Guide: Så startar du ditt smarta hem med Homekit

Från sajten:
image

Har du väntat tills nu med att starta upp ett smart hem för att det verkar för avancerat? Vi ser till att guida dig igenom processen på ett lättförståeligt sätt.

Din start till att göra ditt hem smart

Innan du drar igång så är det viktigt att fundera ut vad du vill få ut av ett smart hem om det så är belysning, alarm och övervakning eller kanske flera användningsområden på en gång. Eftersom du läser just den här guiden om HomeKit betyder det nog att du åtminstone har en Apple-enhet i ägo.

HomeKit hubb

Om du har läst några av våra recensioner sätter vi ofta ett minus på betyget om vissa produkter till HomeKit kräver en egen hubb. Men sanningen är att även HomeKit kräver en hubb i hemmet om man ska ha möjlighet att kunna styra sitt smarta hem när man är hemifrån. Det finns tre produktkategorier i Apples katalog som kan agera hubb och dessa är iPad, HomePod och Apple TV. Men innan vi går in på hur man ställer in dessa i ens smarta hem vill vi bara se till att ni är redo på att ni kommer behöva minst en hubb i hemmet. Sedan betyder inte en HomeKit-produkt att den bara är att skicka in i ditt smarta hem för att du har gjort din iPad till hubb.

Övriga hubbar

Några av de mest populära märkena kräver en egen hubb och det är ingen stor nackdel i sig men det kan vara bra att veta så man inte kommer hem med HomeKit-lampor från ett märke och har missat att köpa till hubben. Det som också kan vara jobbigt är att varenda en av dessa hubbar kommer att behöva kopplas samman med er router i hemmet. Oftast är det trådad anslutning som gäller och detta kan snabbt täppa igen alla utgångar på routern och bidra med en extra hög kablar som behövs gömmas undan. Dessutom innebär det att varje hubb kommer att behöva uppdateras genom sina respektive appar.

Några av de vanligaste märkena du kommer hitta till HomeKit

 • Philips Hue – Kräver egen hubb
 • IKEA Home – Kräver egen hubb
 • Aqara – Kräver egen hubb
 • Fibaro – Kräver egen hubb
 • Netatmo – Kräver inte hubb
 • Nanoleaf – Kräver inte hubb
 • Eve – Kräver inte hubb
 • Meross – Kräver inte hubb

Matter är på väg

Om ni har koll på smarta hem-produkter har ni nog sett att utöver HomeKit-loggan har det stått att produkten även är kompatibel med Google Home och Amazon Alexa. Dessutom kanske ni har sett att produkten endast är kompatibel med en eller två av dessa vilket gör det ännu mer förvirrande att handla till sitt smarta hem. Detta kommer att bli bättre under 2022 när Matter lanseras och ser till att dessa tre ingår i Matter.

Så i framtiden är det endast Matters logga man behöver kolla efter och dessutom lovar dessa produkter en snabbare och stabilare uppkoppling med hjälp av Thread. Thread finns redan nu i vissa HomeKit-produkter och ger en snabbare kommunikation tack vare att tillbehören kommunicerar mellan varandra som ett Mesh-nätverk. Allt detta innebär inte att du behöver vänta med att starta ditt smarta hem tills Matter lanseras utan det kommer bara underlätta för dig när du handlar produkter i framtiden.

Ställ in din HomeKit hubb

Man kan ha hur många HomeKit-hubbar man vill och byte till den enhet med bäst uppkoppling till ens nätverk sköts automatiskt utan att man behöver göra något.

Apple TV HD, Apple TV 4K (fjärde generation eller senare) och HomePod:

Se till att du har tvåfaktorsautentisering inställt till ditt Apple-ID, sedan är det bara att koppla in och logga in med ditt Apple-ID på enheterna. Nu har du automatiskt en HomeKit hubb i ditt hem och behöver inte göra några ytterligare inställningar.

iPad:

Det riskabla med att ha en iPad som enda hubben i hemmet är att om batteriet tar slut eller om den är avstängd så förlorar du all kontakt med HomeKit om du inte befinner dig i hemmet med din iPhone. Med det sagt kan du ha flera iPads, Apple TVs och HomePods i hemmet som HomeKit hubb och de ser till att hoppa över till den som är igång och har uppkoppling.

