Krönika: Apple TV+ två år senare

Från sajten:
image

Det har gått lite över två år sedan Apple lanserade sin egna streamingtjänst Apple TV+ och blev det den succén som Apple hade hoppats på, eller är det en tjänst full med halvbra material?

Kvalitet framför kvantitet

Apple TV+ lanserades den första november 2019 och till en början ekade det rätt tomt i deras bibliotek men allt eftersom att tiden gick så fylldes det på med både serier, filmer och dokumentärer. Om vi nu spolar fram till slutet av 2021 och blickar tillbaka på serierna och filmerna vi sett under dessa två år så kan vi snabbt konstatera att Apple TV+ skiljer sig från många andra streamingtjänster på en punkt – kvalité. Undertecknad har hittat så många nya favoritserier och det som slår oss är hur hög kvalité det mesta av materialet på plattformen håller. Jämför vi med Netflix som släpper nya saker varje dag så har vi på deras tjänst åkt på många nitlotter där man antingen har plågat sig igenom en helkass film eller stängt av mitt i för att telefonen har smugit sig fram i ren tristess.

Så är inte fallet med Apple TV+ och serier som For All Mankind, The Morning Show, Mythic Quest, Servant, Ted Lasso, Trying, Defending Jacob, Foundation och många fler har gjort att jag suttit som fastklistrad framför TV’n och bara längtat till nästa avsnitt.

Några exempel på serier som jag verkligen inte trodde skulle falla mig i smaken är först och främst Ted Lasso. Av den anledningen att jag är väldigt ointresserad av sport men det tog bara något avsnitt innan man satt i soffan och skrattade, grät eller hoppades på att det kaotiska fotbollslaget skulle ta sig till final. Samma effekt fick jag av Trying där vi får följa ett par som inte vill något annat än att ha ett barn. Tråkigt nog kan de inte skaffa ett eget utan bestämmer sig för att adoptera istället och det visar sig vara svårare än vad de först hade kunnat ana och de åker på motgång efter motgång. En annan är Mythic Quest som är ett måste för dig som slaviskt har följt It’s Always Sunny In Philadelphia och både Charlie Day och Rob McElhenny som medverkar i It’s Always Sunny har varit med och skapat Mythic Quest. Serien handlar om en spelstudio med en blandning av unika karaktärer försöker få sitt egna spel att fortsätta blomstra.

Apple TV+ har en ljus framtid

Trots att hela världen har varit nedstängd så har Apple lyckats få ut riktigt fina produktioner under sin korta tid på marknaden och många av deras filmer och serier har vunnit priser och blivit hyllade av både recensenter och användare. Vad Apple kommer presentera under 2022 skall bli spännande att se och om Apple fortsätter i samma takt som de har gjort hittills så kommer nog Netflix, Disney och många fler börja känna att de har en ny aktör på marknaden som de skall passa sig för. Om Apple kommer fortsätta på samma spår där de kör kvalitet framför kvantitet återstår att se.

Det finns lite utmaningar för Apple

Till skillnad från Netflix, HBO och flera andra så köper Apple inte in material som finns på plattformen under lånad tid utan allt material är deras egna. Det finns både för- och nackdelar med den strategin och den stora nackdelen är att man ganska snabbt kan hamna i ett läge där man har sett allt man vill se på Apple TV+. Jag har själv märkt att jag då och då hamnar i ett läge där jag hinner titta igenom materialet som finns utan att något nytt tillkommer och sen glömmer bort tjänsten ett tag. Det är säkerligen därför Apple har valt att släppa ett avsnitt i veckan av sina serier för att hålla kvar sina prenumeranter medans Netflix som har ofantligt mycket material släpper hela säsonger av sina egna produktioner på en och samma dag.

Apple kan så klart fortsätta på samma spår som de gör nu och sakta men säkert bygga upp ett gediget bibliotek av filmer, serier och dokumentärer. Men en den andra lösningen för att hålla kvar prenumeranter vore ju att börja köpa in material från andra bolag som är på tjänsten under lånad tid som många andra idag gör.

