Ikea bekräftar de nya sensorerna för Home Smart

Från sajten:
image

Ryktena har pågått ett tag och nu bekräftar Ikea själva de nya sensorerna för det smarta hemmet. Priserna för dessa är dessutom riktigt låga vilket är trevligt.

Svenska möbeljätten Ikea har nu officiellt presenterat tre nya sensorer för sin Home Smart-plattform. Det rör sig om en ny rörelsesensor, en magnetkontakt (dörr- och fönstersensor) samt en vattenläckagesensor. Dessa går under namnen Parasoll (rörelse), Vallhorn (magnetkontakt) och Badring (vattenläckage) och de två förstnämnda börjar säljas i januari 2024.

Anslutna till företagets hub, Dirigera så ska dessa ge aviseringar i realtid om något detekteras. De kan då också trigga att något ska hända via scener som skapats i appen. Alla tre produkterna kommunicerar via Zigbee. Sensorn för vattenläckage, Badring ska ha ett inbyggt larm som aktiveras vid detektering av vatten. Vallhorn kommer även att fungera med den äldre Trådfri Gateway.

Mest troligt är att alla tre sensorerna kommer att använda sig av vanliga batterier, av typen AA eller AAA då knappcellsbatterier är på väg att utgå ur företagets sortiment. När det gäller det utlovade stödet för IoT-standarden Matter så får vi fortsätta vänta på detta då det ska finslipas lite mer innan en uppdatering sker.

Rekommenderat pris för Vallhorn är 99 kronor, för Parasoll 120 kronor och Badring har ännu inte fått något pris då denna börjar säljas först i april månad. Produkterna har ännu inte dykt upp på den svenska hemsidan.

Källa: Pressmeddelande

Galleri

To RA: retouch notes from PH in layers in the image
To RA: retouch notes from PH in layers in the image

Från sajten:
image

Den senaste uppdateringen av appen Ikea Home Smart ger stöd för en ny sensor. Nu är tidigare utannonserade vattenläckagesensorn Ikea Badring på gång.

Ikea Home Smart fortsätter att utvecklas som en plattform för det smarta hemmet med fler sensorer. På senare tid har vi sett både Vallhorn och Parasoll och nu verkar det som att även Badring är på gång. Detta är en vattenläckagesensor som ska kunna användas i kök, badrum, toaletter eller i tvättstugor. Vid detektering av vatten skickar denna en notis till din mobiltelefon, larmar via den inbyggda sirenen samt tänder utvald belysning för att signalera att åtgärd behövs.

Ikea Badring använder ett vanligt AAA-batteri enligt den manual som dykt upp på nätet. En röd LED kommer att blinka när det är dags att byta batteri. Enligt manualen verkar den bara stödjas av Ikea Dirigera och ej Trådfri Gateway vilket kan vara bra att känna till. Den vita sensorn har silikonfötter vilket gör att den ligger still och inte glider omkring.

Arbetstemperaturen ligger mellan 0 – 40 °C och kapslingsklassen är IP44. Protokollet som används är Zigbee 3.0 och pris samt lanseringsdatum är inte offentliggjort än. April har nämnts tidigare men vi vet också att nyheter tenderar att dyka upp på olika tidpunkter i deras varuhus.

Källa: Ikea