 1. Tryck på Inställningar
 2. Scrolla ned i menyn till vänster och tryck på Hem.
 3. Aktivera Använd denna iPad som hubb för hem.

Handla dina första produkter

Biblioteket av HomeKit-produkter har stadigt växt under de senaste åren och att försöka skriva om dem alla i denna guide är omöjligt. Men vi kan försöka tipsa er om de produkter vi på redaktionen uppskattar och använder i våra egna hem.

Lampor

Nanoleaf Essentials Smart E27 LED

Vill man ha E27-lampor och inte är så intresserad av hubb utöver sin iPad eller Apple TV så har Nanoleaf en av de billigaste alternativen. Dock är den lite speciell i utseende med en kantig form men om den kommer ha en lamphatt på slipper man se den. Denna har även Thread vilket gör att om man har en HomePod mini eller senaste Apple TV 4K så kommer kommunikationen när du tänder, släcker eller byter färg från en enhet så sköts detta blixtsnabbt.

Philips Hue Color Starter Kit E27 2-pack

Philips Hue-serien kräver en hubb men vi lägger in dessa eftersom dessa är uppskattad av många för sin tillförlitlighet och stora utbud. Hos Hue går att hitta allt från strömuttag till kompletta taklampor och utebelysning. Det man dock ska vara beredd på är att det mesta hos Hue har en snäppet dyrare prislapp och att byta ut sitt hems samtliga lampor kan bli kostsamt. Dessutom är Hue en av få som har HomeKit-kompatibla lampor för E14 och GU10.

Ljusslingor

Nanoleaf Essentials Startpaket Ljusslinga 2 m

Lightstrips eller ljusslingor är oerhört populärt att fästa bakom tv-bänkar, under köksbänkar och på taklister. Här lägger vi in Nanoleaf igen som erbjuder hela två meter för under femhundringen och kan animeras att skifta till olika färger med hjälp av deras egna app men som också fungerar som vilken smart lampa som helst i HomeKit. Även denna från Nanoleaf har stöd för Thread och det går att köpa till förlängning om man behöver mer än två meter.

Philips Hue White and Color Ambience Gradient Lightstrip 2m

Om pengar inte är ett hinder så har Philips en ljusslinga som kan utnyttja hela remsan för flera olika färger för att skapa ett regnbågeslikt sken, den kostar dock tre gånger mer än Nanoleafs.

Övrig belysning

Är det utomhusbelysning man vill åt i olika former borde man ta en titt på Philips Hue som har ett brett sortiment av kompletta ljuskällor att installera utomhus. Om man istället är ute efter kreativa väggbelysningar så har Nanoleaf mångsidiga och charmiga alternativ till en inte alltför dyr prislapp. Glöm inte att söka efter HomeKit när ni letar belysning och många återförsäljare har ofta en flik för just detta i kategorin smarta hemmet.

Övervakningskamera

Eftersom Aqara är billigast på marknaden när det kommer till smarta sensorer går vi genast in på deras övervakningskameror som även fungerar som hubb för övriga produkter från Aqara.

Aqara Camera Hub G2H

Den här mångsidiga övervakningskameran med låg prislapp agerar som sagt också som hubb och rörelsesensor. Vill man skapa scenarion kring rörelseregistrering i HomeKit kan man alltså göra detta med hjälp av denna. Den kopplar upp sig trådlöst till ditt WiFi och den kan spela in FullHD-video på ditt iCloud-konto om du har en prenumeration på minst 200GB med HomeKit Secure Video som även känner igen ansikten genom ditt iCloud. Den har även stöd för minneskort och du kan koppla in 32 tillbehör från Aqara till hubben.

Aqara Camera Hub G3

Om man vill ha en lite mångsidigare kamera så finns uppföljaren som har flyttbar kameralins och stödjer upp till 128 tillbehör i hubben. Denna har även förbättrad mörkerseende och kan spela in i 2K i Aqaras app. Med dess smarta AI kan du dessutom skapa scenarion i Aqara med hjälp av gester som att utlösa larm eller tända lampor och denna har självklart alla fördelar i HomeKit som G2H.

