Din prisvärda vän för att hålla koll på hälsan och träningen

Från sajten:
image

Behöver ett billigt aktivitetsarmband vara tråkigt och ge avkall på funktioner? Nej, egentligen inte och Xiaomi har gjort sitt jobb när det gäller detta.

Det här med att inte röra på sig för mycket eller ha koll på om man rör sig tillräckligt är ju en ständig fråga. Många har stillasittande arbete och får kanske inte den motion som behövs varje dag. Eller så kanske de får detta fast utan att ha koll på det. Smarta klockor erbjuder ju mängder av funktioner som ser till att mäta olika hälsovärden samt hur pass mycket man rör sig. Men för de användare som inte är intresserade av att lägga pengar på smarta klockor så kan ett aktivitetsarmband vara ett alternativ. Dessa har historiskt sett varit ganska tråkiga i sin formgivning med en liten, smal display som gjort det svårt att se hur träningen går.

Tidigare i år lanserade kinesiska företaget Xiaomi sitt senaste aktivitetsarmband, Xiaomi Smart Band 8 Pro som vi fått testa under en tid och det är faktiskt ett riktigt trevligt sådant!

Vi tar en titt på Xiaomi Smart Band 8 Pro

Xiaomi Smart Band 8 Pro balanserar lite på gränsen till att se ut som en klocka trots att det bara är ett aktivitetsarmband. Eller är det en klocka med många möjligheter till att få koll på träningen och hälsan? Faktiskt både och visar det sig när vi väl kommit igång med testet av denna hyfsat nylanserade produkten.

I förpackningen hittar vi aktivitetsarmbandet Xiaomi Smart Band 8 Pro, en magnetisk liten laddare samt dokumentation. Laddaren är av typen USB-A och frågan är när USB-C slår igenom fullt ut på olika produkters laddningskablar – fortfarande så är det en salig blandning av båda typer för produkter som lanseras på marknaden.

Xiaomi Smart Band 8 Pro har en 1,74″ stor AMOLED-skärm som visar sig vara riktigt bra med tydliga färger och skärpa i det som visas upp på denna. Armbandet är av typen TPU och passar troligtvis de flesta armar. Vid en snabb blick så ser aktivitetsarmbandet nästan ut som en konkurrerande smart klocka …fast bara om man tittar snabbt.

Baksidan av aktivitetsarmbandet har nödvändiga märkningar, sensorer och plats för laddaren. Det är enkelt att snäppa av armbandet om man vill byta detta mot andra färger som finns att köpa till för en mer personlig prägel. Själva aktivitetsarmbandet kommer i två olika färger, svart och ljusgrå.

Xiaomi Smart Band 8 Pro väger endast 22,5 gram utan armband så det är inget som tynger ner handleden. Det är enkelt att sätta på aktivitetsarmbandet på armen men att ta av det kräver ibland lite finess för att lossa men det är troligtvis en vanesak.

Den lilla laddaren fäster magnetiskt på baksidan och det tar cirka 80 minuter att ladda batteriet fullt. Just batteritiden beräknas räcka upp till 14 dagar vilket innebär att det går bra att sova med det, träna och slippa tänka på att ladda det varje dag.

För just träning så finns det mer än 150 olika sportlägen i Xiaomi Smart Band 8 Pro vilket väl bör täcka in de flesta användares krav på att kunna mäta sina framsteg i vardagen.

Kom igång med aktivitetsarmbandet Xiaomi Smart Band 8 Pro

För att installera och använda Xiaomi Smart Band 8 Pro krävs en installation av appen Mi Fitness på din mobiltelefon. Starta appen efter att den laddats ner och följ anvisningarna i appen. Genom installationen ges också tips om en del av de funktioner som finns att tillgå vilket är trevligt.

Det här med runda ikoner för de olika funktionerna är något vi sett tidigare och med Xiaomi Smart Band 8 Pro går det att svepa från alla håll beroende på vad som önskas ses. Aktivitetsarmbandet har även stöd för widgets som ger enklare åtkomst till de mer använda funktionerna vilket är bra för användarvänligheten.

Det finns också en snabbgenväg till aktivitetsarmbandets kontrollcenter där olika funktioner kan aktiveras eller stängas av. I appen finns sedan en olika vyer där den som rör “Hälsa” blir den mer användbara av alla. Här går det att komma åt lite mer statistik kring hur det går med sömnen för de olika dagarna och en snittid visas också.

Det som är bra med översikten är att det är enkelt att klicka sig in på de olika rutorna för att se mer om hur det egentligen ligger till. Som användare uppmuntras du också till att förbättra och sätta nya mål vilket är bra på många sätt. Pulsen slår och benen går är väl det som sammanfattar de två sista skärmdumparna från appen och skönt är väl det!

I appen finns också möjligheter att hantera allt från urtavlor (som det finns en uppsjö att välja mellan) till hur inkommande samtal ska hanteras samt ställa in alarm och övriga inställningar som gör detta till din träningspartner. Med andra ord så behöver inte alla inställningar göras direkt på aktivitetsarmbandet – många gånger är det ju enklare via appen.

Xiaomi Smart Band 8 Pro i vardagen

Efter en tids användning så visar det sig att Xiaomi Smart Band 8 Pro gör sitt jobb och detta utan att man som användare behöver tänka på något. Den sitter där på armen oavsett om man sover, tränar, arbetar eller slappar framför teven. Med en batteritid på ungefär 14 dagar så är detta perfekt för att mäta bland annat sömnen. Aktivitetsarmbandet detekterar automatiskt 4 olika aktiviteter; löpning utomhus, promenader, simning och cykling inomhus. För övriga träningslägen går det att aktivera dessa innan träningspassen påbörjas vilket är betydligt enklare med den större skärmen jämfört med de smalare varianter som tidigare testats. Den inbyggda GPS:en ser också till att hålla koll på löprundorna åt dig så mobilen måste inte tas med vilket är positivt!

