En enkel och kompetent start för smarta hemmet

Från sajten:
image

När det gäller smarta hem och att komma igång med detta finns det en uppsjö av lösningar att välja på. Vi har tittat närmare på en av de enklare vägarna för detta.

Homey är ett välkänt namn när det gäller det smarta hemmet och de stack ut med sin bollformade gateway när denna först lanserades. Det som stack ut med denna var dess möjligheter att knyta an till en mängd olika tillverkares produkter för det smarta hemmet. Lite som “one hub to rule them all” och detta åstadkoms genom att ha byggt in stöd för flera olika kommunikationsprotokoll. Tack vare detta skulle det då vara möjligt att slippa en massa hubbar och gateways från respektive tillverkare. Samt möjligheten att låta de anslutna enheterna kunna kommunicera med varandra problemfritt. Nu var det ingen universell lösning men en bra bit på vägen.

Förra året lanserades en light-variant av Homey Pro som erbjöd en enklare väg att komma igång med det smarta hemmet. Den stora skillnaden (utöver designen) var att denna inte hanterar anslutna enheter lokalt utan via molnet. En annan stor skillnad var att där Homey Pro inte har några tillkommande extra avgifter eller abonnemang så var detta precis vad Homey Bridge hade. Upp till 5 enheter är kostnadsfritt och därefter tillkommer en kostnad om 35 kronor i månaden. Inte så högt kan tyckas och frågan är om det är värt det för en billigare lösning i det smarta hemmet?

Vi fick ett paket från Athom (moderbolaget till Homey) innehållandes en Homey Bridge samt lite olika tillbehör för att komma igång. Vad tycker vi då om Homey Bridge? Läs vidare och ta del av vårt omdöme kring denna produkt.

Det här är Homey Bridge

För att kunna testa Homey Bridge fick vi ett gäng med smarta prylar där olika protokoll används för att kommunicera. Tanken med detta är givetvis att bland annat visa på möjligheterna med att kunna kombinera Zigbee med Z-Wave i en blandad miljö. Paketet innehöll ett blandat urval produkter från Frient, Fibaro, Trust, Ikea och Aqara. En vattenläckagedetektor, en rörelsesensor, en smart plug, en ljuskälla samt en magnetkontakt var de olika produktertyper som fanns med utöver Homey Bridge.

Homey Bridge är en riktigt läckert designad produkt som man inte behöver skämmas för eller försöka gömma undan. Designen som är väldigt annorlunda deras första klotformade gateway är betydligt mindre och tillverkad i, vad som framstår som lite exklusivare material. Åtminstone är känslan man får en annan jämfört med den plastigare bollen.

I förpackningen hittar vi en Homey Bridge, en strömkabel av typen mikro-USB med tillhörande strömadapter samt lite dokumentation. Ovansidan är i svart, blank plast med företagets logotyp diskret placerad i mitten.

Homey Bridge har stöd för en mängd olika protokoll vilka i skrivande stund är; Wi-Fi, Zigbee, Z-Wave, Bluetooth, 433 MhZ samt IR (infraröd).

Som en tydlig kontrast till den svarta plasten upptill så har Homey Bridge en aluminiumfinish runt om som passar snyggt till det svarta. Under det aluminiumfärgade området har de lagt till en LED som lyser i samma färgspektrum som vi är vana vid från Homey Pro – alltså en flerfärgad ring som liksom rullar runt enheten och ger den lite liv där den står.

För de som inte vill ha denna ljusshow så går det att stänga av detta i appen. Överlag är det trevlig kvalitetskänsla även om det är plast som använts vid tillverkningen så lite pluspoäng för att ha skapat något som ger intryck av att vara lite dyrare. En sak att tänka på är att den svarta plasten upptill snabbt drar till sig damm så den får torkas av lite då och då för ett trevligare intryck i hemmet…

Installation av Homey Bridge

Det är relativt enkelt att installera och komma igång med Homey. Börja med att skapa ett konto och svara på lite frågor kring dig själv och ditt hem. Därefter vägleds man som användare genom flera steg för att konfigurera boendet. Genom att specificera sitt boende så bra som möjligt ger man också systemet en bra förutsättning för att ge det smarta hemmet funktionalitet.