Sensorer

Om man inte har fastnat för övervakningskamerorna vi nämnt här över så finns två hubbar för Aqara som heter Aqara Gateway – HomeKit som har inbyggt ljus och stöd för upp till 32 tillbehör, samt Aqara M2 Hub som har stöd för upp till 128 tillbehör.

Aqara Motion Sensor

Aqaras sensorer kostar nästan alltid under 200 kronor och är väldigt pålitliga, detta gäller även för deras rörelsesensor som inte tar upp mycket plats och är enkel att installera. Dessutom har de stöd för utbytbart batteri och du kommer troligtvis älska att använda dessa till att trigga lampor som sedan släcks när rummet är tomt för att spara in på elräkningen.

Aqara Mini Door/window Sensor

Fönster/dörr-sensorer är riktigt smart för att hålla koll på dörrar eller fönster som inte har stängts ordentligt och kan varna för detta med en tänd lampa exempelvis. Dessutom är det ett smart sätt att stänga av eventuella luftrenare som kör slut på filter med öppna fönster och dörrar.

Aqara Temp and Humidity sensor

Vill man hålla koll på temperatur och luftfuktigheten i hemmet så har Aqara en billig lösning för detta och dessa kommer att visa datan i Hem-appen.

Aqara Water Leak sensor

Vill man hålla koll så att inget vattenläckage sker i tvättstugan eller under handfatet kan denna sensor se till att varna även när ingen är hemma.

Netatmo Smart Rökdetektor

Det viktigaste du kan ha i ditt hem är en brandvarnare och Netatmo ser till att du inte glömmer att testa den regelbundet och den skickar notiser om den tappar uppkoppling eller börjar få slut på batteri. Enda nackdelen är att den inte har utbytbara batterier men lovar att hålla i 10 år på medföljande batterier och du kan hålla koll även när du inte är hemma.

Aqara Wall Plug

Avslutningsvis lägger vi in ett strömuttag som gör att du kan kontrollera vilken vanlig lampa eller pryl du vill genom att starta eller stänga av strömuttaget. Även Hue erbjuder sin Smart Plug som är lite dyrare.

Starta ditt hem

 1. Öppna appen Hem och tryck på ditt lilla huset uppe till vänster.
 2. Tryck på Heminställningar.

Här kan du döpa ditt hem till något passande och man kan även lägga till flera hem om man exempelvis vill göra sommarstugan eller garaget smart. Här kan man även lägga till andra att kunna kontrollera hemmet från sin Apple-enhet så som familjemedlemmar eller en tillfällig gäst. Det även att lägga till anteckningar för alla som delar hemmet och byta bakgrundsbild för appen.

Lägga till rum och zoner

Om du vill göra ditt hem redo för smarta produkter kan det underlätta att lägga in alla rum och zoner på förhand. Detta går även att göra i ett senare skede eller i samband med att man lägger in produkterna i HomeKit.

 1. Öppna appen Hem och tryck på Lägg till (+).
 2. Tryck på Lägg till rum.
 3. Skriv in namnet på rummet och välj en bakgrundsbild om det önskas.

När du har skapat ditt rum kan du lägga till vilken zon som rummet ligger i om det så är övervåning, huvudplan eller källare.

 1. Tryck på huset upp till vänster.
 2. Tryck på Rumsinställningar och tryck sedan på det skapade rummet.
 3. Tryck på Zon och sen på Skapa nytt.
 4. Nu kan du fylla i en eller flera zoner och tilldela rummet till rätt zon.

Lägg till dina smarta tillbehör

HomeKit-tillbehör kommer nästan alltid med en QR-kod någonstans på tillbehöret, förpackningen eller i dokumentationen. Så se till att kolla upp vart QR-koden finns och gör dig redo med din iPhone.

