JBL Live 300TW - för dig som är lite mer disco

Från sajten:
image

JBL Live 300TW innehåller mer än en godsak för ett pris på 1500 kronor, kanske är det en godsak för mycket.

Med JBL Live 300TW får vi ett par true wireless-hörlurar med brusreducering som sitter som ett smäck. De är av den typen som följer hörselingången in och det känns som att om vi hade velat ha fysisk kontakt med trumhinnan hade det varit görbart.

JBL LIVE 300TWS och en discokula

Smidig ihopkoppling

Anslutningen går galant och på vår Xiaomi Note10-telefon kommer det upp en förfrågan om vi vill parkoppla högtalarna i samma ögonblick vi lyfter locket. En funktion som finns i Android men som få hörlurastillverkare verkar använda. Vi kan riktigt höra miljoner av Apple-användare skrika ut “Men W1-chippet då!?” i skräck för att sedan bli tysta).

Att pausa musiken eller spela en ny låt går galant med touchsensorn på höger hörlur. På den vänstra kan vi aktivera valfri röstassistent om vi så vill använda det.

JBL LIVE 300TWS utan sina fodral

Snajsiga namn på halv-snajsiga funktioner

Vidare finns det möjlighet att använda TalkThru och Ambient Aware-funktionerna genom att svepa framåt på vänster hörlur. I vanlig ordning när svepgester krävs på en sådan här liten touchyta fungerar det så där. TalkThru (ja det skrivs ihop) handlar om att ljudet sänks så att du kan prata med någon ute på stan utan att du tar ut hörlurarna.

Dock går det betydligt snabbare att faktiskt göra det, ta ut hörlurarna alltså, än att försöka aktivera funktionen. Ambient Aware aktiverar omvänd noice canceling och du förstärker din audiella omgivning i stället för att förminska den.

JBL LIVE 300TWS liggandes i en öde bangård med en discokula hängandes över längre bort

Le App

Via appen JBL My Headphones aktiverar du vilken av funktionerna du vill kunna göra om du sveper framåt på vänster hörlur, du kan också aktivera volymkontroller genom att göra samma sak på höger hörlur. Även uppdatera om det finns ny mjukvara och annat skoj. En riktigt bra och överskådlig app faktiskt.

JBL LIVE 300TWS med röd lysdiod

LED är populärt

Som en extra genomtänkt bonus är USB-C-kontakten på fodralet upplyst så det går enkelt att stoppa in kontakten när det är lite mörkt, vidare lyser det rött när batteriet håller på att ta slut

Officiell batterietid är 6 + 14 timmar via laddfodralet men vår erfarenhet är att det är liiiite i överkant.

JBL Live 300TW har alltså en rad små smarta funktioner och hanteringsmässigt fungerar det bra, de är även IPX5-klassade men det är nästan underförstått att de skall klara lite svett. Men allt detta är inte gratis och tar nog en ganska stor portion av budgeten på 1500 kronor. För ljudet är faktiskt inte “JBL:s klassiska ljud” som de säger på sin webbsida.

JBL LIVE 300TWS med led-diod

Det går visserligen galant att lyssna på både en klassisk akustisk historia samt en bastung disco-dänga men i samma ögonblick som vi försöker kombinera bra diskant och bas så blir det helt enkelt inte så bra. Vissa låtar kan till och med få baselementen att skorra en smula samtidigt som diskanten kan bli oerhört skarp (och då menar vi inte metaforiskt bra utan skarp som något vasst, ja inte vasst som i bra… esch ni fattar!). Det är som att man har bas, diskant och ett mellanregister men vi får bara använda max två åt gången. Hade det varit en motsvarande lek som sten sax påse hade mellanregistret vunnit över basen, basen över diskanten. Men vad gör det för den som bara lyssnar på Bee Gees!

Sammanfattning

I vanlig ordning när en tillverkare försöker kombinera premiumfunktioner i ett litet billigare pris så önskar vi att de inte hade gjort det och i stället lagt på 500 kronor på priset. Då hade vi alla varit nöjda och glada.

BETYG

 • Pro­duk­tk­val­ité: 4/5
 • Funk­tion 3/5
 • Design: 4/5
 • Val­u­ta för pen­gar­na: 2/5
 • Installation 4/5
 • Total­be­tyg: 3/5

PLUS

 • Sitter riktigt bra.
 • Trevlig app.
 • Välfungerande för enkla touchkontroller.

MINUS

 • Ljudet når inte upp till förväntningarna.
 • Mindre välfungerande för svepningar.
 • Saknar AptX.

DETALJER

 • Färg­: Svart, vit, blå
 • Batteritid 6+14 timmar.
 • IP-klassning: IPX5.
 • Pris: Ca 1500 kr. Se dagsaktuellt pris hos Prisjakt.