Ladda dina Apple-prylar snabbare med mophie speedport 120

Från sajten:
image

Tid är pengar och en oladdad mobil är panik, eller? Oavsett vilket så tenderar snabbladdare att bli allt viktigare för våra elektriska prylar.

I takt med att allt fler flaggskeppsmobiler lanseras får vi också se den ena snabbladdaren efter den andra. En del kinesiska mobiltillverkare skickar med snabbladdare med sina mobiler, exempelvis både Xiaomi och OnePlus gör detta och även Motorola kommer att skicka med en snabbladdare med sin nya toppmodell. Men för de som använder mobiltelefoner från Apple så lyser snabbladdare med sin frånvaro. Tur då att det finns alternativ som löser den problematiken för hur vi än vrider och vänder på det så vill ingen sitta och vänta i en evighet på att mobilen ska laddas klart…

Vi har fått ett tillsänt oss ett gott och blandat-paket från ZAGG innehållande nya snabbladdaren mophie speedport 120 samt ett gäng laddkablar modell finare att testa och recensera!

Det här är snabbladdaren mophie speedport 120

Snabbladdaren mophie speedport 120 är en laddare som använder sig av GaN-teknologi (galliumnitrid/Galium Nitride). GaN-tekniken sticker ut genom att använda högpresterande interna silikonkomponenter för att öka laddningseffektiviteten, detta då i ett kompakt format.

Den har totalt fyra portar som kan ge en maximal delad effekt på upp till 120 Watt för snabbare laddning av flera enheter. Det finns tre stycken USB-C PD-portar och en USB-A-port så fritt fram att ladda upp såväl dator som surfplatta, hörlurar och mobiltelefon på en och samma gång. Det går att få upp till 100 W uteffekt i den första USB-C-porten för full laddning av en stor enhet, till exempel en MacBook. Använd två USB-C-portar för att få tillgång till en snabbladdningseffekt från 99 W och uppåt. Används alla fyra portar samtidigt blir den samlade effekten upp till 119 W.

Förpackningen är relativt stilren och visar upp produkten samt ger lite fakta kring kapaciteten. Själva laddhuset i plast sägs vara tillverkat med upp till 50 procent återvunnen plast enligt hemsidan vilket är bra men jag ställer mig ändå undrande till varför hållaren till att hänga upp produkten är tillverkad av plast?!?! Blir lite motsägelsefullt för det hade nog fungerat med annat material också. Samma gäller för hållarna till kablarna, plast här också där hårdpapp antagligen hade varit ett bättre val…

I förpackningen hittar vi själva snabbladdaren och strömkabeln som har en längd på 1,5 meter samt lite dokumentation. Inga konstigheter och det behövs egentligen inte så mycket eftersom de flesta människor vet hur en laddare kopplas in.

Det är en ganska stilren produkt där uttagen för laddkablarna sitter samlade i en rad på framsidan. Längst ner finns en LED-diod som lyser upp när laddaren är ansluten till ström. För dig som har en mängd olika produkter som behövs laddas med jämna mellanrum så gör den sig fint på ett vanligt skrivbord, den sticker inte ut och gör inte mycket väsen av sig.

Baktill finns en mängd teknisk information samt uttaget för laddkabeln. Även här ser vi att det rör sig om en GaN-laddare vilka har fördelen att de blir mindre men ändå kan ha en hög effekt vid laddning.

Kablarna som vi fick med för att testa är alla flätade och har därför en helt annan kvalitetskänsla än vad som fås av billigare och plastigare laddkablar. Såväl fäste vid själva kontakterna och tjockleken ger en skön kvalitetskänsla. Kablarna finns i både svarta som vita versioner och i olika längder. De varianter vi testat är USB-C till USB-C, USB-C till Lightning samt USB-A till USB-C.

Användning av mophie speedport 120 i vardagen

I min vardag så är det dagligen en mängd olika produkter som behöver laddas, allt från bärbar dator till hörlurar och flera mobiltelefoner och ibland en och annan surfplatta. Alternativet att ha en mängd olika laddare för att fixa laddningen samtidigt fungerade en gång i tiden men med en snabbladdare som mophie speedport 120 så går allt snabbare och även om mängden kablar är densamma så går det att fixa till lite snyggare lösningar i hemmet.

