KataOS är det nya operativsystemet för Googles smarta enheter

Från sajten:
image

I takt med att vi får fler och fler uppkopplade enheter i våra hem ökar också kraven på säkerhet. Google tar nu fram ett nytt operativsystem med fokus på just detta.

KataOS är ett nytt operativsystem för smarta enheter från Google som ska ha fokus på säkerhet och integritet. Det är främst på enheter som använder maskinlärning där KataOS kommer att användas. Enligt det blogginlägg som publicerats kring detta framgår att om inte produkterna omkring oss matematiskt kan bevisa att de håller data säker, då kommer den personligt identifierbara data som de samlar in i form av bilder av människor och inspelningar av deras röster innebär at de blir nåbara för skadlig mjukvara.

För att samarbeta med andra kring KataOS har Google gjort delar av komponenterna tillgängliga som öppen källkod på GitHub. De har också inlett ett samarbete med Antmicro kring deras Renode simulator. Som grund för det nya operativsystemet har de valt seL4 med sitt starka fokus på säkerhet.

KataOS kommer att utvecklas i programmeringsspråket Rust som av deras utvecklare anses hålla hög säkerhet. Samtidigt byggs en referensplattform för KataOS vid namn “Sparrow” som ska kombinera operativsystemet med en säker hårdvaruplattform. Tanken är att Sparrow ska vara öppen källkod med innehållande alla designer för såväl hårdvara som mjukvara.

Källa: Google