 1. I Hem-appen trycker du på Lägg till (+) och Lägg till tillbehör.
 2. Sedan kan du scanna QR-koden eller eventuellt hålla din iPhone nära tillbehöret för att ansluta till det.
 3. Sedan trycker du på tillbehöret som visas och tillåter anslutning till nätverk om det efterfrågas.
 4. Ge ditt tillbehör ett namn och ange vilket rum som det ska befinna sig i och tryck på Nästa och slutligen Klar.

 

Om det inte fungerar i steg 2 kan du trycka på Fler alternativ, dyker tillbehöret ändå inte upp kan du trycka på Mitt tillbehör visas inte här och Ange kod. Här kan du fylla i den åttasiffriga koden som står vid QR-koden för att lägga till tillbehöret och om det ändå inte fungerar får du läsa i manualen för tillbehöret hur du nollställer det och sätter det i installationsläge.

Ställ in dina favorittillbehör

På framsidan i Hem-appen kommer alla dina favorittillbehör att finnas för att snabbt vara tillgängliga så att man slipper välja rummet som det befinner sig i. För att aktivera eller avaktivera tillbehöret som favorit så långtrycker du på tillbehöret i appen och sedan trycker du på Inställningar (kugghjulet) nere till höger. Aktivera eller avaktivera Inkludera i favoriter efter tycke och sedan är det bara att stänga ner menyn.

Skapa automatiseringar

Du är nu äntligen vid den roliga delen av att komma igång med ditt smarta hem. Automatiseringar är den del du skapar för att se till att dina tillbehör styrs automatiskt av varandra, sensorer, klockslag eller vart du och din iPhone befinner sig. Din fantasi och dina tillbehör sätter gränserna här så fundera hur du vill att eventuell belysning eller andra smarta tillbehör ska bete sig. Ska lampor tändas eller släckas vid en viss tidpunkt, ska lampor tändas om en dörr öppnas eller om en sensor känner av en hög luftfuktighet. Även högtalare så som HomePods går att ställa in här för att starta musik efter klockslag eller andra händelser.

 1. I Hem-appen trycker du på Automatisering och Lägg till (+).
 2. Tryck sen på Lägg till automatisering.
 3. I nästa steg väljer du om automatiseringen ska styras av om personer kommer eller lämnar, klockslag på dygnet, om ett tillbehör styrs eller om en sensor känner av något som du väljer i nästa steg.
 4. Efter att du valt styrning så väljer du vilket tillbehör som ska agera och trycker på Nästa.
 5. I detta steget väljer du vad tillbehöret ska göra, exempelvis om det är en lampa som ska tändas eller släckas.
 6. Efter konfigurationen trycker du på Klar och du har nu skapat din första automatisering.

Skapa scenarion

Scenarion hjälper dig att snabbt styra en grupp eller alla tillbehör med ett enda knapptryck. Ett scenario kan även användas i automatisering för att välja de inställda tillbehören snabbt och scenarion som inkluderas i favoriter hamnar på framsidan i Hem-appen.

 1. I Hem-appen trycker du på Automatisering och Lägg till (+).
 2. Tryck sen på Lägg till scenario.
 3. Namnge scenariot och byt ikon efter tycke genom att trycka på den.
 4. Tryck på Lägg till tillbehör, välj vilka tillbehör som ska styras och tryck på Klar.
 5. Välj hur tillbehören ska agera, aktivera eller avaktivera Inkludera i favoriter och slutligen tryck på Klar.

När du har kommit så här långt är det bara att utforska och testa dig fram i hur du vill att dina tillbehör ska agera. Dessutom kommer detta leda till att du nog har en aning om vilket tillbehör du kommer vilja ha härnäst i ditt smarta hem. Så vi önskar dig lycka till och var inte blyg för att ställa frågor i vårt forum, där det finns hjälp att få dygnet runt från våra flitiga användare.

 

13 gillningar

Hatten av @MarcusThunborg riktigt bra guide för alla som inte är inne i det magiska träsket ännu :heart_eyes::clap::clap:

3 gillningar

Grymt Larsson!

1 gillning

Superbra sammanställning och guide :slight_smile:

1 gillning

Jättebra artikel för de som är nya på området :slight_smile: :+1:t2:

En minus kan jag ju dock tycka är att det bara är Aqara som nämns när det kommer till olika enheter, t ex sensorer. Finns många andra, och i vissa fall bättre att välja på.

