Fixa till lite mer upplevelse till din tv med Philips Hue

Från sajten:
image

I samband med att Philips Hue presenterade sina nyheter inför hösten fick vi se en helt ny produkt. Philips Hue Play Gradient Light Tube som kan vara ett bra tillskott till din tv.

En avlång ljuskälla som påminner om ett traditionellt lysrör men som är vridbart och kan visa flera färger samtidigt. Det är vad du får i Philips Hue Play Gradient Light Tube som primärt är tänkt att användas under din tv för extra stämning och upplevelse kring ditt tv-tittande. Denna nya produkt kompletterar olika lösningar av belysning kring din tv och kan ge lite extra skjuts åt filmupplevelserna. Det tunna och avlånga formatet gör att den är enkel att placera ut under din tv men vi kommer in på detta lite senare.

Vi har fått tillsänt oss ett tidigt exemplar för recension från Philips Hue och tar en titt på varför denna kan bli en ny vän i vardagsrummet!

Förpackning & innehåll

Philips Hue Play Gradient Light Tube finns i två storlekar, en “Kompakt” som mäter 877 mm och som lämpar sig för tv-apparater mellan 40-55″ och en “Stor” som mäter 1377 mm och är till för tv-apparater från 60″ och uppåt. De finns också i två olika färger, svart och vitt så de passar in bättre med din inredning. Vi har fått testa den mindre versionen av de två och i färgen vit.

Innehållet i kartongen är en Gradient Play Light Tube, anslutningskabel, strömkontakt och manual. Tillsammans med manualen finns även en insex-nyckel av mindre format som används när du vill justera kabelns utgångshål eller för väggmontering.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Båda sidofästena är märkta med en Philips Hue-logotyp och fästena används antingen när du låter Gradient Play Light Tube vila på en möbel eller om du vill montera den på väggen.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Själva ljuskällan går att rotera i 340° så du kan anpassa hur du vill att ljuset från denna ska riktas. Detta är bra eftersom den kan placeras nära väggen eller en bit ifrån och då det går att justera vinkeln av belysningen blir effekten bättre också.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Montering & placering

Det finns olika sätt att placera din Philips Hue Gradient Play Light Tube på. Antingen så kan du låta den stå på en möbel eller tv-bänk och sedan rikta belysningen dit du vill då den avlånga delen är justerbar runt sin axel.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Genom att lossa den lilla insex-skruven på sidorna kan du välja att justera hur du vill att strömkabeln går ut. Antingen går den ut nedåt, uppåt eller åt sidan – vilket som passar dig bäst och det finns en video om detta här. De avtagbara väggfästena kan också skruvas fast i väggen bakom tv’n varpå du sedan åter fäster ljuskällan i dessa. Vill du se hur den kan monteras på en vägg har Philips Hue även en video om detta här.

Det ska poängteras att även om denna produkt primärt är avsedd för att användas vid en tv så är det inget som hindrar dig från att använda den för att belysa en tavla eller annan inredningsdetalj i ditt hem. Den diskreta formgivningen gör att den inte sticker ut så mycket där den placeras.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Jag har en 50″ Philips tv med 3-sidig Ambilight så i mitt fall är det självklart att testa produkten under min tv så att jag kanske får till en 4-sidig Ambilight. Nu har jag en soundbar från LG placerad under tv’n som faktiskt är nästan exakt lika lång som Play Gradient Light Tube, det skiljer endast några millimeter på var sida vilket är perfekt. Installation

Installation i Hue-appen

Att installera Philipe Hue Play Gradient Light Tube i Hue-appen är precis lika enkelt som med andra ljuskällor. Starta en sökning i appen varpå denna hittas och sedan kan installeras och konfigureras. Döp den till vad som passar ditt system och därefter får du se den sedvanliga ljuspaletten men med tre olika möjligheter till inställning av färgerna som ska visas om den inte används tillsammans med en Philipe Hue Play HDMI Sync Box.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Givetvis kan du applicera valfria scener på enheten också samt justera intensiteten av ljuset. Inställningen av de 16 miljoner färgerna görs i appen och den klarar mellan 2000-6500 Kelvin. De tre reglagen för vilka färger som ska visas kan enkelt dra runt vilket gör att du kan göra allt i samma eller liknande färgskala eller välja tre helt olika färger vilket kan skapa en mysig stämning framför väggen.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Användning i vardagen

Philips Hue Play Gradient Light Tube är som sagt var primärt tänkt att användas tillsammans med din tv och då gärna i kombination med en Play HDMI Sync Box för optimal effekt. Givetvis då gärna också med en Hue Play Gradient Light Strip som placerats bakom din tv eller om du har en Philips tv med Ambilight funktion. Min 50-tums tv från Philips har som tidigare nämnts 3-sidig Ambilight vilket jag gillar skarpt. Upplevelsen av det jag tittar på blir maffigare och bilden upplevs på något sätt som större också.

Däremot har jag ingen Sync Box så i mitt fall får jag kompromissa med en mer statisk ljussättning i Hue Gradient Light Tube under tv’n. Lite fejk och ungefär som att fästa en vanlig lightstrip på baksidan av teven – det blir lite häftigare men ganska begränsat… Enligt uppgift från Philips Hue så krävs det nämligen att TPV (företaget som äger Philips TV) uppdaterar sina tv-apparater så att de kan fungera tillsammans med de nya Gradient-produkterna från Hue. Detta innebär att produkten inte kommer att återspegla det som visas på tv-skärmen via funktionen Hue + Ambilight så att du får en 4-sidig upplevelse.

För att få den ultimata bildupplevelsen krävs en Sync Box som då ser till att det blir en 4-sidig Ambilight. Jag har kontaktat TPV angående detta men dessvärre har de inte svarat på om eller när de kommer att uppdatera sina tv-apparater så att de stöder denna nya produkt fullt ut.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Jag har placerat min Light Tube precis bakom min soundbar och ovan ser man hur det kan se ut med tre olika färger. Formgivningen gör att soundbaren inte behöver flyttas så mycket vilket är tacksamt.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Ovan ser man hur det ser ut om jag i appen ställer in en blå nyans som passar in med själva bakgrunden av det som visas på tevens skärm. Värt att notera här är att du tappar lite av av ljuset på bredden tack vare fästena (som ju inte lyser). Men överlag så blir det betydligt bättre än med bara tre upplysta sidor.

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Väljer du att ställa in tre olika färger i appen så kan det se ut som på ovanstående bild. Lite färggladare och givetvis sticker det ut mer mot en statisk bakgrund men visst blir det lite stämningsfullare?

Philips Hue Play Gradient Light Tube

Släcker jag tv’n och drar upp Light Tuben på maximal ljusstyrka så blir det lite i mesta laget tycker jag så under testets gång har jag kört på cirka 20% ljusstyrka vilket varit behagligt och inte stört tv-tittandet. Jag är ganska övertygad om att bildupplevelsen blir betydligt bättre med en Sync Box men jag får avvakta med en sådan då jag enligt frun fyllt min prylkvot för en lång tid framöver :-)

Philips Hue Play Gradient Light Tube släpps till försäljning nu i oktober och rekommenderat pris är 1969 kronor (kompakt) eller 2189 kronor (stor). Du kan läsa mer om produkten här.

1 gillning

Givet köp… beställer 3st