Huawei P30 Pro - därför gillar vi den så mycket

Från sajten:
https://teknikveckan.com/recensioner/huawei-p30-pro-darfor-gillar-vi-den-sa-mycket/

Produktutvecklarna av Huawei P30 Pro måste hört referensen till företagets egna Mate 20 Pro till leda vid det här laget. Men det är omöjligt att recensera årets P-modell utan att hamna där. Det är i princip samma telefon med ett par modifikationer, några bra, några dåliga.

P-serien har nämligen alltid handlat om foto men över tid har hela mobilindustrin handlat om detta och de som är bäst på att utnyttja hårdvaran oavsett hur många kameror som sitter på telefonen. Huawei är i ett läge där man både har flest kameror OCH är bäst på att ta fram mjukvara till dem.

Många kameror i ett

På baksidan sitter det tre kameror du styr över själv och slutligen en sensor som hjälper de andra kamerorna med avstånd. Vi växlar hela tiden mellan de olika kamerorna beroende på vad vi vill fota. Vidvinkelkameran är favoriten och används antagligen lite för mycket men så kan vi ta foton som vi aldrig kunnat tidigare. Än mer unikt är möjligheten att zooma in 5x. Det är betydligt längre i verkligheten än vad vi kan tro utan att ha testat det. Det går också att få 10x men då kombineras det optiska och digitala och minskar bildkvalitén rejält. Som lite av en gimmick går det att zooma in 50 gånger men det blir ungefär lika dålig kvalité som att göra det efteråt i bildbehandlingsprogrammet.

Kameraappen har sedan massvis med olika automatiska lägen där den tar flera foton om de behövs för att processa ihop en mer detaljrik bild. Den lägger in bokeh-effekt bättre än någonsin (dvs att bakgrunden blir suddig) och för att inte tala om nattläget. Det är i det närmaste som att den själv framkallar ljus när det behövs. Mörkerfotona blir nästan omöjligt bra och det även utan stativ.

Fotoentusiaster skall dock veta att P30 Pro handlar om att skapa ett färdigt slutresultat och du som gillar mer naturliga foton mer än nästan omöjlig detaljrikedom och färger kommer ha svårt att ta till sig Huaweis alla algoritmer som jobbar på.

Det tekniska

Innanför skalet hittar vi samma Kirin 980-processor som Huawei skickat med i de flesta av sina telefoner de senaste månaderna. Den är vrålsnabb och levererar på alla plan förutom när det kommer till 4K som den bara kan spela in i 10 minuter åt gången och 4K i 60Hz klarar den inte alls. Utrymmet är 128 eller 256 GB respektive 6 eller 8 GB internminne beroende på om du vill betala 9 000 eller 10 000 kronor.

Batteriet ligger på 4200 mAh-timmar precis som Mate 20 Pro men skärmen är inte lika högupplöst. Inget vi märker av i praktiken visuellt men batteritiden är märkbart bättre. Vi saknar också den egna tekniken för ansiktsigenkänning och på P30 är det endast den vanliga selfie-kameran på framsidan som känner igen ansiktet vilket gör det betydligt mindre säkert. I gengäld får vi en minimal droppe i stället för den större flärpen/sensorbaren. Tyvärr har man valt att lägga fingeravtrycksläsaren i skärmen och det fungerar lika dåligt som på resten av telefonerna med den här lösningen – vi är snälla om vi säger att den fungerar en gång av fem.

Utseendemässigt har den välvda kanter vilket den lånat från Mate 20 Pro och Samsung S9 innan dess. Det är bara att gratulera till ett bra designval. På baksidan tar de ut svängarna med en blå/vit is-psykedelisk färg på den enhet vi testade. Det finns också mindre blått och mer vitt samt en svart version. I vissa länder saluförs också en röd variant som vi överhuvudtaget inte kan förstå varför den inte lanseras här.

EMUI – vattendelaren

Lite beroende på var ifrån du kommer så kommer du tycka att Huaweis tungt modifierade Android-version (EMUI) är supertrevligt eller så installerar du Nova Launcher illa kvickt. Huawei gillar som bekant att snegla på hur andra har gjort och när det kommer till systemet så känner vi som använt iPhone igen oss tämligen snabbt. I alla fall om vi aktiverar gester och då kan vi swipe:a upp, ned och åt sidan precis som vanligt. Faktum är att undertecknad gillar detta förfarande så bra att det blir ett hinder när tester av andra Android-versioner görs.

Slutligen älskar vi möjligheten att få upp information så som tid, datum och om det finns några notiser även när skärmen är släckt.

Även hur vi navigerar mellan appar är identiskt med iOS och då på ett lite mindre positivt sett, vi vill ju inte ha alla våra appar på hemskärmen. Det finns dock möjligheten att ändra. Hur du gör det ser du i videon nedan.