En app som kan förvirra

Det finns en sak som jag tycker att Apple behöver se över och det är deras egna app som idag är lite otydlig. Jag vet inte hur det är med er men jag har fått samtal från familj, vänner och släkt som har fått Apple TV+ kostnadsfritt ett år med en ny Apple-produkt och blivit smått förvirrade över att allt inte är gratis. I dagsläget finns det en flik för Apple TV+ men det finns även miljontals filmer och tv-serier att hyra eller köpa i samma app och detta kan bli lite förvirrande för vissa. Jag hade gärna sett en möjlighet att antingen kunna filtrera bort alla hyr/köpfilmer och serier från appen helt eller att just streamingdelen görs lite tydligare. De flesta lär sig såklart detta efter en tids användning men det finns många därute som än idag är lite fundersamma på vad som ingår i tjänsten och inte.

Apple har dock varit duktig på att få ut sin app till olika plattformar och idag finns den till både spelkonsoler, streamingboxar, smart-TV’s och mobila enheter så de vill helt klart nå ut till alla användare – inte bara Apple-användare.

Men det är trots allt en extremt lyckad lansering

Trots att det fortfarande finns lite negativt att säga och att kanske inte varenda serie eller film är så fantastisk så man ramlar av stolen. Så är majoriteten av materialet i otroligt hög klass och likaså kvalitén på materialet som skickas ut i kristallklar 4K-upplösning. Apple TV+ känns som Netflix var när de lanserade sin streamingstjänst och vi håller tummarna för att de fortsätter att skapa riktigt bra innehåll framöver. Sen att de ser till att de inte blir det nya Netflix där det finns en hel del bra men även en hel del dynga. Har du ännu inte tagit steget och faktiskt testat Apple TV+ och sett något av materialet så är det dags nu och nedan kommer ett par rekommendationer på serier och filmer på tjänsten som du bara måste se.

Tv-serier:

Filmer:

Bild: LG

5 gillningar

Håller med :+1: :grinning_face_with_smiling_eyes:

Bra skrivet. Mer av dessa reflektioner och analyser.

Hemma hos oss har vi kollat på mestadels grejer som ligger på TV+ senaste tiden. Acapulco, en fantastisk charmig serie. Invasion, lite långsam men ändå sevärd. Foundation, ja ni vet. Mosquito Coast, Tehran, Finch, Visible och säkert några mer.
Just nu kollar vi på The Shrink Next Door.
Vi gillar tjänsten och den blir bara bättre

Denna verkar lovande och kommer i februari.

1 gillning

Inne på de sista delen av mina 6 månader jag fick med PS5an, sett Ted Lasso helt underbar serie, en dokumentär om Beastie Boys helt okej och Morning Show som var sådär. Går aldrig in om kollar om det finns något nytt. Känner mig klar med tjänsten till nästa säsong av Ted Lasso kommer.

1 gillning

Med en show som Ted Laslo så behövs det bara att man ser en enda.

Du borde testa ett par fler i listan ovan, finns många guldkorn!

Japp.

”Physical” var bäst på Apple TV+ i år.

3 gillningar

Kan bara hålla med. Apple TV+ har inte mycket men de har mycket av det bästa

1 gillning

Kollade precis på Swan Song. Wow! Helt tagen.

1 gillning

Visst var den fantastisk!

Glöm inte bort Acapulco - underbar feelgood serie med sjukt många skratt!

1 gillning

Blir en Acapulco säsong 2. Mycket att gilla med Apple TV+.
Men det går förstås långsamt med att göra allt själv. Sagt upp tjänsten.
Tror att de måste hitta på nåt mer. De har lite live sport nu men bara för USA ännu.
En möjlighet är att köpa upp nåt bolag för att fylla på med filmer etc…
Så blir intressant att följa hur de går vidare.