Huawei Sound X får inte chansen att blomma ut

Från sajten:
image

Huawei Sound X är den uppkopplade röstassistenshögtalaren som man vid lansering tagit stora yxan på och trimmat ner till blott en ordinär bluetooth-högtalare.

Och det är ju lite tråkigt för här finns potential. När det kommer till Sound X är den framtagen i samarbete med Devialet och det är svårt att missa, det marknadsförs högt och lågt. Devialet har uppenbarligen påbörjat en resa där man säljer sitt varumärke till de som behöver det utan att det för den delen blir uppenbart att några franska audiofiler varit inblandade i processen.

Men i det här fallet så lånar faktiskt Huawei Sound X en del teknik i från Devialets 15 000-kronorshögtalare i form av vår vän SAM (Speaker Active Matching) vilket i sin tur är en teknik att få högtalarna att än mer korrekt återge ljudet så som det en gång kom in i mikrofonerna när det spelades in genom att man mätt hur starka ljudvågor som uppstår.

Vidare har den Devialets Push-Push-teknik som håller de båda subwoofer-elementen i total synk genom att lägga dem utanpå motsatt varandra och därmed ta bort onödiga vibrationer. Även när vi drar upp volymen på nästan max (max kräver hörsskydd, den kan onekligen fylla ett större rum utan några som helst problem). Visuellt märks detta genom de båda ingröpningarna på sidorna.

Huawei Sound X

De två baselementen sitter på vardera motsatta sidor mot varandra.

Allt detta är ju jättebra men hur låter den då? Ja den kan säkert producera en herrans massa fantastiska toner men för närvarande finns det inget sätt att få in dessa. Vi kan bara få in Bluetooth-komprimerad musik, bara.

Här finns inget stöd för Spotify Connect, AirPlay 2 eller Google ChromeCast/Home/Assistant och inte heller LDAC eller aptX för att göra Bluetooth-streaming mer högupplöst. Inte heller finns det någon 3,5 mm-ingång.

Det är faktiskt lite tragiskt för det är så uppenbart hur mycket den här 3500-kronorshögtalaren har att ge bara den kan bli matad med betydligt högre bitrate.

Huawei Sound X UPnP

Redan nu finns instruktioner hur vi kommer igång med Wi-Fi-streaming av musik men det är alltså något som inte fungerar fören mjukvaran uppdateras i slutet av året.

Till vintern skall det komma en uppdatering som aktiverar möjligheten att ansluta till den via dess inbyggda Wifi 5-nätverk (Stöd för 2,4 GHz och 5 GHz) och då kommer vi kunna skicka mer högupplöst ljud till den. Men då via protokollet UPnP som vi i sammanhanget trodde låg och vilade i frid på teknikkyrkogården sedan många år tillbaka. Det kommer även gå att lägga musik lokalt på högtalaren.

Huruvida några multiroom-protokol så som Spotify Connect och Google Home fungerar då kan vi dessvärre inte svara på. Vi ber om att få återkomma när det väl händer och i så fall blir det alldeles säkert en ny recension.

Tills dess får vi hålla till tåls med en av de bästa, men också dyraste, rena Bluetooth-högtalaren på marknaden.

Huawei Sound X touch-kontroller

Övriga funktioner

På ovansidan hittar vi touchfunktioner som fungerar bra ihop med en ljusring som exempelvis visar om vi temporärt tystat den, lägger vi handflatan över den så händer just detta, bra om det kommer in någon i rummet medans vi skämsdansar runt.

Huawei Sound X NFC

Det är dessutom magiskt enkelt att ansluta till den, bara ha NFC aktiverat på telefonen och lägg den mot högtalaren och den frågar om du vill ansluta. Har du redan kopplat ihop den tidigare kommer Sound X och telefonen få kontakt direkt och börja spela. En funktion som känns helt klockren och som bör införa på alla högtalare.

Alla inställningar och sker via Huaweis app AI Life, i dagsläget kan vi inte göra så mycket där mer än att vänta på den kommande programuppdateringen samt ställa in om högtalaren skall vara anpassad till “Hi-Fi” eller “Röst”

Huawei Sound X HIFI

Röststyrningen då?

Huawei Sound X byggdes från början för Huaweis egna röstassistent men någon sådan finns inte här och den har inte heller ersatts med någon annan så det här är inte högtalaren du styr ditt smarta hem med, eller ens byter låt via rösten med.

Sammanfattning

Stor potential men i dagsläget något svältfödd på möjligheten att få in bra material eller bli en del av ett större sammanhang. Endast Bluetooth-högtalare löser tradionellt sätt andra behov så som musik med sig på språng eller i parken och denna är både för dyr, för tung, för nätansluten och för exklusiv för att bära med sig ut på picknicken.

Vi kommer ge den en ny chans när den uppdateras med Wi-Fi-stöd och vi har stora förhoppningar på den med tanke på hur bra Huawei är på att leverera i övrigt.

BETYG

  • Pro­duk­tk­val­ité: 4/5
  • Funk­tion 2/5
  • Design: 4/5
  • Val­u­ta för pen­gar­na: 3/5
  • Instal­la­tion 3/5
 • TOTALBETYG 3/5

PLUS

 • Bastant rackare.
 • Fint ljud.
 • Fyller ett helt rum.

MINUS

 • Något mer påtaglig bas hade varit nice.
 • Endast BT-anslutning.
 • Ingen röstassistent.

DETALJER

 • Färg­: Svart
 • Anslut­ning: BT
 • Storlek: 203 mm hög, 165 mm bred.
 • Frekvenser: Bass ner till 40 Hz, Diskant upp till 40 kHz.
 • Ljudvolym: Upp till 93 dB (Obs, ljud över 85 dB kan leda till hörselskador)
 • Pris: Ca 3 500 kr (Se dagsaktuellt pris via Prisjakt)

Recen­sion­sex­em­plar från Huawei.

Kan det vara AirPlay 2 som avses här? :thinking:

Haha woops!