Vill man göra sitt aktivitetsarmband lite mer personligt så erbjuds en mängd olika urtavlor som är antingen mer informativa eller lite mer stilfulla. Oavsett vilket så finns det alltid tillgång till samma sorts funktioner. Fler exempel på urtavlor finns i bildgalleriet nedan.

Utöver att använda Xiaomi Smart Band 8 Pro för att hålla koll på träningen så kan även hälsan följas via olika typer av mätningar. Undertecknad, som är att betrakta som en kontorsråtta, tillbringar merparten av den vakna tiden bakom skrivbordet vilket väl inte är helt optimalt. Därför är det bra att det enkelt går att hålla koll på olika hälsoparametrar så man får lite koll på hur det ligger till. Givetvis ersätter ett aktivitetsarmband inte ett läkarbesök om man misstänker att något inte står rätt till vilket ska förtydligas.

Genom att mäta SpO2-nivåerna så får man reda på hur syrehalten i blodet ligger till och detta görs enkelt genom att sitta ner, hålla sig stilla en kort stund varpå ett resultat sedan visas. Detta går även att göra automatiskt under hela dagen men då med en kortare batteritid vilket kan vara bra att känna till.

En stressig vardag är inget ovanligt nuförtiden och även här kan Xiaomi Smart Band 8 Pro ge lite mer insikt i hur det ligger till. Genom att vara stilla en stund och mäta så fås ett resultat som visar om man som användare är kroppsligt stressad.

Just vid denna tidpunkt när stressen mättes upp så var den “Mild” vilket väl stämde överens med känslan undertecknad hade vid tillfället. Även “Stress” är något som går att mäta under dagens lopp vilket kan vara bra om man behöver få lite mer insikt i om man på riktigt är stressad eller om det bara är en känsla man har. Skillnaden är inte alltid så lätt att särskilja har man märkt genom årens lopp…

Ett aktivitetsarmband kan vara ett bra hjälpmedel för dig som har lite problem med motivationen. Att “tävla” med sig själv för att nå nya mål och se en förbättring kring hälsan är inget nytt men många gånger så är det svårt att mäta och här finns det goda möjligheter att få mer koll kring hur det går, både direkt via aktivitetsarmbandet men också via appen i din mobiltelefon.

På förmiddagen under ett av testets dagar var det även dags att hålla koll på pulsen och via skärmen går det också att se hur pulsen är under natten. Jämfört med den smarta klocka som normalt används av undertecknad så saknas mätvärden under natten, mycket för att den ligger på laddning då. Även pulsen mäts automatiskt under användning av aktivitetsarmbandet men det finns olika inställningar att göra i appen för att få ut maximalt med batteritid.

Xiaomi Smart Band 8 Pro erbjuder ovanligt många funktioner till ett bra pris vilket innebär att det egentligen inte finns någon ursäkt för att inte ta tag i hälsan och utmana sig själv. Det behövs ingen dyr smart klocka för detta utan ett kompetent träningsarmband erbjuder mycket funktionalitet fast till ett betydligt lägre pris.

Recension: Xiaomi Smart Band 8 Pro

Fördelar

 • Prisvärt
 • Många funktioner
 • Stor tydlig skärm
 • Inbyggd GPS
 • Bra batteritid
 • Många sportlägen

Nackdelar

 • Kan vara lite svårt att få av ibland
 • Visar tydligt att jag behöver röra på mig mer...

Detaljer

Tekniska specifikationer Xiaomi Smart Band 8 Pro:

 • Skärm: 1,74″ AMOLED
 • Upplösning: 336 x 480, 336 PPI
 • Ljusstyrka: 600 nits
 • Skärmskydd: GG3
 • Sensorer: Accelerometer, Gyroscope, Optical heart rate and pulse oximeter, Ambient light sensor
 • Vattentät: 5 ATM
 • Anslutning: GNSS, Bluetooth 5.3 (stöder BeiDou, GPS, GLONASS, Galileo och QZSS satellitsystem)
 • Batteri: 289 mAh Li-Ion
 • Laddtid: ca 80 minuter
 • Mått: 46 x 33,35 x 9,99 millimeter
 • Armband: 135-205 millimeter, TPU
 • Vikt: 22,5 gram
 • Färger: Black, Light Grey
 • App: Mi Fitness (iOS, Android)

Rekommenderat pris för Xiaomi Smart Band 8 Pro är 890 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Xiaomi Smart Band 8 Pro är en värdig uppföljare till föregångaren med en betydligt större skärm. Just skärmen imponerar också för en produkt i denna prisklass med skärpa och tydliga färger. Batteritiden är bra vilket innebär att det går att sova med aktivitetsarmbandet och därmed mäta hur det ligger till med sömnen. Den inbyggda GPS'en innebär att du har koll på var du gått eller sprungit utan att behöva ha mobiltelefonen med dig. Överlag så erbjuder Xiaomi Smart Band 8 Pro många funktioner som hjälper dig att få koll på hälsan och motionen och detta till ett riktigt bra pris!

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!

Galleri

1 gillning

Man verkar få en del för pengarna.
Men j*klar vad Xiaomi härmat Apple både med formspråk menyer.