Festa till hallen med Aqara Ceiling light T1M

Från sajten:
image

Aqara har lanserat sin nya smarta taklampa, Ceiling Light T1M. Taklampan kan förutom visa vitt ljus i olika nyanser även visa färgat ljus på sidorna runtom den huvudsakliga ljuskällan.

En enkel montering helt utan verktyg

Vi har testat ett av Aqaras senaste tillskott inom det smarta hemmet, T1m, en mångsidig och spännande armatur med stöd för både ZigBee och Matter. I kartongen möts vi först av en liten påse med skruv för montering, här har Aqara tänkt på det mesta och skickar med ordentliga skruv för både de med tak av trä och betong. Utöver detta får vi även med ett knippe olika brickor för att passa de flesta hem. Armaturen kommer med en fästplatta förmonterad, denna fästplatta skruvas sedan upp i taket och vi fäster sedan armaturen i den med hjälp av medföljande vingmuttrar. Lampan kopplas in som vilken lampa som helst, inga specialkonster krävs här. Jord, neutralledare och fas i en snabbkoppling som inte kräver några verktyg alls.

En kort stund efter att vi packat upp, kopplat in och anslutit lampan till en av Aqaras hubbar möts vi av en uppdatering som i sin logg ger oss väldigt lite information men efter att uppdateringen är klar upplevs justeringar av både ljusstyrkan och färg mycket mer responsiv.

En färgfest i hallen

Armaturen är uppbyggd av en mängd olika ljusdioder. De två inre ringarna består av ljusdioder som kan visa vitt ljus i antingen kallt eller varmt sken och genom att kombinera dessa får vi ett spektrum på 2700 – 6500 Kelvin med relativt fin justeringsmån. Detta gör även att vi kan använda oss av Adaptive Lighting. Det här låter den ljuset anpassa sin färgtemperatur baserat på tiden på dagen, det startar med varmvitt ljus på morgonen för att gradvis övergå till kallare toner under dagen för att hålla dig alert och produktiv och sedan successivt återgå till mer varmvitt ljus på kvällen.

När funktionen väl är aktiverad via Apple Home, behöver du inte göra någonting – den ska fungera helt automatiskt. Det yttre bandet, placerat längs med kanten på utsidan av armaturen, består av ljusdioder som kan visa de flesta färger vi kan komma på och åstadkommer detta med hjälp av något som Aqara så fint valt att kalla för RGBIC (Red, Green, Blue with Independent Control).

Anpassa ljuset efter eget tycke

För T1M i Aqara Home-appen är huvudskärmen uppdelad i två huvudsektioner, en för det vita ljuset och en för ringljuset. Den första av dessa låter dig slå av eller på strömmen till båda lamporna eller bara själva huvudljuset. Ljusstyrkan är endast för huvudljuset och under det har du “effekter” dock är dessa en aningen begränsade när det kommer till vitt ljus. Fliken Tuneable White låter dig styra färgtemperaturen och ljusstyrkan. När det kommer till gränssnittet för ringljuset (Auxiliary Lamp) finns det lite mer att pilla på tack vare det faktum att vi har att göra med färg och flera zoner.

Så återigen, det finns det ett skjutreglage för ljusstyrka och en strömknapp, med flikar för “effekter”, “RGB Palette” och “RGB Spectrum”. De två sistnämnda är dock bara olika metoder för att välja din färg. Något som däremot är rätt trevligt med huvudljuset är att under fliken “effekter” har du möjlighet att skapa en “vakna”-ljuseffekt, så att du kan få ljuset att tändas gradvis under en tidsperiod för att försiktigt väcka dig.

Slår vi av lampan så ser den ut som en helt vanlig plafond och sticker inte alls ut utan ser faktiskt rätt tråkig ut. Den lite tjockare kanten mellan de inre banden och det yttre bandet är till för att minimera överspill av de olika färgerna mellan dem. Här har de gjort ett riktigt bra jobb och vi kan knappt se något överspill alls.

Organiserat i Hem-appen men vi saknar en del funktioner

Tar vi en titt i Apples Hem-app så är saker och ting lite mer organiserade, även om du inte får kontroll över riktigt lika många aspekter av vare sig huvud- eller ringljusen, du kan antingen visa T1M som en enda enhet med där vi får båda reglagen tillsammans eller eller så kan du ha dem separat, i en varsin bricka. Du får standardreglagen för varje ljus och som du kan se har huvudljuset ett “Adaptive Lighting”-alternativ. Du kommer kanske också se att ringljuset också har det, dock kan ringljuset inte använda denna funktion, trots att det kan producera ett vitt ljus.

Läs mer:

Recension: Aqara Ceiling Light T1M

Fördelar

  • Stöd för Matter
  • Enkel installation
  • Relativt prisvärd

Nackdelar

  • Kräver en hubb från Aqara för första installation
  • Vissa av effekterna på det yttre bandet faller lite platt

Detaljer

Nominell effekt: 32 W / 40 W
Nominell spänning: 220 – 240 V
Trådlöst protokoll: Zigbee 3.0
Färgåtergivningsindex (CRI): Ra90
Färgtemperaturområde: 2700 – 6500 K
Stödda plattformar: Aqara Home, Apple Home, Google Home
Pris i skrivande stund: 1499 kronor

Sammanfattning

Har du renoverat hallen och eller bara vill ge den ett lyft? Då är den här lampan värd att spana in. T1M ger oss en mängd olika inställningsmöjligheter för såväl ljusstyrka, färgkombinationer och färgtemperaturer. Vi får även möjligheten att koppla ihop den med övervakningskameror och sensorer från Aqara som gör att lampan kan användas för att till exempel börja blinka om ett fönster öppnats eller om kameran registrerar något. Det är mycket lampa för pengarna då den kan agera både mysljus i hallen, vara mer spännande i barnrummet med sina effekter och passar även in i tonåringens rum med väckningsfunktionen. Vi på redaktionen är imponerade över vad som går att åstadkomma sett till funktioner och prislapp.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
3 gillningar

Jag är sugen på att köpa några lampor till min källare men måste erkänna att jag är väldigt novis/rädd för när det kommer till el. Så en förmodligen dum fråga. Behöver denna (eller för den delen t.ex Ikeas motsvarigheter) kopplas in med "lamp-sladdar" som är dragna i taket, eller kan det lika väl kopplas in med en sladd in i ett vanligt vägg-uttag?

Sladd med stickpropp | Clas Ohlson

Du kan ju såklart koppla den med den du länkar till men hur snyggt blir det? Att koppla in en taklampa är väldigt enkelt och svårt att göra fel på, men är du minsta osäker så rådgör med en elektriker. De flesta känner ju någon som jobbar med detta och kan säkerligen ge dig tips för att lösa det på bästa sätt! :blush:

Att koppla in en lampa klarar jag :slightly_smiling_face:

Problematiken som jag kanske skulle nämnt är att på ställen jag tänker mig dem är det närmare till vanliga vägguttag än till el som är tänkt för taklampor. Samt att jag är lite allergisk att koppla in en smart lampa där det sitter en dum brytare på väggen då det öppnar för att barn/sambo stänger de på fel sätt…

Täcklock till brytarna :ok_hand: