Hur mycket kan man dimma en lampa?

Jag funderar på att byta ut ett antal E27-lampor i vardagsrummet men vill undvika att köpa hem 5-6 lampor och sedan tycka att alla lyser för skarpt även på lägsta styrkan. Har aldrig använt Ikeas lampor innan så jag har ingen personlig referens. På Ikeas webbsida står det endast angivet att ljusflödet, eller lumen är exempelvis 806. Det är max som jag förstår det. Men inte hur lågt man kan gå? Finns det något sätt att veta styrkan i lumen för alla steg med dimmern, eller hur gör ni för att lista ut detta?

Både chatten och telefonsupporten är stängd hos Ikea så det går inte att svar därifrån just nu.

Jag upplever att Ikeas lampor inte går att dimma lika lågt som till exempel Philips Hue. Under en viss procent händer ingenting med Ikea-lamporna.

En släkting har IKEA-lampor och de säger att de hade velat kunna sänka dem mer.

Det är tyvärr en av nackdelarna med IKEA Trådfri lamporna. Dom är inte bara dåliga på att få riktig låg styrka även att de dimras i steg. Inte sömnlöst som Hue till exempel.

Menar du att om du sänker till 20% kan det vara samma ljusstyrka som om du sänker till 5%?

Inget händer mellan 100 och 95 % heller. De verkar ha inbyggda steg, som @Hakan_Ander nämnde ovan, så man märker att något händer vid 90, 80, 70 osv. procent. När man kommit ner till runt 30 (har jag för mig) händer ingenting ner till noll.

Testade med en Trådfri e14 som jag har i julstjärnan och den ändrar ljusstyrka i 10% steg. Så allt mellan 1-9% är samma osv.

Testade här också nu och det stämmer. Håller på att byta ut allt till Philips Hue. Jag hör ett svagt pip från IKEA-lamporna när de är avstängda dessutom. Har tydligen ovanligt bra hörsel för min ålder för flera vänner som lyssnat hör inte pipet.

Jag hör det också, med dålig hörsel :slight_smile:

Pipet och att dom flimrade när dom var nerdimmade var det som gjorde att jag bytte till HUE.

2 gillningar

Jag har en E27 filament från Ikea. Kan se skillnad på 1% och 3%, ser dock ingen skillnad med ögat mellan 1% och 2%. Alla Ikea-lampor verkar inte ha de begränsningar som tidigare beskrivits.

Jag pratade om de vita lamporna. Ej filament som kom senare (de har jag inte provat).

Satsa på Hue, IKEAs mög piper högt som fasen när de dimras ned. Man får vad man betalar för (dvs ångest och besvikelse).

1 gillning

Ikea verkar helt klart ha för många osäkra parametrar, låter ofrånkomligt att man ska bli besviken. Det där pipet skulle göra mig galen. Blir nog Hue istället som för de flesta andra.

2 gillningar

Tycker att många led inte går att dimma ner lika bra som “gammeldags” lampor. Har Gu10 spots i hela huset nästan och att hitta bra dimmbara led var inte lätt. Phillips hade en lampa som simmade bra, hette nåt med master nåt. Men de kostade typ 200 kr minst st (inget smart med dem). Men numera går det att hitta. Dock testade jag Ikea halogen led och köpte en men den var alldeles för ljus. Köpte en Philips från Jula som blev betydligt bättre.

Äntligen en fördel med att det alltid piper i mina öron :smile:

Gäller det där med pipet även E14 och E27?

Ingen aning, fick dåliga vibbar av GU10 så köpte aldrig några mer.

De runda E14 piper.