Laddkablarna ser jag till att alltid ha redo vid sidan av skrivbordet tack vare självhäftande kabelhållare. På så vis behöver jag inte dra fram möbler för att leta upp kablar som glidit ner vilket säkert besparar mig ett antal minuter om året…

Laddkablarna från mophie sticker ut ganska mycket (på ett positivt sätt) jämfört med många andra laddkablar man snubblar på i vardagen. Den flätade konstruktionen slits troligtvis inte upp i första taget och fästet invid kontakterna är rejält vilket säkert minimerar glapp där plasten släpper invid kontakterna – något många upplever alltför ofta med billigare kablar. Visserligen kostar dessa lite mer än lågpriskablarna men å andra sidan så får man vad man betalar för vilket ju inte är en nyhet. De är dessutom snyggare också vilket inte är fel!

Snabbladdaren mophie speedport 120 visar sig leverera just det som den säger – snabba laddningar och visst, som användare behöver du hålla reda på hur många enheter och vilken typ av enheter du vill ladda på en och samma gång. Ju fler enheter samtidigt desto lägre laddningshastighet men planera smart så får du ut mer av laddaren.

Recension: mophie Speedport 120

Fördelar

 • Kompakt format på laddaren
 • Laddar flera prylar samtidigt
 • Kvalitetskänsla i laddkablarna
 • Slipper flertalet strömadapters

Nackdelar

 • Varför plast i förpackningen?

Detaljer

Tekniska specifikationer mophie speedport 120:

 • Modellnamn: Mophie 409909309
 • Portar: USB-C PD upp till 67 W | 100 W + USB-C upp till 20 W | 45 W | 67 W | 100 W + USB-C PD upp till 20 W & USB-A upp till 12 W | 5 W
 • Teknologi: GaN
 • Kabellängd: 1,5 meter
 • Mått: 19,5 x 12,2 x 4,3 centimeter
 • Vikt: 350 gram

Rekommenderade priser:

 • mophie speedport 120 är cirka 1095 kronor och mer information finns att läsa här.
 • mophie charging cable 1.8 m USB-C till Lightning är kring 349 kronor och mer information finns här.
 • mophie charging cable 1 m USB-A till USB-C är 249 kronor och mer information finns här.
 • mophie charging cable 1.5 m USB-C till USB-C är 299 kronor och mer information finns här.

Sammanfattning

Att ersätta flera olika laddare hemma med en ordentlig snabbladdare är smart på många sätt. Dels frigörs fler eluttag för andra prylar men framförallt så går det betydligt snabbare att ladda dina enheter vilket spar tid, speciellt om detta är en bristvara. Snabbladdaren mophie speedport 120 är en kompakt sak som inte skäms för sig och kan stå framme på skrivbordet. Laddkablarna från mophie håller hög kvalitet med sitt flätade yttre och även fästena vid kontakterna ser ut att tåla en del tuffa tag. Visst kostar de lite mer än vanliga laddkablar men å andra sidan så slipper du köpa nya stup i kvarten.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

1 gillning

Nej, föredrar fortfarande Satechis variant med fyra USB-C-portar. Fasar ut USB-A ur mitt liv.

1 gillning

Hade gärna gjort det också men en hel del av mina trådlösa säkerhetskameror har specialarkontakter som givetvis kör USB-A...

Finns det någon rationell orsak till varför laddaren inte drivs med USB-C?

Finns väl ingen kabel med USB-C till eluttag? :thinking:

1 gillning

Ibland är svaret enkelt. :smiley:

2 gillningar

Man brukar väl inte ha 240V i en sådan typ av kabel som slits in och ut hela tiden?

1 USB-A vid sidan om 3 USB-C är väl helt ok, då klarar man ju sig med en laddare.

1 gillning

Har denna i ryggsäcken: