En prisvärd men lite klumpig Parasoll

Från sajten:
image

Det var ett tag sedan Ikea äntrade det smarta hemmet med sina ljuskällor. Sedan dess har mycket hänt och nu har de börjat utöka sortimentet med fler sensorer.

Ikea Home Smart är kort förklarat en lösning för det smarta hemmet som inbegriper ett antal vanligt förekommande kategorier av prylar som gör hemmet smart. Initialt började Ikea med smarta ljuskällor som kunde styras med en parkopplad fjärrkontroll eller Trådfri Gateway. Därefter har de sakta och förhoppningsvis målmedvetet utökat möjligheterna med sin lösning så att den nu även omfattar musik, luftkvalitet, solskydd och lite annat smått och gott.

På området för sensorer så har det funnits en för att detektera rörelse under en längre tid. Den fick nyligen en ersättare, Ikea Vallhorn som vi testat för ett tag sedan och sedan en tid finns även deras nya magnetkontakt eller dörr-/fönstersensor som de kallar den för – Ikea Parasoll att köpa.

Det här är dörr-/fönstersensorn Ikea Parasoll

Att Ikea nu breddar sitt sortiment med fler sensorer är välkommet. Just sensorer är ett smart sätt att styra och automatisera delar av hemmet med och med en dörr-/fönstersensor så öppnar sig (haha) fler möjligheter. Förpackningen är liten och ganska obetydlig men visar vad som finns i.

Det första som slår en när den packats upp är storleken på den. När man vant sig vid betydligt mindre varianter genom åren så ställer man sig frågan varför den behöver vara så här stor. En av förklaringarna är att den använder sig av ett laddningsbart batteri av typen AAA.

Materialet är vit plast vilket innebär att Parasoll antagligen passar i de flesta hem utan att synas för mycket (bortsett från storleken) och kvalitetsmässigt känns det bra och gediget. En fråga man ställer sig är varför den tunnare delen som innehåller en magnet behöver vara lika stor som själva huvuddelen. Finns liksom ingen anledning till att denna är lika lång…

Sett från sidan så inser man att Ikea Parasoll är en bastant pjäs, speciellt om man jämför med liknande produkter från Aqara, Eve, Meross eller Xiaomi. Å andra sidan så är den mindre än den som finns från Somfy…

Ikea Parasoll drivs av ett vanligt AAA-batteri som inte medföljer. Givetvis rekommenderar de sina egna uppladdningsbara batterier men ett vanligt batteri fungerar också bra. För att sätta in eller byta batteri krävs det att en liten lucka lossas och denna sitter fast med en vanlig skruv.

Knappen för att para ihop Parasoll med Ikea Home Smart sitter upptill på sensorns baksida. Huvuddelen består egentligen av två delar, själva sensorn samt ett fäste som den snäpps fast vid. På fästet finns ett hål för att kunna skruva fast det om man inte vill använda den dubbelhäftande tejpen. Bra med valalternativ här även om det inte finns på den tunnare delen!

Installation av dörr-/fönstersensorn Ikea Parasoll

Precis som med övriga produkter från Ikea så är det en ganska enkel process att lägga till dessa till ditt smarta hem. Välj att lägga till en produkt och sedan vilken typ av produkt.

Glöm inte att sätta i ett batteri av typen AAA och att aktivera parkopplingen. I detta fall ansluts Ikea Parasoll till den nyare hubben, Dirigera. Observera att Ikea Parasoll INTE fungerar med den äldre Trådfri Gateway.

Döp din sensor på ett smart sätt, speciellt om du köper flera och placera sedan ut den i ett rum. Därefter efterfrågar appen hur sensorn kommer att användas vilket kan vara bra att definiera.

Då alla dörrar, fönster och annat redan är försedda med en magnetkontakt sedan tidigare så fick det bli kylskåpsdörren hos undertecknad för att testa sensorn. I appen definieras vad som ska hända när, i detta fall kylskåpsdörren öppnas samt vad som ska hända när den stängs.

Att placera Ikea Parasoll på kylskåpsdörren blir mest en extra säkerhetsåtgärd eftersom denna ibland inte stängs ordentligt av familjemedlemmarna. Alla öppningar och stängningar loggas i appen men varför det blandas in engelska här när allt annat är på svenska blir vi inte kloka på. Produktinformationen är föredömligt tydlig vilket är bra om något behöver kollas upp.

