DJI Pocket 3 är minikameran för kreatören

Från sajten:
image

Vem drömmer inte om att kunna bära med sig filmutrustning i fickan som inte är en mobiltelefon? Vi tar en närmare till på DJI Osmo Pocket 3.

Tidigare erfarenheter med en gimbal har varit det externa tillbehöret DJI Osmo till iPhone. Den har uppskattats mycket under åren med funktioner via tillhörande app. DJI Osmo Pocket är däremot en liten gimbal och actionkamera i ett enda paket. Den har inget behov av telefon och alla funktionerna finns inbyggda i handtaget och kamerahuvudet.

Detta är tredje generationen av Osmo Pocket som blivit uppdaterad med en ny vridbar skärm. Den har en OLED-skärm med touch som gör det enkelt att styra allt med fingertopparna. Skärmen går också vrida horisontellt och vertikalt. Inspelningsläget anpassar sig efter hur vi ställer skärmen och den startar direkt när vi vrider upp skärmen. Vilket gör den otroligt snabbstartad och lätt att hantera.

Första mötet

Versionen vi testar är Osmo Pocket 3 Creator Combo, som innehåller ett tillbehörspaket för kreatörer. Vi blir positivt överraskade över hur mycket som faktiskt ingår i detta, men mer om detta längre ned. Allt är nedpackat i en snygg väska i skinnimitation vilket gör oss extra glada. Kameran i sig är otroligt liten och lätt med sina 179 gram, men känns ändå välbyggd och rejäl i sitt lilla format. Det här är en klart snygg liten pryl.

Den är så pass liten att det blir lite svårt att få ett ordentligt grepp om den. Men som tur är finns det tillbehör som går att montera på enheten. När vi har fäst på ett batterigrepp och ett litet stativ så blir handtaget längre och ger då ett bättre och stadigare grepp. Utan tillbehören monterat så är Osmo Pocket 3 tillräckligt liten för att gå ned i fickan. Det här gör den enkel att alltid ha med sig men lite svårare att använda om vi inte har med oss tillbehören.

Teknik

Sensorn har blivit större sedan tidigare generationer och har nu en 1 tum stor CMOS-sensor i kamerahuvudet. Vilket gör att den kan spela in i upp till 4K med 120 bildrutor per sekund. Både för vanlig video och slowmotion. Vilket är mer än nog för hobbyfilmaren och precis vad vi som ibland spelar in lite mer seriösa filmer vill åt.

Med den 1 tum stora sensorn och en bländare på F/2.0 får vi klar och fin bild även när inte ljusförhållandet är perfekt. Den överraskar positivt i svagt ljus, även utomhus på kvällen.

Den inbyggda treaxlade gimbalen gör att kameran hålls still och kan styras manuellt i alla vinklar och håller sig stabil. Vi kan till exempel låsa och fokusera på ett objekt medans vi rör oss omkring det. Hela idén med gimbal är att vi skall få en mycket jämnare och mjukare filmning när vi rör på oss. Osmo Pocket 3 lyckas göra det hyfsat bra men det lilla formatet gör ändå att det finns endel begränsningar och kanske inte riktigt blir lika stadigt som vi hade hoppats på.

OLED-skärmen på 2 tum med touch kan vinklas i horisontellt och vertikalt läge beroende på hur vi vill filma. Både upplösning och format ändras då och vi kan välja vilka som skall vara låsta till läget genom en enkel svepning uppåt. Kameran startar direkt när vi vrider upp skärmen i horisontalt läge och vi kan börja filma på några sekunder. Vilket vi skulle säga är en av styrkorna i denna kamera. Liten, lätt, kan vara med överallt och är otroligt snabb att komma igång med.

En fristående DJI Osmo Pocket 3 har en prislapp på 6 890 kronor och tillsammans med ett gäng tillbehör med paketet Creator Combo så ligger prislappen på 8 590 kronor. Vilket är ett högt pris att betala även om vi får en hel del tillbehör i Creator Combo. Det finns inget inbyggt minne så det krävs även ett MicroSD-kort och den klarar av att läsa kort på upp till 512gb. Så vi får även räkna med några hundralappar till för att komma igång med filmandet.

Vad exakt är Creator Combo?

Väljer vi att köpa det dyrare paketet så får vi med ett rejält tillbehörspaket. Vi får två adaptrar för handtaget, ett med extra batteripack och ett för att kunna montera på stativ med klassiskt 1/4-tum-skruv. Vilket förbättrar greppet och stabiliteten avsevärt. Båda greppen monteras i USB-C-ingången tillsammans med en låsning. USB-C-ingången förflyttas då istället med passthru till baksidan av greppet, för att göra plats för stativmonteringen i botten på båda greppen.

