Ikea Tretakt dyker upp på varuhus i Tyskland

Från sajten:
image

Att Ikea är på gång med en ny smart plug är ingen hemlighet. Det har ryktats en del om kommande Ikea Tretakt och börjar det hända något.

Ikea Tretakt är namnet på företagets nya smarta plug eller fjärrströmbrytare som de också kallas ibland. De äldre modellerna har sålts ut i varuhusen nu under en tid vilket gett indikation om att något är på gång och april månad är det som nämnts. Nu har dock Ikea Tretakt dykt upp på varuhus i Tyskland utan att synas på hemsidan. Bilder som dykt upp på Reddit visar på ett paket med smart plug samt en tillhörande fjärrkontrollen som påminner om “Rodret”.

New smart plugs TRETAKT available
byu/johnvogel intradfri

 

Även om formatet ser ut att vara lite mindre än tidigare version så ser det ändå ut att vara en lite klumpigare sådan. Chansen att trycka in två bredvid varandra i våra svenska uttag är minimal som det ser ut på bilderna. Utöver formen så är en annan skillnad att den har en fysisk knapp för att sätta på eller stänga av enheten vilket saknades på första generationen. Den inbyggda LED:en lyser också svagare än i äldre modellen enligt inlägget på Reddit.

Kommunikation sker via Zigbee 3.0 vilket ger en hel del möjligheter i det smarta hemmet för kompatibla hubbar. Huruvida den fungerar med den äldre Trådfri Gateway är inte känt än men vi lär få återkomma med mer information när denna blir officiell. Priset som nämnts av de som hittat Tretakt redan pekar på 9,99 euro inklusive fjärrkontroll vilket får anses vara ett schysst pris. Denna modell är bara för AV/PÅ men det ryktas även om en kommande modell längre fram som kan mäta energiförbrukning – vi lär få återkomma. Det finns lite mer information att läsa på Github också.

Källa: HomeKits

1 gillning

Då verkar inte de FCC-ritningar som dök upp i höstas stämma alls, tyvärr. Där uppskattades TRETAKT till 40x50 mm och INSPELNING till 40x65 mm. Om pluggen var bara 40 mm åt ena hållet skulle man kunna klämma in två bredvid varandra, men denna TRETAKT ser ju inte alls ut som på FCC-bilden.

Också synligt i Sverige nu,

1 gillning

Någon som köpt dessa?

Bra att de äntligen fått dit en knapp för till/från. Men jag förstår inte riktigt hur de kan tycka att formfaktorn är bra. Det ser ju inte ens ut att gå att sätta i eller dra ur en vanlig jordad stickkontakt i uttaget bredvid utan att först ta bort pluggen.

Samma som med hue mao. En eu-plugg funkar