Lenovo Tab M10 Plus utmanar dagens surfplattor

Från sajten:
image

Surfplattan är en pryl som är praktisk på många sätt sen den introducerades för ett antal år sedan. Lenovo har nyligen lanserat sin tredje generation av Android-plattan Tab 10 Plus.

En surfplatta är användbar på många sätt vilket många upptäckt och detta tack vare smidigheten och en större skärm än vad du har i din smartphone. Den är perfekt för semestern om du inte vill släpa med dig din laptop och känner att du vill ha en större läsyta än vad din mobiltelefon mäktar med. Att den dessutom väger mindre än en laptop är också en bra anledning till att den lämpar sig väl för semestern.

Vi blev tillfrågade om vi ville recensera den nya surfplattan Lenovo Tab M10 Plus som är inne på sin tredje generation. Ett intressant test för mig som bara använt iPad sedan deras första generation som jag fick tag på via en kompis som åkte till USA när de precis lanserats där. Hur fungerar en Android-platta i mitt Apple hem?

Det här är Lenovo Tab M10 Plus

Lenovo Tab M10 Plus är en surfplatta i smidigt format med Android 11 som operativsystem (uppdatering till Android 12 kommer under hösten). Skärmen är en 10,1″ FHD LCD-skärm som visar sig ge bra färger och skärpa. Ljudet i surpflattan kommer från två högtalare och stöd för Dolby Atmos finns vilket ger ett mer omslutande ljud vid användning av streamingtjänster. Processorn i surfplattan är åttakärnig med inbyggt stöd upp till 4 GB RAM och batteriet ska räcka till en hel dags streaming.

Eftersom det är en Android-surfplatta finns så klart de flesta appar från Google förinstallerade vilket gör det snabbt att komma igång för dig som använder den plattformen.

Det som medföljer i förpackningen till Lenovo Tab M10 Plus 3rd Gen är utöver själva surfplattan, en 10 W-laddare med tillhörande USB C-kabel samt ett verktyg för att kunna ta ut eller sätta i minneskort.

Lenovo Tab M10 Plus

Baksidan är tvåfärgad, Storm Grey där den något ljusare ytan känns lite “ruggad“. Upptill i hörnet sitter också kameran som är på 8 MP med autofokus. Chassit är tillverkat i aluminium vilket ger en ökad kvalitetskänsla samtidigt som den känns gedigen.

Det framgår också tydligt att Lenovo Tab M10 Plus har stöd för Dolby Atmos vilket visar sig vara positivt men det återkommer vi till.

Såväl format som pris gör att den mycket väl kan vara lämpad för de yngre i hushållet. Surfplattan kommer förinstallerad med Google Kids Space vilket sägs stimulera de ungas upptäckarförmåga om man kan säga så. För detta krävs givetvis ett godkännande från föräldrar och ett dedikerat Google-konto för den yngre användaren.

Så här fungerar Lenovo Tab M10 Plus i vardagen

Som jag nämnde tidigare så lever jag min vardag i ett Apple-hem med allt vad det innebär. Antalet iPad har varierat genom åren här hemma så hur tycker jag då att en surfplatta med Android fungerar? Börjar vi med att jämföra storleken på dessa så ser vi att höjden är mer eller mindre densamma. Den stora skillnaden är att Lenovo är betydligt smalare och har mindre sorgkanter upptill och nertill samt avsaknaden av en fysisk hem-knapp.

Lenovo Tab M10 Plus

Även Lenovo Tab M10 Plus har en frontkamera som är placerad i den högra kanten av surfplattan. Det är en 5 MP kamera och om placeringen är optimal låter jag vara osagt, kan nog vara enkelt att täcka över denna med tummen beroende på hur man håller sin surfplatta. Men, det är nog en vanesak som man lär sig ganska snabbt.

Överlag tycker jag att Lenovo Tab M10 Plus levererar en bra upplevelse. Har dock upplevt att upplåsning av skärmen med ansiktet inte alltid fungerar utan faller tillbaka på upplåsning med kod. Känns som att funktionen för att låsa upp med ansiktet inte fått så mycket kärlek, själva inläsningen av ansiktet gick så fort att jag inte riktigt hann med – kanske är detta orsaken, vem vet?

Det lite smidigare formatet än vad jag är van vid från min iPad är faktiskt bra. Lite som en smartphone modell större så det lite mer avlånga intrycket stör mig inte på något sätt. Att ligga i soffan och surfa runt fungerar bra och innehållet uppdateras snabbt.

Lenovo Tab M10 Plus

Jag är positivt överraskad över ljudet som vid strömning av en film ger en fyllig ljudbild. Märks att det finns stöd för Dolby Atmos och att de sett till att lägga lite extra krut på ljudupplevelsen. Att titta på film fungerar också bra, skärmen håller en hög kvalitet och det avlånga formatet när surfplattan ligger ner är perfekt för just detta.

Även batteritiden är bra och vad som kan förväntas av en surfplatta idag. Inget som behövs laddas varje dag vid normal användning men visst, spenderar du ett par timmar i hängmattan och streckser ett par filmer får du givetvis ladda oftare…

Att integrera den i ett hem fullt med prylar från Apple är dock lite svårare. Visserligen kan det mesta synkas till viss del men helhetsupplevelsen får jag inte till så jag blir fullt nöjd. Det kan ju vara så att jag är så van vid att allt bara fungerar från det att jag startar upp en ny enhet så att lägga mer jobb på att få den att lira blir liksom en liten uppförsbacke. Hade mitt hem varit lite mer åt Android-hållet hade situationen varit helt annorlunda. Nu finns det visserligen en Android-lur här hemma samt en drös med Nest/Google-enheter och tv-apparater som fungerar bra för den plattformen så helt ute är jag inte. Men, som sagt det där lilla saknas för att den ska platsa fullt ut här hemma.

Tekniska specifikationer Lenovo Tab M10 Plus:

 • Processor: UNISOC T610, Octa-Core (2 × A75 1,8 GHz + 6 × A55 1,8 GHz)
 • Operativsystem: Android 11 (får Android 12 under hösten 2022)
 • Bildskärm 10,1" FHD IPS (1 920 × 1 200) LCD, pekskärm, 320 cd/m² (nit), 100 % sRGB, TÜV Rheinland Low Blue Light
 • Minne: Upp till 4GB LPDDR4X
 • Batteri: Upp till 10 timmar uppspelning av onlinevideo, upp till 9 timmars webbsurf
 • Lagring: Upp till 64 GB (eMCP), kan utökas med Micro SD-kortläsare
 • Ljud: Dubbla högtalare med Dolby Atmos
 • Mikrofon: Ja
 • Kameror: 8 MP autofokus, världsinriktad + 5 MP fast fokus, framåtriktad
 • Mått (H × B × D): 8,50 × 239,84 × 158,62 mm
 • Vikt: Från 460 gram
 • Sensorer: Accelerometer (g) + sensor för omgivande ljus + hallsensor + P-sensor
 • Färg: Storm Grey
 • Uppkoppling: WLAN: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band 2,4 GHz och 5 GHz + Bluetooth 5.0 + WiFi Direct + WiFi Display + GLONASS
 • Säkerhet Upplåsning via ansiktsigenkänning
 • Portar/kortplatser: USB-C 2.0 + MicroSD-kortplats + Nano SIM-kortplats (endast LTE-modeller)
 • Kombinerad hörlur/mikrofon

Rekommenderat pris för Lenovo Tab M10 Plus från 1929 kronor beroende på modell (finns även LTE-versioner). Vill du läsa mer om surfplattan kan du göra det på Lenovos hemsida.

Sammanfattning:
Efter att ha testat Lenovo Tab M10 Plus ett par veckor nu kan jag konstatera att det är en trevlig surfplatta som har ett bra pris vilket kan vara perfekt för de yngre i hushållet eller för semestern. Kvalitetskänslan är bra, ljudet likaså och mjukvaran fungerar som förväntat när det gäller Android. För mig som primärt är Apple-användare så är det ingen ersättare till min iPad, även om jag kan få till viss synkning av min vardag så fungerar det inte fullt ut. Men är du Android-användare så är detta en trevlig surfplatta och för prislappen får du mycket för pengarna!

1 gillning