Hur sover du egentligen människa?

Från sajten:
image

Idag är det internationella sömndagen och då är frågan hur vi egentligen sover. En undersökning visar att svenskarna är näst sist på sömntoppen i Norden.

Idag är ännu en dag och inte bara vilken som helst utan internationella sömndagen. Nu finns det dagar för det mesta men i detta fallet så handlar det om sömn som vi alla behöver för att fungera som människor. Från franska företaget Withings som bland annat har en sömnsensor får vi ta del av anonymiserad data som visar att nordborna sover färre än 8 timmars snitt om natten.

Faktum är att svenskarna placerar sig näst sist här efter Island, Finland och Danmark men vi hamnar före Norge. Generellt för vuxna människor så behövs 7-9 timmars sömn så att kroppen kan vila och återhämta sig. Så här sover vi (antal timmar inom parentes):

 1. Island​​ (7:30 tim)
 2. Finland​ (7:28 tim)
 3. Danmark​ (7:12 tim)
 4. Sverige​ (7:09 tim)
 5. Norge​​ (7:04 tim)

Så här får du en god natts sömn enligt professor Pierre Escurrou som är kardiolog och sömnläkare med en doktorsexamen i kardiopulmonell fysiologi.

 1. Lyssna på din kropp, och på signalerna från sömnhormonet melatonin.
 2. Skapa en sömnrutin och om du har en rutin innan du går och lägger dig, ändra inte den även om lägger dig senare.
 3. Temperaturen i ditt rum bör vara måttlig, den idealiska temperaturen för en god natts sömn är cirka 17 grader.
 4. Undvik varm dusch innan du går och lägger dig.
 5. Stäng av ljus och buller innan du går och lägger dig.
 6. Undvik att äta för mycket vid middagen och ät inte för mycket innan du somnar.
 7. Var aktiv under dagen eftersom fysisk aktivitet under dagen hjälper dig att somna.
 8. Ha ett regelbundet sömnschema och försök hålla regelbundna tider när du lägger dig och vaknar.
 9. Vakna till ljus eftersom exponering för naturligt eller artificiellt ljus främjar vakenheten.
 10. Sträck på dig när du vaknar så att kroppen värms upp efter nattens sömn.

Är du intresserad av att veta mer om hur du sover och hur länge så kan Withings sömnsensor hålla koll på detta via deras app.

Deras sömnsensor Withings Sleep Analyzer placeras under madrases och samlar därefter in data och ger dig insikt i hur du sover om nätterna. Jag har själv använt denna i många år och jag kan se att jag i natt klämde 8 timmar med ett Sleep Score på 89 vilket faktiskt stämmer ganska bra med hur jag kände mig i morse när jag vaknade – utvilad och mindre trött. Min vilopuls under natten låg på 59 slag i minuten och huruvida jag snarkade i 1 timme och 6 minuter låter jag vara osagt…

Vill du läsa mer om Withings Sleep Analyzer kan du göra det här.

Källa: Withings

"Lyssna på din kropp" = däcka ett par timmar i soffan efter jobbet, vakna framåt åtta, förvirrad och stressad över att ha sabbat sömnen. Lägga sig igen vid 23, inte kunna somna, gå upp en stund, somna vid 02, vakna 06.30. Repeat. Success! (nja..)

10 gillningar
 1. Sträck på dig när du vaknar...
  Är ju fribrottning hela natten i sängen i min ensamhet... så den skippar jag.

Vad ger den som tex en Apple Watch inte ger?

Funkar bäst om jag sover 6 timmar.

1 gillning

Jag har aldrig gillat att sova, varken som barn eller vuxen så jag sätter alltid alarm, oavsett om det är vardag eller helg.

På vardagar brukar jag gå och lägga mig mellan 00-01 och sedan tar det alltid minst en timme till att somna och klockan brukar ringa mellan 05:30 och 06:00 beroende på om jag ska lämna kidsen eller inte. På helgen ringer klockan alltid vid 07:00 så man får en timme eller två ensam på morgonen för att bara njuta av tystnaden.

Så skulle nog säga att jag i snitt sover mellan 4-5 timmar per natt och det mår jag som bäst av. Skulle jag sova 7-8-9 timmar vaknar jag och känner mig som om jag är bakis fast jag inte har druckit en droppe, har ofta ont i huvudet och är på rätt pissigt humör.

Du glömde ju att tillägga att man sover ju inte så bekvämt i duschen, därav de få timmarna. :joy::joy:

1 gillning

Inte bekvämt!? Det är ju fantastiskt att sova på brunnen i duschen!

3 gillningar

Fuck "somnade om, och försov mig"... Ganska vanliga sms av Attefors :rofl:

Kanske är läge att @xms67 åker över och justerar blandaren så han kommer upp i tid. :joy::joy:

2 gillningar

Faktiskt :rofl:

Då har vi liknande sömnrutiner. Skillnaden är att jag jobbar 5-skift så det är svårt att få till det bättre.

1 gillning

Jag känner igen mig i det där. Siktar på att vara i säng innan midnatt på vardagar, men ibland blir det inte förrän 01:00. Läser nyheterna en sista gång, ca 30 minuter, i sängen innan jag somnar. Jag somnar dock oftast snabbare än på 30 sekunder. Om det tar mer än två minuter(ungefär) kan jag börja bli orolig..:smiley:. Ibland tycker jag att jag somnar för snabbt då jag gillar att ligga och filosofera lite. Men däremot går jag upp lite senare, mellan 06:00 och 07:00 beroende på hur skolan ser ut för 14-åringen och när jag måste börja jobba.

Jag går också gärna upp lite tidigt på helgerna för att få en stund med en kopp kaffe i lugn och ro. Däremot ställer jag inte klockan på ringning normalt sätt. Men att sova till 10-11:00 kan kännas lyxigt men dagen känns så kort då.

Och vill du ha en trasig blandare så kan jag som @RolexJocke föreslår, alltid bistå..:joy:

3 gillningar