Ecovacs Deebot T10 Plus - när städningen är det viktigaste

Från sajten:


Deebot T10 Plus kommer fullpackad med funktioner men frågan är om allt den erbjuder rättfärdigar prislappen.

Robotdammsugaren

Designmässigt påminner T10 Plus om de flesta robotdammsugarna på marknaden med en uppstickande sensor på toppen som konstant läser av omgivningen. Den har även en sensor på framsidan tillsammans med en vidvinkelkamera. Det här är Ecovacs AIVI 3.0-system som hjälper till att läsa av om det ligger skor, väskor eller husdjur på golvet när T10 Plus är ute på sin städrunda. Under testet har den hanterat det här med mixade resultat och har ibland kommit släpandes på en strumpa eller behövt hjälp med att avlägsna en insnärjd laddningskabel. T10 Plus är endast 10,5 centimeter hög vilket gör att den ska kunna komma under de flesta soffor eller sängar som står på ben.

Vidvinkel-kameran på framsidan öppnar även upp möjligheten att använda robotdammsugaren som patrullerande övervakningskamera. Den kan till och med skickas ut på automatisk patrullering med ett enkelt tryck i appen när du inte är hemma och ser då till att ta flera foton i alla rum som du kan gå igenom i appen efteråt. Den har även tvåvägskommunikation inbyggt om du med risk för konflikt vill rulla in till köket för att be din partner komma med en kall dryck eller smörgås.

En funktion som du använder med hjälp av Ecovacs app och som kanske känns lite onödig när du ändå har en telefon att kommunicera med – men att se din partner prata med en dammsugare har ju sitt egna värde. Ljudkvaliteten på samtalen är dock inte det bästa. Den här typen av rullande övervakningskameror som ska hjälpa dig hålla koll på husdjuren hemma har vi sett en hel del av det senaste i varierande prisklasser. Då är det här ändå en väldigt kompetent robotdammsugare som erbjuder helt godkänd bildkvalitet på kameran.

T10 Plus kommer med två fästen att koppla på baksidan där det ena har en plats för doftkapsel och endast dammsuger samtidigt som den sprider en av de valbara dofterna. Det andra fästet har en vattentank tillsammans med moppen och T10 Plus ser till att den faktiskt skrubbar golvet tack vare den oscillerande moppduken. Med andra ord så gnuggas duken i en ständig rörelse istället för att bara släpas bakom robotdammsugaren. Även om det här är bättre så är det inget som tar bort exempelvis torkade ketchupfläckar på golvet. För att undvika blöta mattor är det säkrast at vi lägger in dessa på kartan i appen, även om den gör ett hyfsa jobb att detektera mattor och anpassa sugeffekten på dessa.

Laddningsstationen

Det minsta kravet vi har på en robotdammsugare år 2022 i den här prisklassen är ett självtömningssystem och det har även T10 Plus. Dess laddningsstation må vara av den större storleken men den är ändå ganska stilig i designen och så länge man har plats för den så smälter den vita och silvriga looken in i hemmet. Måtten på stationen är 43 cm djup, 35 cm hög och 36,5 cm bred med ett lock på ovansidan där vi har en plats för dammsugarpåsen som ska kunna ta upp till 60 dagars tömning. Själva tömningen sker på några sekunder och det ger ifrån sig ett högljutt men tillfredställande ljud när robotdammsugaren töms på allt damm.

Bredvid den så har vi ett litet fack för diverse detaljer som extra moppdukar och skärverktyget att göra rent robotdammsugaren med. Här måste vi dock påpeka vilken miss det är av Ecovacs att inte se till att det facket är tillräckligt stort för att kunna förvara en av de bakre fästena. Istället tvingas vi förvara exempelvis moppfästet i någon byrålåda tills dess att den ska användas. Det tar ungefär 6,5 timmar att ladda robotdammsugaren och för både dammsugning och moppande klarar den ungefär tre timmars städning, vilket borde göra de flesta hem nöjda.

App och röstassistent

Ecovacs Home-app är en simpel men tillräckligt avancerad app som innehåller flera sätt att skräddarsy städningen med T10 Plus. Här kan man enkelt välja mellan video eller rengöring och styra de båda funktionerna. I rengöring så börjar man med att köra smart scanning som ritar upp ditt hems karta i appen. Det är en snabb process där roboten åker runt och scannar av rum efter rum och är riktigt träffsäker med vart varje rum börjar och slutar.

