EU har beslutat att granska Apple

Från sajten:
image

Spotify anmälde Apple till EU-kommissionen förra året och nu är det fler apptillverkare som sagt till på skarpen.

Det handlar om att Apple tar 30 procent av försäljningen i App Store, samtidigt som de har ett förbud som säger att företag som Spotify inte får ta betalt direkt av kunden om de anslutit sig via App Store. Eftersom Apple inte bara vill ha betalt för att få synas på deras plattform utan även konkurrerar med eget innehåll och tjänster så ska detta granskas i Bryssel. Det är Apples villkor som ska granskas och samtidigt ska det ses över om betaltjänsten Apple Pay strider mot EU:s konkurrensregler.

Källa: Financial Times

Bra, det är på tiden.

1 gillning

Håller med

Vad är det som händer omkring Apple pay då? Krävs abonnemang på er källa så kan inte läsa om det.

Jo, men det handlar väl om i första hand att de erbjuder sitt eget betalsätt före andra metoder. Vilket kan ses som viss konkurrens. Vilket EU vill titta på.

Men de gör ju Samsung och Google också m.fl.
Undrar varför just dom hamnade i blåsväder kring pay funktionen.

Det är nog bara så att Apple råkade bli den första.
Google står på tur.

Från sajten:
image

Apple kan behöva betala böter på 500 miljoner euro (cirka 5,6 miljarder kronor) för sina konkurrensbegränsningar i App Store.

Enligt anonyma källor till Financial Times så kommer EU-kommissionen meddela sitt beslut i början av nästa månad. Utredningen grundar sig på ett konkurrensklagomål från Spotify 2019 och handlar om App Store-reglerna som då hindrade utvecklare från att hänvisa kunder till billigare prenumerationsalternativ utanför appen där de slapp betala Apples 30-procentiga avgift.

Spotify jublade när Apple tvingades släppa in andra appbutiker i iOS efter att EU:s lag om digitala marknader (DMA) klubbades igenom. Men glädjen blev kortvarig när Apple meddelade att alla appar som finns både i App Store och andra appbutiker måste betala en avgift efter en miljon nedladdningar på 0,5 euro per nedladdning och uppdatering.

Läs mer:

Från sajten:
image

Apple kan snart behöva betala saftiga böter på grund av konkurrenten Spotify som vänt sig till EU-kommissionen över Apples regler för App Store.

EU-kommissionen har utrett Apple sedan 2019 efter Spotifys klagomål och kan komma att bötfälla Apple med 500 miljoner euro för att ha brutit mot EU:s lagar. EU-kommissionen anser att Apples regler är skadliga eftersom dessa kan förvirra för användare när Apple förhindrar appar från att informera om alternativa prenumerationsalternativ. Apple har nu uttalat sig om Spotifys konkurrensklagomål:

Vi är glada att stödja framgången för alla utvecklare – inklusive Spotify, som är den största musikstreamingstjänsten i världen. Spotify betalar ingenting till Apple för de tjänster som har hjälpt dem att bygga, uppdatera och dela sin app med Apple-användare i 160 länder över hela världen. I grunden handlar deras klagomål om att försöka få obegränsad tillgång till alla Apples verktyg utan att betala något för det som Apple tillhandahåller.

Enligt Apples siffror så har Spotify använt Testflight till nästan 500 versioner av sin app och tusentals av Apples API:er. När EU har sagt sitt så lär Apple överklaga ett eventuellt beslut och teknikjätten anser att EU-kommissionens syn har påverkats starkt av Spotifys pågående klagomål.

Även Spotify gjorde ett uttalande där de hävdade att de inte konkurrerar under samma villkor som Apple och litar på att EU-kommissionen kommer att göra spelplanen rättvis:

Spotifys framgång har skett trots Apples bästa försök att få en konstgjord fördel genom att favorisera sin egen musiktjänst samtidigt som de lägger hinder och inför orättvisa begränsningar för oss. Enligt deras nuvarande regler kontrollerar Apple Spotifys tillgång till sina egna kunder och ger Spotify ett av två ohållbara alternativ: Vi måste antingen leverera en dålig användarupplevelse där vi inte kan kommunicera direkt till användare om hur man köper eller prenumererar på Spotify på iPhones eller så måste vi acceptera en 30-procentig kostnadsnackdel mot vår största konkurrent. Det här är inte en jämn spelplan. Vi stöder EU-kommissionen och litar på att de snart kommer att vidta åtgärder för att skapa ett rättvist ekosystem för alla inblandade.

Via: Macrumors

Läs mer:

När ska Spotify inse att de skulle konkurrera på samma nivå som Apple om de hade ett ljust tema i appen?

Från sajten:
image

I samband med att iOS 17.4 lanseras så kommer progressiva webbappar sluta fungera som de gör idag men EU ska utreda om det var rätt val att göra så.

Apple är minst sagt på radarn hos EU-kommissionen och när iOS 17.4 lanseras kommer progressiva webbappar inte längre öppnas i ett nytt fönster i helskärmsläge utan istället som en flik i webbläsaren. Detta förstör upplevelsen en hel del då det inte längre upplevs som en app. Anledningen till att Apple ändrar detta är på grund av säkerhetsskäl till följd av rättsakten om digitala marknader där Apple måste låta användare välja valfri webbläsare som standard.

Webbläsare som utvecklas till iOS kommer inte heller behöva använda Apples egna motor WebKit utan ska kunna använda sin egna om så önskas och på grund av säkerhetsskäl så har Apple valt att slopa stöd för progressiva webbappar. EU-kommissionen är inte helt säkra på att Apple gör rätt som slopar stödet och ska nu utreda saken genom att dels undersöka det med Apple men även med andra apputvecklare.

Läs även:

Via The Verge