 

Det som däremot inte går att ändra på är Huaweis behov att få in oss i deras ekosystem. Många av de egna apparna är visserligen trevligare än Googles motsvarigheter så som e-post-programmet, kalendern och så vidare men vi får ofta frågan om vi vill ansluta till deras egna molntjänst samt olika bakomliggande tjänster som inte alltid tydligt med exakt vad det är de gör och varför de behöver alla dessa behörigheter. I början får vi också upp valet vilken app vi skall använda vid varje givet ögonblick, inklusive när appar skall uppdateras. Varför skulle vi vilja använda någon annan butik än Google Play Store exempelvis? Väljer vi ”Använd alltid” vid dessa val så försvinner dem dock ganska omgående.

Sammanfattning

Bortsett från att Huawei borde tona ner sina egna tjänster stundtals så är det lätt att se varför den här telefonen ganska så säkert kommer vara på topp när vi utser årets mobil om några månader. Den har i princip allt och det den saknar är som mest småstörande. Fodralet som vi berömmer dem för att skicka med i videon längst upp följer dock inte med på den väst-europeiska marknaden av någon outgrundlig anledning. Det behövs, glaset är rätt halt.

 

Specifikationer och priser

 • Varianter: 128 GB / 6 GB: Ca 9 000 kr / 256 GB / 8 GB: Ca 10 000 kr
 • Färg: Blå (Aurora) / Svart / Vit-Blå (Breathing Crystal)
 • Processor: Kirin 980 (Blir inte bättre än så här just nu)
 • Skärm: OLED (2340 x 1080) på 6.47 tum.
 • Simkort: 2 kortläsare. Inget E-Sim.
 • Batteri: 4200 mAh.
 • Anslutningar: USB-C, saknar dedikerat hörlursuttag.
 • Vikt: 192 gram.
 • Storlek: 15,80 x 7,24 x 0,84 cm
 • Tillbehör: USB-C-laddare. Hörlurar.
 • Android: EMUI baserat på Android 9.0 Pie

Annons: Köp P30 Pro via våra affiliate-länkar.

2 gillningar

Snyggt !! - bra pris för den stora ( fattas en nolla i sammanfattningen ) , men still bra pris !!

Grymt, korrat det sista, tack!

1 gillning

Men står man ut med mjukvaran och att uppdateringarna dröjer ett halvår? Brottas med dessa frågeställningar när det börjar närma sig att byta ut min Pixel 2 XL. Samtidigt, står man ut med en mobil som inte har vidvinkelkamera, 5x zoom, brutalt nattläge, överjäkligt batteri osv?

@Esse > Visst går det att slå av Huaweis aggressiva strömsparfunktion som stänger appar i onödan? Ser inte vitsen med en försämrad mobilupplevelse hela dagen för att ha 60% batteri kvar när det är dags att sova.

Japp du väljer själv sparningsfunktioner.

1 gillning

Inbiten i Apples universum blir jag otroligt avundsjuk att jag inte höll kvar mig i androidvärlden :joy:

1 gillning

Ni får nog ert till hösten :slight_smile:

1 gillning

Jag är lite skeptisk, med Apples mjukvarufokus har jag en känsla av att Iphone 11 kommer bli ett “mellansläpp” :weary:

Det är nog flera kameror för hela slanten där :slight_smile:

Den som lever får se :slight_smile:

Så vad ska Mate 30 bjuda på? Bör ju bli väldigt liknande hårdvara men förmodligen med en mer högupplöst skärm?

Den är intressant, de har ju ingen ny formfaktor att inspireras av i alla fall. En femte kamera? :slight_smile:

Väljer mellan Samsung 10+ och p30 pro. Någon som testat båda ?

Nej men våra vänner på Surfa.se har tex https://surfa.se/svenska-smartphoneguiden/

Kort och gott, Samsung S10-skärmen är lite bättre annars så är det jämt skägg!

1 gillning

Årets mobil?
Nä nä, i september kommer Tim att visa var skåpet skall stå! (Hoppas jag) :thinking:

1 gillning

Du glömde 1 i 128 :wink:

Gick från OnePlus 5 till denna fining och höll på att explodera på den långsamma upplåsningen. Ansiktet är ju betydligt bättre än fingersensorn men ja… det säger inte mycket. Tror att jag fick fingerupplåsningen att fungera 1 gång på 3 dagar. Provade att lägga till ett nytt fingertryck, fast samma finger - gick helt sjukt mycket snabbare att lägga till (första var löjligt dryg) och nu fungerar det, varenda gång. Vet inte om det är för den har två tryck att gå på eller om jag gjorde något fel/någon bugg för första trycket.
Men tips till er som har en och håller på att bli galen! :slight_smile:

1 gillning

Hej! Har inte 5:an fingeravtrycksläsare på baksidan?

Svar nej! :slight_smile: Det är väl 6:an som har det? Min är på framsidan, ej under displayen, det är väl största del varför den är så galet snabb.

Ah, ja förlåt, menade så :slight_smile:

Ja det är verkligen en nedgraderinga att få in den i skärmen.