Efter scanningen går det även att få upp kartan i 3D där man kan placera ut förinställda möbler i appen på de platser som liknande möbler står i ens hem. Den här funktionen blev dock ett problem under vårt test och undertecknad som älskar just det här segmentet i spelet The Sims lyckades inte lägga in möblerna på kartan utan fick bara felmeddelande. Det finns gott om sätt att skräddarsy städningen i appen med flera inställningar på de flesta städmoment. Självklart kan vi programmera när och hur ofta den ska städa och vilka rum eller markerade områden den ska gå över.

Ecovacs ser till att bjuda in ännu en röstassistent till våra hem med Yiko. Yiko kan ett tiotal språk men tyvärr inte svenska. Det är en enkel röstassistent som endast lyssnar till kommandon som rör städningen. När kartan skapats i appen så måste vi välja de förinställda namnen följt med en siffra till våra olika rum. Detta är för att Yiko ska kunna förstå vilket rum som vi ber den om att städa. Yiko känns ganska överflödig när vi ändå kan lägga in Deebot T10 Plus i både Google Home och Alexa vars röstassistenter oftast hör mycket bättre. Under testet måste det nästan vara helt tyst i hemmet för att Yiko ska uppfatta vad vi säger och det är ofta man sitter och upprepar orden ”OK, Yiko!” utan svar. Däremot så verkar den tro att TV:n här hemma kallar på den minst ett par gånger i veckan.

Städningen är det viktigaste

Hur mycket funktioner som än har stoppats in i T10 Plus så är det ju städningen som vi faktiskt betalar de ganska saftiga pengarna för. Här får Deebot T10 Plus verkligen högsta betyg när det kommer till dammsugning och visst att den låter en hel del om vi låter den använda sin högsta sugeffekt på 3000 PA, men det blir verkligen rent i hemmet. Med dubbla borstar och automatisk anpassad sugkraft till mattor så ser den till att hår, smulor och annat åker med. Den lyckas även hantera trösklar här hemma och andra irritationshinder på vägen – till och med vårat soffbord som får de flesta robotdammsugarna att ge upp. Moppandet är även det fullt godkänt med det enda störningsmomentet är att vi måste skifta fäste på robotdammsugaren.

Recension: Ecovacs Deebot T10 Plus

Fördelar

  • Bra uppsugningsförmåga
  • Oscillerande mopp som gör jobbet
  • Lättförståelig app med mycket inställningar
  • Smidigt med övervakningskamera

Nackdelar

  • Extrafunktioner som kan krångla eller är onödiga
  • Röstassistenten hör sällan kommandon
  • Bakre fästen går inte förvara i laddningsstation

Detaljer

Pris: 9 599 kronor

Färg: Vit

Uppkoppling: Bluetooth, Wi-Fi

Dammkapacitet: 0.4 liter

Vattenbehållarens volym: 240 ml

Typ av rörelsesensor: Laser

Ljudnivå: 68 dB

Effekt: 45 W

Antal sidoborstar: 2 st

Batterikapacitet: 5200 mAh Li-ion

Batteritid: Upp till 260 minuter

Laddningstid: 6.5 timmar

Dammkapacitet laddningsstation: 3.2 liter

Funktioner: Mattavkänning under moppning och dammsugning, AIWI 3.0 hinderscanning, fjärrstyrning, zonstädning, timer, schema, oscillerande mopp, städning möbelområde, 3D-karta, självtömning, röstassistent, tvåvägskommunikation, övervakningskamera 480P

Sammanfattning

Om vi försöker förbise att Ecovacs lagt alltför mycket krut på att trycka in så mycket funktioner som möjligt i den här robotdammsugaren så är den faktiskt värd prislappen på 9 599 kronor. Ännu en röstassistent, 3D-kartor med möbler, doftkapslar och patrullerande videoövervakning. Visst är det kul med extra funktioner när man betalar en rejäl slant men det får en att undra om det hade varit en billigare prislapp utan dessa funktioner. Oavsett så förstår man vad det är man egentligen betalar för när en robotdammsugare städar så här bra. Om du tänker lägga runt tio lax på en robotdammsugare så lär du inte bli missnöjd med T10 Plus även om det extra krimskramset kanske inte fungerar till hundra procent. För när allt kommer till kritan så är städningen det allra viktigaste med en robotdammsugare.

Betyg: 3.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning

Underbar jävla video Larsson :heart: