Ladda batterierna med blixtens hastighet

Från sajten:
image

En batteriladdare är en smart investering för den som har småbarn, ungdomar eller en massa prylar i hemmet. Nu finns en ny superladdare för batterier på marknaden.

Att köpa batteriet stup i kvarten är inte hållbart i längden, det är inte bra för miljön och inte heller för plånboken. Därför kan en batteriladdare vara en smart investering som lönar sig i längden. Företaget GP har nyligen lanserat sin version av en superladdare för batterier, GP Recyko Charge 10 som laddar batterierna på endast 10 minuter. Detta får anses vara något av ett rekord när det gäller batteriladdare till konsumenter och vi fick tillsänt oss ett testexemplar och vi gillar konceptet.

Förpackning & innehåll

Vid första anblick får vi en klar bild av vad förpackningen innehåller. Det handlar om en batteriladdare inklusive fyra batterier som laddas på endast 10 minuter. Klart som korvspad trots en liten asterisk (#) som förtydligar att laddningstiden kan påverkas av den omgivande temperaturen. Det som utlovas är att vid 20°C ska de medföljande batterierna laddas till 90%+ vilket väl får anses vara riktigt snabbt jämfört med vad vi är vana vid från tidigare.

GP Recyko Charge 10

Batterierna som medföljer är 4 stycken förladdade AA med en kapacitet om 1700 mAh. Laddaren klarar även av att ladda AAA-batterier vid behov. Utan att det direkt framgår tydligt så ser förpackningen ut att vara gjord av återvunnet material

GP Recyko Charge 10

Baksidan av förpackningen ger oss mer information om vad vi kan förvänta oss av produkten. Vi ser att batterierna kan laddas på mindre än 10 minuter, den ska ha en låg ljudnivå (vi återkommer till detta), ekovänlig och automatisk avstängning.

Enligt informationen så fungerar laddaren även för batterier av typen Recyko/Recyko Pro men då med lite längre laddningstid. Med andra ord så är det bara batterier av typen Recyko 10 Charge som fixar den omtalade laddningstiden om 10 minuter vilket innebär att du kan behöva köpa till lite extra batterier för optimal användning. Åtminstone om du har en mängd produkter som kräver att du behöver ladda batterierna på 10 minuter…

GP Recyko Charge 10

Förpackningen innehåller själva batteriladdaren GP Recyko Charge 10, en strömkabel, 4 stycken AA-batterier av typen Recyko Charge 10 samt en bruksanvisning.

GP Recyko Charge 10

Själva batteriladdaren påminner lite om en mikrofon tycker jag, åtminstone nertill. De många hålen är till för luftgenomströmning när den inbyggda fläkten är igång.

GP Recyko Charge 10

För att ladda batterier i laddaren behöver du skjuta undan det inbyggda plastlocket som täcker batterierna vid laddning. En bra säkerhetsåtgärd, speciellt om det finns mindre barn i hemmet.

GP Recyko Charge 10

Laddaren har kapacitet för att ladda fyra NiMH-batterier åt gången, antingen av typen AA eller AAA. Snäpp fast batterierna i laddaren och stäng därefter locket som då täcker över dessa. Locket skyddar också mot den något högre temperatur som batterierna får vid laddning (vilket är normalt).

Användning i vardagen

En batteriladdare är inte en speciellt avancerad produkt när det kommer till handhavande. Det är enkelt att sätta i och ta ur batterierna före och efter användning. På full effekt laddas batterierna faktiskt riktigt fort men jag förvånades lite över ljudnivån vid första användningen. Jag har andra batteriladdare hemma som är knäpptysta och därför blev jag förvånad när denna lät som en dammsugare på lägsta nivån. Det är en den inbyggda tvärströmsfläkten som låter och ljudnivån är inte så man direkt störs av den, speciellt inte eftersom det bara gäller en kort stund. Men, värt att tänka på så den kanske gör sig bättre i tvättstugan eller grovköket än i vardagsrummet.

GP Recyko Charge 10 Loading

Dioder upptill visar status och lyser de blått med fast sken så är batterierna fulladdade på max hastighet. Under tiden som den laddar blinkar dioderna och används eko-läget är det ett grönt sken. Är något fel, i form av dåliga batterier eller om du råkat sätta i engångsbatterier så lyser dioderna rött.

Det finns möjlighet till underhållningsladdning av batterier också vilket är bra för livslängden. Jag nämnde eko-läget tidigare och detta aktiveras via en knapp på sidan av laddaren som tryck in inom 5 sekunder efter att du stängt locket. Detta läge fungerar bara i det fall du använder Recyko Charge 10-batterier. För batterier av typen Recyko eller Recyko Pro så finns inget 10-minuters snabbladdarläge.

Laddaren har inbyggt temperaturskydd för din säkerhet vilket är bra. Den stänger dessutom av sig själv när batterierna är fulladdade vilket spar såväl energi som miljö.

2 gillningar

Eftersom vårt hus nästan brann upp på grund av en batteriladdare som stod i källaren och laddade rekommenderar jag INTE att ni sätter en sådan i ett utrymme som inte är bevakat. Inte i tvättstugan, grovköket, garaget, förrådet eller i en garderob. Ha den där det finns folk som märker om något går fel. Spelar ingen roll om den låter. Det gör diskmaskinen, dammsugaren och mikron också. Hellre det än att ni blir en sothög på golvet.

1 gillning

Lite sugen på den här

Någon som har erfarenhet av den?

En relaterad fråga… hur gör ni för att kolla konditionen på ett uppladdningsbart batteri? Dom blir ju sämre med åren och det kan vara svårt att hålla koll på vilka gamla etc…