Laddbara produkter orsak till många elbränder enligt ny rapport

Från sajten:
image

Värmepumpar och laddbara produkter sticker ut bland orsakerna till bränder i hemmet. Detta enligt siffror från Elsäkerhetsverket som nu presenterats.

Elsäkerhetsverket har tittat närmare på elrelaterade bränder och ser att såväl värmepumpar och laddbara produkter förekommer allt oftare. På den positiva sidan så syns en kraftig minskning av brand och brandtillbud orsakade lysrörsarmaturer. Undersökningen omfattar elrelaterade bostadsbränder mellan 2018-2022 i småhus, flerbostadshus och fritidshus i Sverige.

Räddningstjänsten har under de fem senaste åren gjort 54 194 utryckningar där hälften av dessa skedde i vanliga bostäder. Av dessa var totalt 3 547 stycken orsakade av fel i elrelaterad utrustning. När pandemin ägde rum under 2020 arbetade fler människor hemma vilket påverkade statistiken. I takt med att andelen laddbara produkter ökar i samhället har också denna kategori ökat med 42 procent. För småhus, som är starkt överrepresenterade är det vanligast att bränder startar i eluttag följt av elcentraler och elkablar.

Värmepumpar står för den största ökningen av brand och brandtillbud vilket har att göra med hur vi förändrade vår elförbrukning när elpriserna var som högst. Detta dock från låga nivåer vilket innebär att förändringen sticker ut mer. Vill du läsa mer om rapporten klicka här.

Källa: Pressmeddelande

Känns mer som att orsaken är laddadaptrar och kablar än att det är laddningsbara produkter.

Ja, det vore bra om man kunde banka in i huvudet på folk att inte köpa billiga skräp laddare från Wish.

Istället surrar det konstiga rykten att man måste dra ut strömadaptern från uttaget för att den inte ska dra ström eller börja brinna vilket är trams. Är man osäker så känn på den, blir den inte varm när den inte används är det lugnt.
Kan man nått om energi vet man att den inte kan gå upp i tomma intet utan bara omvandlas.

3 gillningar

Exakt, spot on.

1 gillning

Jag kom ihåg det gamla S märkningen då var el artiklar mer testade:

Med CE märkningen så är det tillverkaren själv som ska garantera att produkterna uppfyller kraven. Men det funkar i praktiken inte lika bra.
Mycket skräp kommer in numera:

Sluta köpa billiga trafos från lågprismarknaden så spar man nog in mycket arbete från brandkåren

1 gillning

Antagligen är inte problemet folk som faktiskt vet vad en "trafos" är :slight_smile: