IKEA-katalogen försvinner

Från sajten:
image

I 70 år har IKEA-katalogen funnits och i nästan varje hem har det bläddrats, tummats och hundöronmärkts i denna katalog full av drömmar. Den skänker glädje när den dimper ned på hallmattan och den har gett inspiration och köplust under decennier.

Men nu väljer IKEA att sluta ge ut denna ikoniska katalog och går över helt till det digitala via appar och sociala medier. Beslutet har varit svårt men eftertänksamt och följer i linje med IKEAs grönare satsning för att inte lämna några fotspår efter sig på klimatet. Med tanke på hur många kataloger som finns i hem världen över så kan det ge endel påverkan på hur många träd det går åt för att visa upp sina produkter. 2016 nådde katalogen en upplaga på 200 miljoner exemplar, det är många träd.

IKEA kommer fortsätta berätta historien om katalogen och även ge ut en bok som hyllning under hösten 2021. Men någon katalog på hallmattan kommer vi inte få igen.

IKEA-KATALOGEN GENOM ÅRET

1951: Ingvar Kamprad satte själv samman den första Ikea-katalogen och det allra första omslaget pryddes av MK-öronlappsfåtöljen i brun klädsel. Trycktes och distribuerades i 285 000 exemplar i södra Sverige, 68 sidor. På svenska.
1998: Den första katalogen med ”Ikea för företag” släpptes på internet, i en specialutgåva som enbart innehöll möbler för kontor och företag. Ambitionen det året var att presentera hela katalogen online, men på grund av komplexiteten i IT-systemen fick lanseringen skjutas upp.
2000: Lansering av både en tryckt och en digital version av Ikea-katalogen.
2001: E-handeln lanseras för första gången i Ikea-historian i Sverige och Danmark.
2016: Nåddes den högsta noteringen då Ikea-katalogen distribuerades i 200 miljoner exemplar, i 69 olika versioner, på 32 språk och till fler än 50 marknader.

Via: IKEA Pressmeddelande.

Det var väl på tiden! Har känts ganska onödig i några år nu.
200 miljoner ex är ju ganska sjukt.

1 gillning

Systemkolaps, vart är Sverige på väg!

Äntligen!!!

Utbrister jag som numera jobbar som brevbärare. Nu är det bara den där vidrigt jobbiga Biltema som ska bort också :wink:

3 gillningar

Jag frågar mig om dom kommer behålla katalogen i varuhusen? Att skicka ut den till alla känns ju rätt galet 2021, men i butik är ju katalogen ett bra hjälpmedel. Visst har vi alla telefoner men överblicken är klart sämre.

1 gillning

Tycker dom kan skrota den där med.
Använder alltid telefonen när jag är på IKEA också.
Ofta vill man ju söka, kolla saldo och annat så ser inte riktigt fördelen med katalogen.

1 gillning

Skulle gissa att de installerar fler skärmar där man kan söka och scrolla igenom sortimentet.