En bra grundregel när det gäller det smarta hemmet är att ta med så mycket som möjligt från början. Det handlar oftast inte bara om typ tre-fyra rum och sen är det klart för efter ett tag när man blivit lite beroende så vill man få ut mycket mer av sitt smarta hem. Ta med det som finns i och utanför själva bostaden och fyll sedan på med de rum som finns inomhus.

Genom att låta systemet veta var du befinner dig ges också möjligheter för att automatisera hemkomster till bostaden. Efter en stund är det dags att fysiskt ansluta din Homey Bridge och berätta var den finns i hemmet (eller ska finnas).

När allt är klart öppnas en förstasida (dashboard) varpå det är dags att lägga till apparna i appen om man säger så. Homey är nämligen uppbyggt med hjälp av appar för respektive varumärke vilket i detta fall innebär att apparna för Ikea, Frient, Fibaro, Trust och Aqara ska läggas till. Efter att även produkterna installerats via apparna där de länkas till de produkter som dyker upp när de är i parningsläge eller via de molntjänster som finns. För exempelvis Sonos så ansluter man sitt Sonos-konto till appen Sonos i Homey varpå anslutna högtalare dyker upp.

Det går också att skapa variabler vilka kan hjälpa till att skapa än mer kraftfulla flows. “Flows” är förresten Homeys automationer som skapas utifrån vissa kriterier, något vi återkommer till längre fram i recensionen.

Efter en stund så har enheterna anslutits till Homey via sina respektive appar. I appen ges möjlighet till att anpassa lite av startsidan utifrån eget önskemål och vilken överblick man som användare önskar.

Genom att klicka på de paneler som finns överst i överblicken så ges lite mer insikt i hur det ligger till och vad som hänt. En slags snabb översyn kring områdena “Lampor”, “Aktivitet” och “Energi”.

Appen känns genomarbetad och språket är överlag bra vilket tyder på att Homey vill erbjuda en bra användarupplevelse. Något som dessvärre inte alltid är självklart i världen av smarta hem…

Användning av Homey Bridge i vardagen

Efter att ha installerat de olika produkterna som medföljde kan vi konstatera att det inte är några som helst problem att få dessa att samexistera i ett smart hem. Rörelsesensorn från Fibaro som använder Z-Wave tänder ljuskällan från Ikea som kör Zigbee vilket är ett tydligt exempel på olika kommunikationsprotokoll som nu fungerar utan problem tillsammans. Precis som att vattenläckagedetektorn från Frient som använder Zigbee tänder en lampa ansluten till en smart plug från Trust som använder 433 MHz, detta när vatten detekteras på golvet i badrummet.

Just enkelheten är vad som många användare uppskattar med produkter från Homey. För dig som är ute efter att komma igång med något enkelt så är Homey Bridge en helt okej lösning. Det som drar ner helhetsbetyget är att det snabbt börjar kosta i form av en månatlig avgift i form av Homey Premium. Visserligen känns denna låg med sina 35 kronor men på ett år blir detta 420 kronor vilket då egentligen ska läggas till kostnaden för hårdvaran. Förvisso blir det inte så mycket men det är värt att överväga möjligheten att investera mer pengar i storebror Homey Pro och samtidigt få tillgång till lokal styrning och stöd för fler kommunikationsprotokoll. Som ny kund ges det dock 3 månaders fritt Homey Premium så man kan prova på i lugn och ro.

Den stora styrkan med Homey är deras många alternativ och möjligheter när det gäller att skapa “flows” (automationer). Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränsen och allt utgår lite från samma princip som finns hos IFTTT (If This Then That). Att skapa ett flow är lätt och de olika alternativen som finns visas allteftersom. Börja med att välja “När” och lägg sedan till ett “kort” som det kallas i Homey vilket kan vara en zon, en app eller “Närvaro” som då kan definieras utifrån när någon person är hemma eller lämnar hemmet.

Har variabler skapats kan även dessa användas och givetvis går det att skapa flows baserade på tid eller solens upp- eller nedgång. Men, det kan också vara när en ansluten enhet aktiveras eller triggas som till exempel om ett fönster öppnas där det sitter en magnetkontakt.

I detta test skapar vi ett flow som säger att när klockan är 21:41 och ingen sover så ska den anslutna ljuskällan från Ikea aktiveras/tändas. Som synes så finns det olika val för vad som ska ske med ljuskällan vilket är perfekt för användare som är nybörjare och inte exakt vet vad som är möjligt.

Vi väljer att aktivera ljuskällan utan fördröjning eftersom den ska tändas omgående. När allt är klart visas en sammanställning av ditt flow och givetvis går det att lägga till fler kriterier om så önskas under “Och…” vilket kan vara att ingen sover och att magnetkontakten från Aqara är i ett stängt läge. Döp därefter ditt flow och börja njut av ett smartare hem.

Med en lösning från Homey fås också möjlighet att styra och kontrollera det smarta hemmet via ett webbgränssnitt. Just möjligheten att kunna skapa flows och få en översikt kring anslutna produkter via ett webbgränssnitt är praktiskt då det många gånger är enklare att hantera än via appen i mobiltelefonen, speciellt när antalet enheter sticker iväg. Tänk på att “Flows” via Homey Bridge bara fungerar så länge enheten är ansluten till internet eftersom den är molnbaserad till skillnad från Homey Pro som kan hantera allt lokalt oberoende av en anslutning till internet.

Via webbgränssnittet går det att se “Enheter”, “Flows” och “Insikter” där det senare alternativet kan ge mer information om energianvändning, temperatur, batteristatus med mera. Värt att notera är att “Insikter” bara är tillgängligt via Homey Premium för 35 kronor i månaden vilket också ger möjlighet till obegränsat antal anslutna enheter.

Via “Insikter” går det att få statistik för valda tidsperioder vilka är ganska omfattande med allt från senaste timmen till de senaste två åren. Just statistik är ju något som kanske inte står högst på listan när man precis kommit igång med det smarta hemmet men efter ett tag kan det bli mer användbart om man vill se vissa produkters energiförbrukning eller hur temperaturen skiftar i rummen över tid.

Gänget bakom Homey tänkte till lite när de gjorde det möjligt att använda en Homey Bridge som en extender till en Homey Pro. Råkar du sitta i ett större hus med en Homey Pro och har lite räckviddsproblem i hemmet på grund av byggnadsmaterial eller annat som kan störa signaler så kan en Homey Bridge lösa det hela genom att förlänga räckvidden hemma – smart.

För övrigt ska det tilläggas att Homey är duktiga på att förse sina produkter och lösningar med nya möjligheter och funktioner och detta ganska regelbundet. Med andra ord så ges det fler möjligheter till ett smartare hem vilket uppskattas!

Recension: Homey Bridge

Fördelar

  • Snygg och stilren design
  • Knyter samman de vanligaste protokollen
  • Enkelt att komma igång
  • Kan användas som extender till Homey Pro
  • Många protokoll för pengarna

Nackdelar

  • Homey Premium krävs för mer än 5 produkter
  • Saknar stöd för Thread och Matter
  • Ej lokal styrning, beroende av molntjänster
  • Mikro-USB - varför inte USB-C?

Detaljer

Tekniska specifikationer Homey Bridge:

  • Protokoll: Wi-Fi, Bluetooth, 433 MHz, Zigbee, Z-Wave & IR
  • Mått: Ø 128 x 35 millimeter
  • Vikt: 250 gram
  • Röstassistenter: Google Assistant, Amazon Alexa, Siri Shortcuts

Rekommenderat pris för Homey Bridge är 799 kronor och mer information om produkten finns på hemsidan.

Sammanfattning

Homey Bridge är en trevlig och enkel produkt för att komma igång med ett smartare hem där olika fabrikat och protokoll kan samsas. Appen Homey erbjuder väldigt många möjligheter till att skapa ett smart hem med sina många "flows" och appen är överlag enkel att hantera. Gränssnittet är lättarbetat såväl i app som i webbläsaren och det märks att man lagt mycket energi på användarupplevelsen. Full pott blir svårt att ge, inte minst på grund av att man valt en låg nivå av antal produkter innan det är dags för abonnemanget "Homey Premium" som öppnar upp fler möjligheter. Fundera på hur du vill att ditt smarta hem ska se ut och om det inte är bättre att gå direkt på Homey Pro istället även om denna är dyrare. En stor fördel med Pro framför Bridge är att allt körs lokalt och inte är beroende av molntjänster och ett fungerande internet. För dig med Homey Pro som behöver fixa till räckvidden kan en Bridge vara något att fundera på då den kan agera som en extender i hemmet.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!