Elbolag och elpriser (2021–2022)

Låter vettigt. :slight_smile:

1 gillning

Vet inte om denna har kommit upp här.

1 gillning

2,96kr/kWh inkl. moms blev vårt snittpris här för augusti, SE3.
Plus allt det goa som ska till nätägaren också.

2 gillningar

Rörligt tim eller månadspris

Rörligt timpris, Greenely.

1 gillning

Från sajten:


För att tackla de höga elpriserna är det många som byter till rörligt timpris i stället för månadspris på elen. Men det blir inte nödvändigtvis billigare.

Om timpris skall löna sig jämfört med månadspris så måste det finnas möjlighet att flytta storförbrukning av el till tider när det är som billigast. Primärt handlar det om att ladda elbilen och värme. Om du på olika sätt använder el för att värma upp varmvatten och hus så står det för den absoluta majoriteten av elförbrukningen. Har du en elbil med lite större batteri så kan även den ta upp till hälften av din totala månadsförbrukning beroende på hur mycket du kör.

Däremot tar hushållsmaskiner, lampor och övriga prylar inte särskilt mycket. Framförallt går det inte heller att med lätthet förändra beteendet när de används. De allra flesta måste laga mat på samma tider, kyl & frys måste stå på dygnet runt och TV tittar vi oftast på när vi är vakna, inte när vi sover. Tvätt, disk och torktumlare går visserligen att påverka men de förstnämnda drar ungefär lika mycket per vecka som en matlagningssession med ugn och spis kostar.

Sedan vi började med LED-lampor har förbrukningen på vår mysbelysning minskat radikalt och det är inte längre meningsfullt att hålla på och släcka och tända när vi går ut och in i rum. Standby-förbrukningen är en annan gammal sanning som håller sig kvar. Men sedan 2013 får inte prylar dra mer än 0,5 watt i standby. Det är mindre än 4,5 kWh på ett år. Det motsvarar energin det tar att göra ett långkok i ugnen på några timmar – du kan läsa mer om vad olika prylar dra i vår redovisning i forumet.

 

5 gillningar

För att vara en så himla planerbar kraftkälla så är det lustigt att de inte ens har planer för att kicka igång åbäket. "Analysen har också visat att instruktioner, roller och arbetssätt var otydliga."

– Det var tidigt på morgonen den 28 augusti och operatörerna hade ett lugnt arbetspass och ville förbereda för kollegorna på skiftet efter. Men när de gjorde det var det flera saker som gick fel, säger Anna Collin, presschef på Ringhals.

De borde kanske fyllt på Mocamastern eller något annat i stället för att underlätta för kollegorna.

1 gillning

De kan stå still i flera år och ändå vara mer ”planerbara” än vind och sol.

Ja Ringhals 1 & 2 är ju enklast att planera :slight_smile:

Ja det har ”man” ju sett till…

Nog bäst att lägga ner de andra också så vi inte får en fransk situation.

Forsmark 1 är också nere för övrigt.

Hörde på radion i morse att någon "expert" förutspådde att det kommer bli dåligt med "billiga" timmar i vinter, vilket kanske kan göra att det blir svårare att spara pengar genom att ha elavtal med timpris?

Jag har fått för mig att de menar att det inte kommer finnas några billiga timmar men däremot kommer de dyra timmarna vara ännu dyrare. Dvs skillnaderna består men i båda fallen är det nära personlig konkurs.

Från sajten:
image

I elområde 4 där elen är som dyrast har förbrukningen minskat jämfört med tidigare år.

Det är Energimyndigheten som jämfört och kan konstatera att vi blivit bättre på att spara på elförbrukningen. Siffrorna för 2022 är de lägsta på 10 år. Minskningen jämfört med genomsnittet år 2012-2021 är 5,7 procent.

Det har varit något varmare i år men myndigheten tror ändå det framförallt handlar om förändrat beteende.

Lyckas vi minska förbrukningen med 10 procent inom hela EU kan elpriserna halveras i vinter. Det hade varit nice.

Lyssna mer hos Sveriges Radio Malmöhus.

1 gillning

Ja alla vill ju ha det som i Tyskland :+1:t2::+1:t2:

Tja, vi kan ju alltid ha det som vi har det - Europa största elexporter baserat på en mix av olika energislag.

Ja eller så kunde vi haft det ännu bättre och maxat linan till Europa och haft massa el över till att hålla ett lågt pris även i södra Sverige. Men det ville man ju inte.

2 gillningar

Tänkte inte på det.. :stuck_out_tongue:

FUWe7z7WUAIPcBY

1 gillning

Henrik Torehammar, nu på SvD briljerar:
”I andra länder uppmanar myndigheterna medborgare att sänka inomhustemperatur och ta på sig en tröja. Affärsvärlden avslöjade att den svenska Energimyndigheten har en liknande kampanj på gång men att det krävs ett regeringsbeslut för att sjösätta den.

Det krävs alltså inte en ny regering för att ge svenska elkunder 90 miljarder. Men det gör det för att uppmana svenskarna att ta på sig en kofta.”