Gruppadministratör på Facebook döms för hets mot folkgrupp

Från sajten:
Gruppadministratör på Facebook döms för hets mot folkgrupp | Teknikveckan


image

Dom har nu fallit i den omtalade rättegången gällande en administratör i en Facebookgrupp som låtit bli att ta bort rasistiska kommenterar trots att han blivit uppmärksammad om kommentarerna.

Det hela gäller åtta stycken olika kommentarer som han har låtit vara kvar, tingsrätten menar på att han tydligt sätt sex av dessa kommentarer och medvetet låtit kommentarerna vara kvar.

Den 52-årige mannen var åtalad för att han i sin egenskap av administratör för Facebookgruppen låtit bli att ta bort åtta grovt kränkande kommentarer som andra personer hade lagt ut. Tingsrätten delade åklagarens bedömning att kommentarena utgjorde hets mot folkgrupp och att detta var uppenbart. Tingsrätten fann att mannen måste ha sett sex av dessa kommentarer och att han därför haft uppsåt till att inte ta bort dessa. Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer.

52-åringen döms av en enig tingsrätt för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor till villkorlig dom och böter

För detta så döms han för lagen för elektroniska anslagstavlor. Domen kan räknas vara prejudicerande för framtida fall inom ett område som tidigare varit otydligt.

Via: DN

Källa: Eskilstuna Tingsrätt

Ni missar inte våra facebookgrupper där vi alltid håller god ton.

ApplebubblanVår största grupp på Facebook med en bit över 8000 medlemmar där vi pratar om Apple och deras produkter, pratar om nya funktioner, vad vi önskar för framtiden och delar med oss av våra erfarenheter med tips och annat.

Applebubblan SupportPrecis som namnet på gruppen hintar så är detta gruppen för dig som behöver hjälp med att lösa ett problem med din Apple-produkt, här är inga frågor dumma och hur lätt eller hur avancerad frågan än är så finns det snälla medmänniskor som är redo att hjälpa till.

Applebubblan Köp & SäljÄr det dags att köpa en telefon eller kanske göra dig av med en? I denna grupp kan du sälja och köpa Appleprodukter eller kringprodukter som är relaterade till Apple.

HomeKitbubblanGillar du hemautomatisering och använder dig av HomeKit så är denna grupp ett måste, här tipsar vi om olika HomeKit-produkter, pratar om HomeBridge, ger varandra hjälp om man stöter på problem och mycket mer.

ShortcutsbubblanShortcuts är en trevlig app från Apple och i denna grupp delar vi med oss av våra egna (eller andras shortcuts), håller du på att bygga en egen och har kört fast går det även utmärkt att be om hjälp på traven.

TeknikbubblanAllt med ett kretskort eller ettor och nollor går det att prata om här och du kan hitta tips på nya produkter, få köpråd och mycket mer – högt som lågt.

Android & GooglebubblanÄlskar du Android och dess ekosystem så får du inte missa denna grupp där vi tipsar om nya telefoner, funktioner och mycket mer.

Android-supportbubblanAllt går inte alltid som en dans på rosor och då är det bra att det finns nära till hjälp! Här kan du ställa vilka frågor du vill om Android-produkter.

Film- och TV-bubblanHär pratar vi om allt som rör filmer och TV-serier och tipsar varandra om saker man måste se innan man dör och vad som bör undvikas om man har råkat offra två timmar av sin dyrbara tid på en riktig kalkonrulle.

SpelbubblanGame On! Här håller vi oss borta från plattformsprestige och pratar om spel till PC, Xbox, Playstation, Nintendos konsoler och även en skvätt brädspel.

PlexbubblanOm du är sugen på att få ordning på din filmsamling och göra den digital så är Plex ett väldigt trevligt alternativ och i Plexbubblan går det alldeles utmärkt att be om hjälp eller tipsa om nya funktioner eller hårdvara.

ElbilsbubblanSugen på en Tesla eller vill du bara läsa om folks erfarenheter av att äga en elbil? Då är detta rätt grupp att gå med i, här pratar vi om alla nyheter som sker när det kommer till elbilar.

Sist men inte minst så har vi även ett gäng helt nya grupper som för tillfället är mer eller mindre tomma så vill ni vara med och forma dessa så se till att gå med!

Google Home-bubblanHär pratar vi om allt som har med Google Home att göra, allt från röstassistenten till olika produkter som går att köpa.

Google Home SupportbubblanHar du slitit håret av dig, kastat telefonen i väggen och svurit att gå över till papper och penna igen? – Hoppas inte, för hjälpen är nära, här ställer vi frågor kring allt som rör Google Home.

Receptbubblan Trött på köttbullar och spaghetti , falukorv och stuvade makaroner eller den där köttfärssåsen du har ätit i tio år? Receptbubblan kan piffa till vardagen, och här delar vi med oss av våra skapelser och det är allt från vardagsmat till festmåltider både i bild och textform.

Hemautomatiserings-bubblanSugen på att göra hemmet smartare men inte riktigt har koll på vilken tillverkare du ska ”investera” i? Här pratar vi om hemautomatisering utan inriktning på någon specifik tillverkare.

XiaomibubblanXiaomi är ett kinesiskt företag som gör allt från hemautomatiseringprylar, elskotrar till luftrenare och 4K-projektorer. Behöver du någon att diskutera hur du lättast beställer hit produkterna eller vilket filter som är bäst till din nya robotdammsugare så är det här det händer.

A post was merged into an existing topic: Allmänt dålig stämning

Med tanke på vilken FB-grupp som var den aktuella så känner jag mest ”skyll dig själv, rasistmupp”…

3 gillningar

Löjligt att man ska vara ansvarig för andras handlingar.

Nej han är inte ansvarig för andras handlingar. Han döms för att han har underlåtit att handla själv, då han är administratör. Det medföljer ett visst ansvar då.

2 gillningar

Han har ju aktivt sett till att dessa handlingar kan fortgå.

Tveksam bevisning för det.
Hur vet man att han AKTIVT gjort det?

Om han var på semester då?

Faktum kvarstår att han döms för det andra gjort.

Jag tror vi alla vet hans syfte med den gruppen.

Han har tagit bort många inlägg under den här tiden med åsikter som han inte själv gillat, kritik mot gruppen och så samtidigt som dessa hatinlägg har fått varit kvar.

BBS-lagen är uråldrig - det har alltid funnits ett ansvar för site-ägare.

Va inte så jäkla naiv. Han har inte varit på semester hela tiden. Bra att dom sätter åt folk som tillåter att hat sprids

1 gillning