Google sticker hål på EU-bubblan - Europeiska tidningar kommer inte få betalt för länkar

Från sajten:
Google sticker hål på EU-bubblan - Europeiska tidningar kommer inte få betalt för länkar | Teknikveckan


image

Frankrike är det första landet som ratificerar artikel 15 (tidigare artikel 11) och genomför kravet att Google och andra som länkar med sammanfattningar av innehållet skall betala en licensavgift till de som de länkar till.

Franska Google gick snabbt ut och förklarade att man helt sonika tar bort länkarna helt till dessa publikationer, så var det problemet löst.

Det krävs inte stor analysförmåga för att förstå vad som händer nu, tidningar och andra får massiv minskning av trafik till sina webbsidor vilket allvarligt skadar annonsförsäljningen. Lyckligtvis har Google släppt ett verktyg där tidningarna kan godkänna länkning utan licensavgift och vår gissning är att tillräckligt många kommer göra det, om inte alla, och därmed spelar lagen ut sin roll.

Precis vad som hände i Tyskland när det provades där och vi kan anta att det sker i alla länder där man går vidare med lagstiftningen. Google meddelar nämligen genom blogginlägg att man aldrig kommer betala för att länka till nyheter.

Källan till detta är journalisten Emanuel Karlsten och i vårt specialavsnitt av Teknikveckanpodden med just Emanuel Karlsten kan du höra mer om tankarna bakom denna lagstiftning.

Uppdaterat: Frankrikes kulturminister säger sacré bleu och menar att Google inte har rätt att negga.

 

1 gillning

För en gångs skull håller jag med Google vilket inte sker ofta.
Varför ska Google betala till dom som får draghjälp av Googles länkar???

Det kan man undra - den logiken kommer nog inte ändras hur mycket de stora europeiska tidningshusen än lobbar.

3 gillningar