Vi får också med ett litet trebent stativ som kan sitta monterat och enkelt vara med oss när vi ger oss ut. Det ingår också ett skydd i hårdplast där vi kan förvara kameran i, samt en mjuk väska att packa ned alltihop. Den är verkligen i minsta laget, så det krävs lite övning för att få ned allt på sin plats om vi ska kunna dra igen dragkedjan. Vi får även en magnetisk vidvinkellins och en trådlös mikrofon som är en av DJIs nya flaggskeppsmikrofoner – DJI Mic 2, som nyligen släpptes fristående. Dessutom får vi med vindpuff, USB-C PD-kabel, handledsrem och magnetfäste för mikrofonen – ett ordentligt paket helt enkelt.

Användning

Vi kan starta kameran genom att vrida upp skärmen eller ett snabbt tryck på rec-knappen. Den startar imponerande snabbt och vi kan vara igång och filma på 1-2 sekunder. Vi kan sedan välja att använda joysticken för zoom eller styrning av kameran, genom att bara klicka på en ikon på skärmen för att skifta läge. För att komma till menyn sveper vi uppifrån och ner, för att ändra videokvalitet svepet vi nerifrån och upp, för att komma till biblioteket sveper vi från vänster till höger och för att komma till de olika fokuslägena sveper vi från höger till vänster. Till en början känns det lite rörigt och inte helt naturligt med svepningarna, men när vi lärt oss detta och vilka ikoner på skärmen vi kan klicka på och vad de gör så är användningen otroligt enkel och snabb. Men det är en inlärningskurva helt klart.

När vi stänger av kameran så vinklas kamerahuvudet inåt mot sin axel så att linsen är skyddad, detta känns ändå inte helt tryggt och felfritt. Den magnetiska extralinsen får dessutom inte plats, så den måste vi ta av. Vi har dock en smidig förvaring inuti det hårda plastetuiet där det enkelt fästs med sin magnet. Detta etui blir dock lite skrymmande i fickan och är lite bökigt att få av när vi vill få upp kameran snabbt.

Vi kan även använda Osmo Pocket 3 som webbkamera för livestreaming när den är kopplad till datorn. Det finns en inbyggd timecodeing så om vi har flera kameror och vinklar kan vi enkelt sammanfoga filerna när vi redigerar.

Det finns en app som gör att vi enkelt kan överföra videor och bilder till vår telefon helt trådlöst. DJI har även en app för redigering som absolut duger för hobbyfilmaren och influensern som vill kunna redigera snabbt direkt i telefonen.

Vi har främst använt oss av USB-C-koppling direkt in i vår iPad Pro och sedan redigerat i Final Cut Pro. Vilket är en av de stora styrkorna i denna setup. En kompakt kamera som ändå ger oss kvaliteten vi vill åt och enkelt kan pluggas in i en iPad eller bärbar dator för att redigera direkt på plats. Det här gör det kreativa flödet otroligt enkelt och trevligt.

Funktioner

Med den 1 tum stora sensorn och en bländare på F/2.0 får vi bra bild i de flesta ljusförhållanden. Det finns också stöd för 10-bit D-Log M och 10-bit HLG för mer avancerad redigering och ger oss en stor bredd av dynamiska färger.

ActiveTrack 6.0 kallar de funktionerna som rör autofokus och ger oss en hel del val. Vi kan låsa fokus på ett objekt eller ansikte, vi kan ha ett rutnät på skärmen för att enkelt skifta fokusruta med joysticken eller så kan vi låta den välja fokus själv och automatiskt försöka hänga med objektet som är närmast. Vilket faktiskt fungerar riktigt bra, så vi behöver inte ge oss in djupt i menyerna för att faktiskt få vår film att se bra ut. Vi kan även låsa fokus genom att trycka på skärmen precis som på en mobiltelefon. Vi har också funktioner som gör att vi kan filma eller fotografera i panorama-läge. Det går även att få kameran att spinna eller göra timelaps.

Pocket 3 har dessutom inbyggd teknik för blåtand och wifi. Vilket gör det möjligt med trådlös överföring och att ansluta till mikrofon helt trådlöst. DJI Mic 2 som vi fick tillsammans med kameran ansluter extremt snabbt och enkelt och levererar precis ljud i klass med Rødes trådlösa mikrofoner. Vi kan dessutom ansluta två stycken utan att använda någon extern sändare. Vi behöver dock tänka på att anpassa volymen då den i grundläget är väldigt lågt inställd.

