Jobbtitlar i olika branscher

Hej,

Jag tänkte höra hur ni ser på dessa ”Senior”-titlar, jag tänkte att vi exkluderar seniorrabatter :wink:

Har blivit ”uppgraderad” till ”Senior” på jobbet, kanske mest internt då :rofl:

Kollar man på Linkedin så kallar många sig för just Senior, även om man är rätt ung. Tror det beror på bransch och kanske företag, kanske om det finns en tydlig ”karriärsmodell”.

Jag lyfte frågan med min chef idag, han är ju av uppfattningen att man lär ha åldern med sig för att kalla sig för senior och jag vet ju att många har det synsättet, gärna äldre, själv vet jag inte riktigt var jag står i frågan. Tycker nog det borde hänga enbart på kompetens och erfarenhet, vilket oftast kanske går hand i hand med ålder. Men samtidigt finns det många undantag åt båda hållen :slight_smile:

Det är ju så klart kul att man anser att jag är på den nivån, men det blir också fjantigt att själv kalla sig för det på något vis då man vet att vissa tycker att det till stor del handlar om ålder. :joy:

Har även snackat med en vän som jobbar i min bransch som konsultchef, han är i min ålder och anser det handlar enbart om kompetens.

Jag är bara nyfiken på att höra hur andra resonerar, hur det är i er bransch.

Jobbar själv i konsultbranschen inom industrin, 33 år :rofl:

Jag fattar inte varför man ska ha alla dessa hittepå titlar, bli ju mest patetiskt med alla dessa titlar på engelska. En bilmekaniker idag kallas fordonstekniker och då lagar han mer eller mindre ingenting utan byter bara trasiga delar.

7 gillningar

Jo, det har väl gått inflation även i titlar, men jag antar det funnits länge för ”akademiker”.

I mitt fall är det väl typ;
Junior x ingenjör
x Ingenjör
Senior x ingenjör

x = inriktning

Sen finns det experter och specialister.
Att titlarna oftast är engelska beror på att de flesta större företagen har engelska som koncernspråk.

1 gillning

Här finns ju också specialister. :joy::joy::joy:

Fokus bör ligga på kunskap före ålder för att vara senior men det ska ju ingå erfarenhet så att mer eller mindre nyexade har en sån titel blir fånigt.

Jo precis, ska ju vara någon sorts tyngd i det också :slight_smile:

Man kan tycke en del om olika titlar hit och dit. Men nu är det som det är och de flesta blir både gladare och sover bättre om man förhåller sig till verkligheten. :sunglasses:

Senior tycker jag idag signalerar lite extra, lite tyngre eller lite mer betrodd. Något positivt helt enkelt. Detta i alla branscher jag kommit i kontakt med. Problemet är väl att det som vanligt går inflation i ”gratistitlar” vilket tunnar ut värdet.

2 gillningar

Jag jobbar också inom industrin, både som konsult och som ansvarig för en aspekt av en större verksamhet. Jag har rätt stor erfarenhet inom min nisch, men jag skulle aldrig få för mig att använda begreppet senior.

Givet att man inte kallar någon som är färsk från utbilldningen för senior. Men säg att det är någon som likt jag har mer än 10 års erfarenhet som kallas för senior. Vad kallar man då någon som har 20 år + erfarenhet, older senior?

Har förövrigt väldigt svårt för titlar som plockas från engelskspråkiga världen. Kontorschef låtter bättre i mina öron än administrative chief officer, eller något liknande lökigt.

1 gillning

Kul med någon med erfarenhet inom samma bransch. :slight_smile:
Jag tycker också det blir lite fånigt med ”Senior” och skulle nog heller aldrig kalla mig själv det, även om jag tänker att det personligen är bra att hamna i det facket lönemässigt.

Jo, det är väl det som är lurigt, min känsla är att spannet på seniorer är stort, vilket kanske även gör det lite meningslöst.
Vi dividerade idag även om vad man kallar en med 5-10 års erfarenhet, men som tog examen först vid ~40 års ålder eller ~50 år, förutsatt helt nytt område då?

Jag har länge varit yngst på mina jobb, undantaget senaste två åren kanske, men har sällan varit ett problem internt, däremot ute hos kund att bilden av ”tyngd” ibland kopplats till ålder och man haft mer att ”bevisa”.

Obsolete. :joy:

Den ska jag knycka

Vet inte om det finns någon standard för det men vi har två steg över senior, principal och chief.

På vissa ställen vet jag, tex Trafikverket, att det är knutet till antalet år man jobbar där.

Annars är det väll typiskt i konsultbranschen att man blir senior när någon kund önskar hyra in en senior :smile:

"Nya tjejen/killen" är nog den enda titeln vi har har på jobbet. Den har man tills någon annan är nyare.

Jag jobbar på Trafikverket (järnväg), har gjort det i 34 år. I och för sig har min arbetsgivare bytt namn genom åren. SJ, Banverket, Tågtrafikledningen och numera Trafikverket då vi gick ihop med Vägverket för drygt tio år sen. På intranätet under ”lediga jobb” söker dom senior xxx inom olika områden, känns lite mysko att söka en ny tjänst och per automatik få senior i titeln.

1 gillning

I min ’bransch’ (skolan) heter det ”Förstelärare” men det är väl lite samma sak som senior. Ett ämne som diskuterats flitigt av både forskare inom pedagogik och från fackligt håll. En del menar att det endast är ett sätt för rektorer att belöna sina favoriter med 5000 extra i månaden, andra att förstelärarna används fel och inte tillför något till undervisningen utan endast tar tid och resurser i anspråk och vissa menar på att denna karriärsform faktiskt tillför både kompetensutveckling och en ökad status till läraryrket. Antar att det kan finnas ett korn av sanning i alla olika teorier beroende på skola eller kommun då det kan skilja väldigt mycket beroende på var man jobbar.

1 gillning

Sant, på mitt förra jobb hade vi nog Associate Engineer > Engineer > Senior Engineer > Principal Engineer > Specialist eller Expert Engineer om jag minns rätt.

Just det där med att bli Senior direkt är intressant, jag som inte var senior på en tidigare tjänst fick lära upp två som direkt blev anställda som seniorer, troligen på grund av arbetslivserfarenhet då.
Där och då kändes det ändå lite konstigt, men antar det är så det funkar, man ser till erfarenheten i dessa lägen?

1 gillning

När jag jobbade med Adobe Captivate och byggde utbildningsmedia så gav chefen oss titeln; Teknik Informatör.

Har de mycket kunskap och erfarenhet inom området, men kanske inte specifikt den rollen / de verktygen låter det rimligt.
Men kan ju handla om en fuling av företaget för att kunna motivera att man matchat deras lönekrav.