IKEAs Smarta Rullgardiner Fyrtur & Kadrilj - inte utan lite hicka

Från sajten:
https://teknikveckan.com/recensioner/ikeas-smarta-rullgardiner-fyrtur-kadrilj-inte-utan-lite-hicka/


image

Så kom då Fyrtur till slut, IKEAs så kallade smarta mörkläggningsrullgardiner. När vi fick höra om den första gången var det planerade lanseringsdatumet i våras men detta sköts fram då bolaget ville vänta tills en ny version av den egna appen skulle komma ut samt hinna få ut kompatibilitet med Apple HomeKit och Google Assistant/Google Home.

I dagarna var det alltså dags och i sann IKEA-anda var det ingen stortrumma utan de dök bara upp i två varuhus, ett i Danmark och så Jönköping här i Sverige. Det varuhus som är närmast deras stora centrallager i Torsvik.

IKEA Furtyr Rullgardiner är "nerdragna"

Först ut är de korta längderna men när allting finns på plats kommer vi kunna välj mellan minst 60 cm upp till 140 cm med 20 cm variation. Längden är alltid max 195. De mer transparenta Kadrilj har inte börjat säljas när detta skrivs.

I paketet finns själva rullgardinen, ett batteri, en så kallade repeater som ser till att rullgardinerna har kontakt med ev gateway och fjärrkontroll från längre distans än vad den klarar själv. Det är också den som gör gardinerna Zigbee-kompatibla. En ny fjärrkontroll följer med som ser likadan ut som den som följer med smart pluggarna men med andra symboler.

Kontroll till gardinerna

Kontroll till gardinerna

Att installera Fyrtur för att bara köra den med fjärrkontrollen är inga konstigheter. Allting är parkopplat redan och fungerar från första stund. Bara att sätta in batteriet, ett batteri som för övrigt skall hålla i runt ett år, därefter lattar vi upp det via en Micro-USB-kabel, som dessutom följer med även den.

Har vi mer än en rullgardin och vill att alla skall styras med samma fjärrkontroll parar du ihop den med de andra genom att hålla inne parningsknappen som finns på undersidan om vi skruvar bort baksidan. Detta måste ske nära rullgardinens symbol för just parning. Upp till fyra rullgardiner på en fjärrkontroll fungerar.

Ikea Zigbee-repeater

Ikea Zigbee-repeater

Får att få in den i IKEA Smart Home-appen (fd Trådfri-appen) måste vi återställa fjärrkontrollen genom att trycka fyra gånger snabbt på parningsknappen. Därefter börjar vi processen genom att para ihop den med Gatewayn, därefter parar vi ihop den med Repeatern och slutligen med rullgardinen.

Här visar det sig att mjukvaran nog inte är riktigt färdig, under processens gång fick vi prova nästan 10 gånger innan första rullgardinen ville komma in. Därefter ville den inte flytta sig till rätt rum och ingenting hände när vi skulle lägga in våra andra två rullgardiner. Men efter ett tag dök allting upp som det skulle i appen utan att vi fått någon bekräftelse. Det som händer bakom det grafiska gränssnittet korrelerar uppenbarligen inte fullt ut med det vi ser.

Här vill vi ge tre tips. Se till att gateway, repeater och rullgardinen är nära varandra, särskilt rullgardinen och repeatern. När vi sätter gardinerna i parläge så skall vi trycka på båda knapparna som finns på dem, vi skall inte hålla inne dem. Slutligen så säger den att vi skall hålla fjärrkontrollen nära i minst 20 sekunder, vi behövde göra det längre och en säger att det kan ta 30 sekunder innan vi får en bekräftelse i appen, för oss kunde det ta upp till en minut.

Tålamod är fortfarande en dygd i IKEAs smarta hem-sammanhang men ge inte upp, för när vi väl fick ihop det så fungerar det med bravur.

Förutom HomeKit som lyser med sin frånvaro. Vi har ställt frågan till IKEAs presstjänst som ej har haft möjlighet att återkomma ännu.

Furtyr batteri-box

Batteriet sitter längst till vänster bakom en liten lucka

Frågor och svar

  • Hur ställer jag in längden? Tryck fram önskad längd och sedan trycker du två gånger på någon av de två knapparna på rullgardinen. Du skall alltså inte använda fjärrkontrollen till detta.
  • Hur många gardiner kan en fjärrkontroll styra? 4 st.
  • Kan jag använda flera fjärrkontroller på samma rullgardiner? Jajamensan! Du ”klonar” en fjärrkontrolls inställningar genom att återställa den som inte används och därefter håller du inne parningsknappen på båda samtidigt tills de slutar blinka.
  • Fungerar de med HomeKit och/eller Google Home? HomeKit nej, Google Home/Assistant ja.
  • Fungerar de med Homey och liknande tredjepartshubbar? Det har vi inte haft möjlighet att testa ännu.
  • Går de att förkorta? Inte officiellt men det finns en video hur du gör på YouTube.
1 gillning

Pitter för tusan. Inga 160cm gardiner i sikte.
De kommer finnas i följande:
60
80
100
120
140

Tack för en trevlig presentation.

Hej! Yes, vi lade ju in en rättning :slight_smile:

Tack :slight_smile:

1 gillning

Vad kommer de att kosta? Finns det nån funktion att koppla det till någon sorts relä som detekterar om solen skiner väldigt mycket?

Screenshot_20190820-075610

Din lycka går inte att miste på @Esse :smiley:

Någon som vet om dessa är rena Zigbee-produkter, verkar ju som att kommunikationen mellan repeater-delen och gardinen inte är det om jag förstod det hela rätt. Men kan man tex styra dessa från Home Assistant?

Det är lite olika bud där faktiskt… skall försöka fundera ut.

Vilka förlorare de är på Ikea.

De utlyser produkten som sedan inte kommer till butik på hur länge som helst. När den väl lanseras, efter tiden på året då produkten behövs som mest, så är det bara en av de två produkterna som släpps och endast i ett varuhus. Därefter verkar ju då produkten bara vara halvfärdig, inte lätt att installera och komma igång med. Utöver allt detta så har den inte ens stöd för Homekit, trots den sägs tillhöra deras Smarta Hem-segment och att de har haft väldigt lång tid på sig att göra produkten färdig.

Fail en masse.