Knapp/fjärr till Plejd-dosa

Jag bygger en stuga och elektrikern som hjälpte mig satte in Plejd-dosor till en av takbelysningarna samt för timer till utebelysningen.

Takbelysningen är på ett loft och knappen som styr är på markplan. Men nu vill jag ju ha en fjärrkontroll som jag kan ha uppe på loftet. Plejd verkar inte ha någon egen fjärr/knapp. Jag kör helst bara tillbehör som är kompatibla med Apple Homekit.

Jag ser 2 alternativ:

    1. Skaffa en Plejd-gateway så kan jag ju ha en knapp från annan tillverkare som styr den lampan och så blir det ju tillgängligt i Homekit.
    1. Byta ut Plejd-dosorna mot något annat. Men risken är väl att jag åker på en annan hub då ialla fall. Jag ska troligen ha en Aqara-kamera (med hub) där så då om Aqara har motsvarade dosa så borde ju det funka…

Hur skulle ni lösa detta? Är det något som kör Plejd gateway och Homekit, funkar det bra?

Jag renoverade köket i somras och satte då spottar och en taklampa i taket. Ville helst köra Hue spottar men dom byggde för mycket på höjden. Så då satte elektrikern in två plejd enheter. En för spottarna och en för taklampan.
Kan dimmra med knappar på väggen men köpte också Gateway för att kunna automatisera och använda mina Hue knappar.
Har funkat felfritt sedan dess. :+1:t3:

2 gillningar

Plejd har ju en trådlös Tryckknapp som du kan fästa med dubbelhäftaden tejp var du vill och styra belysningen på loftet med.

1 gillning

Jo jag har sett deras väggknapp och dimmer. Och inser nu att man inte behöver en väggdosa för att montera vilket jag först trodde. Men hade nog egentligen velat ha mer typen fjärrkontroll så man kan ta loss den. Men kanske ändå skulle funka med deras knapp om man inte vill ha gateway.

Funkar även att bara ta med sig mobilen upp på vinden så har du ju ”fjärrkontrollen” där i :slightly_smiling_face:

Jo det är klart men det ska ju funka för barn och gäster också...

Sorry, när jg läste ”loft” tänkte jag mer på typ ”vind” där man inte är varje dag direkt men nu fattar jag usecaset :slightly_smiling_face:

Eftersom du vill köra HomeKit så går det ju då som @Hakan_Ander skriver även låta en annan tillverkares fjärr styra Plejd-lamporna, typ Hue.

Ja exakt, det är nog så det kommer bli men då måste jag väl ha Plejd gateway? Det är nog det sämsta med nuvarande smarta-hem system att alla har sina egna hubbar. Och det är man väl på god väg att lösa om jag förstår rätt vad det där med Matter handlar om...

Man kommer runt det med gateways om man kör tex Home Assistant eller Homey. Iallafall till viss del. Homey har inbyggda antenner för Zigbee, bluetooth och zwave, så då blir den den enda hubben man behöver.
Med Home Assistant får man komplettera med USB-stickor för de olika protokollen, men även där blir Home Assistant den enda hubben.
På så vis kan alla saker prata med varandra och att använda en Hue-fjärr till en Plejd-dosa är inga konstigheter :slight_smile:
Sen kan man exponera det man vill till tex Homekit om man gillar det gränssnittet bättre (även om det är mer begränsat med vad man kan göra).