EAN-koden ersätts med 2D-kod senast 2027

Från sajten:
image

Den är så vanlig att vi nästan inte tänker på den längre. EAN-koden som finns där på i princip allt vi köper men nu ska den ersättas och försvinna till 2027.

Från och med 2027 ska alla produkter som idag har en EAN-kod ha nya i form av en 2D-kod. Detta är en förändring som sker globalt och gäller alla och anledningen är att koderna idag ska möta vår tids ökade krav på produktinformation.

EAN-koden som vi känner till den har funnits i drygt 50 år och består av vertikala streck som i en viss kombination betyder något, detta tillsammans med sifferkombinationen undertill. Denna typ av kod är begränsad och kommer därför att ersättas med 2D-koder som idag är av typen QR, Data Matrix eller Veri Code.

Utöver att kunna innehålla mer information om produkten tar 2D-koden också mindre plats på förpackningen vilket innebär att mer yta kan användas av tillverkaren. 2D-koden kan göra precis vad dagens EAN-kod kan och samtidigt fungera för att skanna varor i kassorna. De nya koderna ska också kunna ge handlare en effektivare lagerhantering, spårbarhet och snabbare återkallelser samt minskat matsvinn då en automatisk hantering av bäst-före-datum blir möjligt.

Ett globalt program pågår just nu där 2D-koder introduceras i handeln och allt ska vara utbytt och fungera senast 2027. EAN-koden kommer inte att försvinna helt utan samexistera under en period.

Vill du läsa mer om 2D-koder kan du göra det här. För dig som vill fördjupa dig i olika typer av 2D-koder så surfa hit.

Källa: Svensk Handel

1 gillning

Nice. På tiden kan man tycka!