Det sitter även tre inbyggda mikrofoner som gör ett bra jobb med brusreduceringen och fångar upp ljud och tal bättre än vad vi förväntade oss på en sådan här liten enhet.

Laddning och batteri

Inuti kameran sitter det ett litium-polymerbatteri på 1300 mAh som vi enkelt laddar med USB-C. En snabbladdning på 16 minuter ger oss 80 procent i batteriet och det ger upp till två timmars filmande. Ett fulladdat batteri ger upp till 2,5 timmar med en inspelning i 1080p/24fps. Men kvaliteten påverkar inte batteritiden nämnvärt så vi får ändå en bra batteritid och med tanke på att vi främst spelar in korta klipp så upplevs batteritiden längre än vad den är. Med det extra batteripacket anslutet får vi cirka 1,5 timmar extra batteritid. Laddar vi med batteripacket anslutet så laddas båda, så vi behöver egentligen aldrig ta av det.

Vad ger den oss?

Det är en riktigt smidig liten kamera som är rolig att filma med. Den startar otroligt snabbt och den kan verkligen ersätta din mobilkamera om du vill göra lite mer avancerad filmning. Om du har en ny och dyr telefon, som en iPhone 15 Pro så blir inte kvaliteten något jättesteg uppåt trots den mer avancerade sensorn och bländaren. Men den förbättrar ändå upplevelsen vid filmning, efterbehandlingen och filöverföringen. Så det är ett steg uppåt från en mobiltelefon – men det är inget jättekliv.

Så för prislappen på nästan 9 000 kronor så får vi ändå mycket – men det kanske inte är tillräckligt. DJI gör kvalitetsgrejer och är duktiga på videotekniken. Men för den prislappen kanske vi hellre köper en vettig drönare?

Recension: DJI Osmo Pocket 3

Fördelar

  • Liten och rolig att filma med
  • Kvalitet rakt igenom
  • Ett steg uppåt från en bra mobilkamera
  • Creator Combo ger oss mycket
  • Storleken

Nackdelar

  • Priset
  • Storleken begränsar både grepp och användning
  • Inte ett självklart menysystem
  • Inte helt lätt att fästa på kroppen (inte en GoPro)

Detaljer

  • Modell: Osmo Pocket 3 Creator Combo
  • Format för digital video: MP4
  • Bildformat vid foto: JPEG, RAW
  • Max. videoupplösning: 3840 x 2160
  • Videokvalitet (max): 4K/120fps
  • Bildstabiliserare: Optisk (3-axlad balansring)
  • ISO: 50-6400 Optisk sensor
  • Bildsensor: 1″ CMOS
  • Slutartid (Max) 1/8000 s
  • Slutartid (Min): 1 s
  • Bländaröppning: F/2.0
  • Brännvidd (35mm): 20mm
  • Fokuseringsavstånd (Min): 0.2 cm
  • Skärm: 2″ OLED med touch
  • Stativmontering: 1/4-tum (adapter krävs)
  • Mikrofoner: 3 stycken inbyggda
  • Anslutning: USB-C
  • Trådlöst gränssnitt: Bluetooth, Wireless LAN
  • Batteri: Laddningsbart litium-polymerbatteri på 1300 mAh
  • Minne: Inget inbyggt, microSD upp till 512 GB
  • Innehåll Creator Combo: Bärväska, batterigrepp, handledsrem, handtagsgrepp, mikrofonklämma, ministativ, skyddsfodral, trådlös mikrofon, USB-C PD-kabel, magnetisk vidvinkelomvandlingslins, vindpuff till extern mikrofon
  • Mått: Bredd 4.22 cm, djup 3.35 cm, höjd 13.97 cm
  • Vikt: 179 g
  • Ord. pris: Fristående 6890 kronor, Creater Combo 8590 kronor
  • Produktsida

Sammanfattning

Osmo Pocket 3 är en riktigt liten och rolig kamera med en videokvalitet som slår mobilkameran i premiumsegmentet. Vi kan enkelt ta den överallt (om vi inte skall packa med oss alla tillbehör). Den låter oss komma igång med filmandet på nolltid och ger också ett brett användningsområde. Men det är inte en kamera för alla med tanke på prislappen. Det krävs att du vill ha just vad Osmo Pocket 3 erbjuder för att det skall vara värt ett köp. Men vi gillar den helt klart!

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!
1 gillning