En utekväll med vänner är fantastiskt trevligt men dagen efter är allt annat än trevligt och nu har forskare i Schweiz tagit fram en ätbar gel som ska ta bort baksmällan.
Vi kan inleda med att detta ännu inte har testats på människor ännu utan istället har ett gäng partysugna möss få supa till och ätit gelen. Testet delades upp i två scenarion där en testgrupp av möss fick inta gelen precis innan en dos alkohol och i den andra fick mössen parta på i hela tio dagar med både alkohol och gel. De möss som fick den enstaka dosen så kunde de se att alkoholnivån i blodet reducerades med 40 procent. I det andra testet som pågick i tio dagar så visade det också samma resultat men de kunde även se att alkoholen inte tog någon skada på varken levern eller andra organ.
En bakfyllefest är aldrig roligt.
Gelen är tillverkad av främst vassleprotein och är sedan berikad med järnatomer och guldnanopartiklar och när den intas så reagerar gelen på alkoholen som sedan intas och bryter ned det till ättikssyra. Det ska enligt forskarnas förhoppningar även förhindra att alkoholen omvandlas till acetaldehyd i levern som är en giftig biprodukt av alkoholen. Nu ska de fortsätta sin forskning och nästa vända blir på människor och har vi lite tur kanske vi slipper baksmällan om ett par år.
Nedan kan ni se när vi på Teknikveckan testade bakispillret Myrkl som mottogs med blandade resultat från redaktionen:
Hon är nog född som en annan , tidigt 60 tal. Risken var stor då att bli neurosedyn skadad när gravida kvinnor åt Talidomid som kunde orsaka lite extra fingrar och tår.
Det är ju ingen här som dricker alkohol för yrsla, men tänker på en kompis... Han skulle fundera på om det är så att när den här gelen bryter ned alkoholen med 40 % så minskas effekten av alkohol med 40 %..?
However, the gel could be of particular interest to people who don’t want to give up alcohol completely, but don’t want to put a strain on their bodies and aren’t actively seeking the effects of alcohol
Samma effekt som ”varannan vatten” men du får njuta av och betala för alkoholsmak i varje glas.