Likaså när det gäller övervakningskameran, varför togs Aqara-kamerorna upp när t ex erkända Eufy Indoor CAM 2K, både vanliga och apan & Tilt, är både bättre och billigare? Märkligt, tycker jag så lägg gärna till dessa i artikeln :slight_smile:

2 gillningar

Tack för de fina orden. :pray:
Jag valde Aqara för att deras sensorer är så prisvärda och kamerorna eftersom åtminstone G2H kostar ungefär lika mycket som Pan & Tilt från Eufy.
Då får man ju även en hubb för sensorerna med kameran.

Men jag har båda dessa hemma och båda är riktigt bra men HomeKit hämmar ju ofta funktionerna för kamerornas mer avancerade funktioner.
Tänker att nybörjare kanske vill slippa att använda båda appar.

Nja, Aqaras G2H kostar 800 medan man får en från en från Eufy för 500. Stor skillnad, iaf om man sedan också väljer Aqaras sensorer för deras pris när diffen mot konkurrenterna är mindre är för kamerorna :slight_smile:

Man måste ju inte använda de mer avancerade funktionerna och därmed båda apparna. Då har man exakt samma scenario som med Aqaras, fast dessa då kanske saknar dessa funktioner :slight_smile:

Oh well, då artikeln är till för nybörjarna så ta gärna med dessa ytterligare exempel. Kanske framför allt då de kostar mindre och man ändå får bättre grejer :slight_smile:

Är lite nyfiken på vilka sensorer du jämför med?

Bra jobbat Marcus!
Liten rättelse: Fibaro kräver ingen hub för HomeKit.

1 gillning

Du kan ju ta vilka som helst. Eve, Hue, take your pick :slight_smile:

Tackar.
Fixar det med en gång :+1:

Men då har de där 300 kronor extra för en kamera från Aqara ätits upp på en till två rörelsesensorer från Eve eller Hue, och med den senare är det en hubb man måste kosta på.
Men jag håller med om att Eufy har prisvärda övervakningskameror :ok_hand:

Du måste väl ha en hubb till sensorerna från Aqara också? För övrigt så är det ju bättre kvalitet på Eve och Hue än Aqara så man får det också för pengarna :slight_smile:

Du kan ju inte både rekommendera kameror från Aqara som billiga, när de är 300 kr dyrare än Eufy och sedan tycka att sensorer från Eve och Hue är dyra, du får ju bestämma dig :smiley:

Bra guide.
Alla produktlänkarna är numera "invalid" dock.

1 gillning

Tack ska försöka ta tag i det där under morgondagen :sweat_smile:

Jag tycker mina sensorer från Aqara håller bättre kvalitet än de från hue och Ikea.

GH2 kameran innehåller en hub, vilket gör att den är billigare i längden om man ska ha sensorer också.

Eufy-kamerorna har ju haft det lite skakigt med säkerheten på senaste. Men det som stör mig i det dagliga är att båda mina Eufy envisas med att ramla ur homekit och sin egen app, behöva nollställas och sedan läggas till igen med alla automatisering, notisinställningar, streaminginställningar och grupperingar. Synd, gillade priset. Men om jag lagt en 50 lapp varje gång jag var tvungen att göra det hade jag haft en dyr Netatmo-kamera istället.
Min GH2 har inte krånglat en enda gång.

@Thor

Nu har det visserligen gått nästan ett år sedan det inlägget skrevs men jag har inte haft några problem med mina Hue-sensorer. Eufy-problematiken kände vi ju inte till för ett år sedan men det är en given skandal för Eufy.

Ett stort problem med hue-sensorerna är att de visar alldeles för låg temperatur, att man dessutom inte kan förskjuta temperaturen (dvs kalibrera) är värdelöst

@bjorsi, du som bor i hus och har Aqara. Fick fråga från kompis om förslag på smart termometrar för rum som går in i homekit. Hur tycker du räckvidden är? Behöver du använda repeaters?

Min hub är dåligt placerad, i ena änden av huset så behöver uttag som repeaters