofonen i din mobiltelefon för att detektera olika ljud. I appen ska man dessutom kunna se en tidslinje över när olika ljud inträffat i hemmet. För att aktivera funktionen beger du dig till Inställningar, Tillgänglighet och aktiverar Ljudnotifikationer. Skulle du ej se dessa möjligheter ska man kunna ladda ner dessa via Google Play.

Källa: Google

Det heter aviseringar eller notiser på svenska. Det svenska ordet notifikation används mest om diplomatiska meddelanden.

Google skriver ljudaviseringar: Get Sound Notifications on your phone - Android Accessibility Help