Användning av dörr-/fönstersensorn Ikea Parasoll i vardagen

En magnetkontakt eller dörr-/fönstersensor kan användas på olika sätt i ett smart hem. Ett vanligt sätt är att placera en sensor på varje fönster och dörr i hemmet för att få så vis kunna få en överblick på om något är öppet. På så vis slipper man den där “stängde jag fönstret”-tanken som säkerligen poppar upp hos en del då och då.

De kan också användas för att trigga något att hända vilket är praktiskt på många sätt. Ett vanligt scenario är att en dörr utrustad med en sensor, när denna öppnas tänder belysningen i hallen. Smart om händerna är fulla av kassar och man vill slippa leta efter strömbrytaren till taklampan.

Är mer uppkopplat i hemmet så kan sensorn stänga av radiatortermostaten om fönstret i rummet öppnas (även om denna funktion numera finns inbyggd i termostaterna). Nu har Ikea förvisso inte radiatortermostater i sitt sortiment men då Parasoll exponeras i Apple Home så blir möjligheterna fler.

Här hemma placerades Ikea Parasoll upptill på dörren till kylskåpet för att kunna ha koll på om denna är stängd ordentligt om dagarna. Beroende på hur och var den ska placeras så är det alltid bra att testa så avståndet mellan de båda delarna är okej för att trigga så gör detta innan de fästs med tejpen (eller skruven).

Sensorn kan monteras på olika sätt; vinkelrätt, mittemot eller sida vid sida vilket ger fler möjligheter. Är Ikea Parasoll ansluten till Ikea Dirigera så kan man få en pushnotis varje gång något öppnas eller stängs. Men, monterad på en kylskåpsdörr så kan detta antagligen resultera i för många notiser på mobilen.

I undertecknads kök finns en ljuskälla ovanför köksbordet som kan visa olika färger (dock inte Ikea) och via Apple Home är det inställt så att den tänds i rött när kylskåpsdörren öppnas och sedan släcks när dörren stängs. Med andra ord så blir det väldigt svårt att missa om dörren inte skulle puttats till ordentligt. Kanske inget jätteproblem för de flesta men med en tonåring i hemmet så är det ganska praktiskt!

Så här ser en enkel automatisering ut i Apple Home för att tända och släcka taklampan i röd färg när kylskåpsdörren öppnas och stängs i köket. Givetvis så finns det fler möjligheter med Ikea Parasoll, exempelvis kan musik börja spelas upp när något öppnas så vad man väljer blir utifrån tycke och smak. Mest troligt här är att undertecknad får tänka om eftersom övriga i familjen antagligen inte köpet denna automatisering i långa loppet…

Recension: Ikea Parasoll

Fördelar

  • Prisvärd
  • Exponeras i Apple Home
  • Vanligt batteri
  • Monteras med tejp/skruv
  • Zigbee 3.0

Nackdelar

  • Fungerar ej med Trådfri Gateway
  • Stor
  • Större
  • Nästan störst

Detaljer

Tekniska specifikationer Ikea Parasoll:

  • Batteri: 1.2V, 1 x AAA/HR03
  • Räckvidd: 10 meter i fri luft
  • Användning: Inomhus
  • Driftsfrekvens: 2400-2483.5 MHz Uteffekt: 9 dBm (EIRP)
  • IP-klass: IP44
  • Arbetstemperatur: 0 °C – 45 °C
  • Protokoll: Zigbee
  • Material: ABS-/karbonatplast
  • Färg: Vit
  • Mått: 40 x 88 x 18 millimeter

Rekommenderat pris för Ikea Parasoll är 129 kronor och mer information finns på hemsidan.

Sammanfattning

Ikea Parasoll är den nyaste sensorn från företaget som gav oss Billy. Den vinner inga skönhetspriser på grund av sin storlek men den gör vad den ska och extra plus är att den exponeras i Apple Home. För det relativt låga priset och kompatibilitet med Zigbee är den värd investeringen och att den använder ett vanligt AAA-batteri är ytterligare en trevlig bonus.

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!