Telia tar inte betalt för trafiken till Facebook men väl till de svenska mediasajterna. Detta uppskattar inte de sistnämnda och har i dag skrivit en debattartikel i Dagens Industri.
“Varför Telia tycker det är viktigare att Facebook når publiken än att svenska medier gör det är för oss en gåta. Och varför svenska staten som ägare inte tar en aktiv roll i att använda Telia som redskap för en stärkt yttrandefrihet och mediemångfald är också svårt att för- stå.”
Post- och Telestyrelsen uppskattar inte heller tilltaget från Telias håll och just nu är ärendet huruvida man får göra så här uppe i förvaltningsrätten.
Chefer på Sveriges olika mediabolag gick häromdagen ut och kritiserade Telia för att vad man menar är bristande nätneutralitet.
Detta för att man inte tar betalt för trafiken som går till Facebook och andra sociala medier men väl övriga trafik inklusive mediabolagens egna webbsidor.
Telia menar på att debiteringen av trafik inte rör just nätneutralitet så länge trafiken inte prioriteras.
Bolaget stryker även under att man inte har något formellt samarbete med Facebook och ingen data eller likvida medel delas mellan bolagen.
Förvaltningsrätten meddelar idag i ett pressmeddelande att Telia måste upphöra med fri surf för vissa utvalda tjänster när ens surfpott är slut. I våras lanserade Telia fri surf till sina kunder på ett par utvalda sociala tjänster så som Instagram, Facebook, Spotify, Snapchat och Twitter. Det betyder att använde man någon av dom utvalda tjänsterna så drogs det inte på ens surfpott. Även om man hade slut på surf så kunde man fortsätta använda just dessa tjänster men det sistnämnda är det nu slut med.
Detta fick bolaget hård kritik för då många anser att det bryter mot nätneutraliteten och att det inte var okej att ge vissa bolag gräddfil. Post och telestyrelsen höll med i kritiken och sa nej till detta och Telia valde då att ta ärendet vidare till rätten. Nu har domen kommit och Telia får inte längre erbjuda fri surf på vissa tjänster när deras kunder har slut på sin surfpott.
I pressmeddelandet skriver man:
“Förvaltningsrätten bedömer att den tekniska åtgärd som Telia vidtar när en kund har förbrukat sin avtalade datavolym utgör en otillåten trafikstyrningsåtgärd enligt TSM-förordningen. Trafikstyrningsåtgärden sker när kunden endast ges tillgång till vissa applikationer och tjänster på internet, men hindras från att få tillgång till övriga delar av internet.”
Och rådmannen Marcus Edelgård säger:
“Leverantörer av internetanslutningstjänster ska som huvudregel behandla all trafik på internet likvärdigt. Vi har i likhet med PTS funnit att Telia blockerar viss internettrafik och därmed vidtar en trafikstyrningsåtgärd som är oförenlig med EU-regelverket.”
Det är inte tillåtet för de svenska operatörerna att bjuda på datatrafiken för vissa tjänster i ett abonnemang – så kallade Zero rating Exempel på aktuella fall har varit att data inte räknas av om du lyssnar på Spotify eller använder Facebook.
Det är Telia, Tele2 och Telenor som får backning från Post och Telestyrelsen. Senaste 31 oktober i år måste eventuella tjänster zero rating-tjänster upphöra.
Telia kickade igång en stor kampanj där vår datatrafik inte räknades av om vi surfade på sociala medier – så länge vi var snälla.
Anledningen stavas n ä t n e u t r a l i t e t. Operatörerna skall inte försöka styra vad vi gör på nätet och får varken prioritera trafik tekniskt eller via räkningen.
Operatören Tre gjorde sig kända för att erbjuda gratis data för att streama musik i flera abonnemang. Detta tog man emellertid bort i början av 2022. Därmed finns de inte med i PTS beslut.