Denon ger oss en smart miniförstärkare med äkta HiFi

Från sajten:
image

Vissa av oss drömmer ofta om ett riktig hifi-system. Stora maffiga som det krävs ett helt rum för. Men något som kanske kan vara minst lika bra är ett smart hifi-system i miniatyr – vi testar Denon CEOL RCD-N12DAB.

Förstärkaren ingår i Denons Heos-serie som är deras smarta högtalare där vi kan dra många paralleller med till exempel Sonos. Denon är däremot lite mer hifi-inriktade och med denna uppdaterade mini-förstärkare får vi just hifi-ljud i litet format, tillsammans med smarta funktioner och en HDMI-arc för att kunna koppla allt till vår tv.

Vår huvudsakliga fokus ligger på musik och vi har turen att få testa denna lilla best tillsammans med en uppsättning Bower & Wilkins 607 S3, som är ett par populära och välkända hifi-högtalare med en prislapp på runt 9 000 kronor – vilket är en klass för sig. Tillsammans med förstärkaren på runt 8 000 kronor så har vi ett kostsamt system framför oss. Men är det värt det?

Det vackra första mötet

Den är inte speciellt stor, mäter cirka 30×30 centimeter och vi slås över hur fint blankt vit den är, en glasskiva på toppen som också har touch-knappar som lyser upp när vi trycker på dem. Det sitter två fysiska knappar på framsidan som agerar on/off och eject för cd-läsaren. På framsidan har vi också en USB-A och uttag för hörlurar i form av 3,5 millimeters-kontakt.

På baksidan är det en helt annan historia. Här har vi en full uppsättning in och utgångar. Uttagen för högtalarna är rejäla doningar där vi klämmer fast högtalarkabeln genom att skruva på fästet. Som vi känner igen från många riktiga förstärkare. Det finns RCA-ingångar för AUX och Phono samt utgång för extern bas.

Vi kopplar direkt in vår vinylspelare och vårt kassettdäck. Glatt överraskade så har förstärkaren inbyggd RIIA-förstärkare på Phono-ingången. Så vi kan plocka bort den externa förstärkaren vi använt oss av tidigare. RIIA är en specifik typ av förstärkare som förstärker ljudet från nålen på skivspelaren in i förstärkare. Men detta sitter ibland inbyggt i Phono-ingången och precis så är det i detta fallet.

Den är inte bara vacker, den är smart också

Förutom Denons egen lösning för multiroom HEOS, får vi också AirPlay 2, Spotify Connect och blåtand. Vi har också radio i form av FM, internetradio och DAB+. Anslutningsmöjligheterna för att streama trådlöst gör ett otroligt bra jobb. Varesig vi vill ansluta direkt från Spotify eller andra streaming-appar så är vi igång med vår musik otroligt snabbt. Med Spotify Connect så behöver vi inte oroa oss för att tappa någon kontakt, Spotify jobbar för sig själv inne i burken med sitt eget wifi och vi kan lämna hemmet och fortsätta spela precis som med vårt Sonos-system. Systemet står alltid redo för att ta emot din musik och vaknar upp snabbt när signal kommer, varesig du sitter vid datorn, har din mobiltelefon i handen eller använder någon av de analoga ingångarna.

Så ingen trött blåtandsuppkoppling här inte, om vi inte så önskar. Tvåvägs blåtand ger oss möjligheten att ansluta trådlösa hörlurar. Dock saknas aptX-codec och vi får helt enkelt inte ut all digital kräm som vi önskar till trådlösa hörlurar via blåtand. Denna förstärkare är helt och hållet digital och kan på så sätt inte riktigt jämföras med en analog anläggning, men denna moderna och digitala teknik gör ett fantastiskt jobb i alla avseenden. Bortsätt från att just sända ut till trådlösa hörlurar.

Är CD tillbaka?

Förstärkaren har inbyggd CD-läsare och denna måste vi såklart använda efter många år av avsaknad av detta format. Så vi får plocka fram våra dammiga CD-skivor från gömmorna. Dock förutspår vi att detta format är på återtåg likt vinyl och kassettbanden haft på senare år. CD-skivan är alltid den digitala komprimeringen vi refererar till när vi skall streama vår musik högupplöst på internet, så varför inte gå direkt till källan istället? Det låter otroligt bra och märkbart bättre än att streama trådlöst både via blåtand och wifi. När det kommer till Spotifys fjuttiga 320 mbit/s (var är hifi Spotify?).

Menyer och display

Det första vi möts av som kan liknas med en besvikelse är displayen. Visst, den är tydlig och mer högupplöst än många digitala skärmar och vår klockradio från 80-talet. Men vi hade önskat oss lite mer modern teknik. Idag har nästan alla enheter högupplösta färgskärmar, ibland till och med med touch. Bara få upp en liten cover-bild på vad vi spelar vore riktigt trevligt. Dock visar den det vi vill se med sina tre rader text, vilken enhet/tjänst, vad vi spelar och längden på låten. Så skärmen är tydlig och informativ trots sina begränsningar.

Menyn är lätt att lära sig, det är en enkel klassisk meny. Ett val, sen kommer vi vidare till fler val. Vi kan backa och gå framåt och det mesta är helt självklart. Vi använder knapparna på toppen och vi har ett styr-kors för att kunna röra oss i flera riktningar och det blir väldigt självklart hur vi ställer in allt. EQ är väldigt simpelt och vi ställer in diskant, bas, mid, balans och det grundläggande. Men vi kan få det att låta magiskt efter att ha testat oss fram lite. För först upplevdes ljudet från vinylskivan något platt och kallt. Men bara några knapptryckningar gjorde det levande och varmt precis som vi vill ha det.

Vi får också med en klassisk fjärrkontroll som kan styra alltihopa. Vi kan även programmera tre olika lägen som tv, musik från ett visst format eller det vi använder oss av mest. Sedan välja det via snabbknappar på fjärrkontroll eller på förstärkarens topp.

Helt klart så är kontrollerna enkla, lätt att förstå sig på och självklara. Så vi behöver inte vara någon raketforskare för att få full kontroll över denna lilla godbit och det behövs inte mer. Trots all sin enkelhet så får vi alla avancerade funktioner, streaming och passar in perfekt även i det smarta hemmet. Vi kan till exempel också aktivera funktioner som Google Assistent, Amazon Alexa och Apple Siri

Ljudet

Som jag nämner varje gång så är såklart ljudet det viktigaste. Vilket såklart också är svårt att recensera i en förstärkare då det mesta av ljudet sitter i högtalarna. Med dessa Bower & Wilkins i 600-serien så blir vi inte besvikna. Det är otroligt klart och fint ljud. Förstärkaren klarar av alla format vi kastar på den briljant. Vinyl, kassett, CD, blåtand och de smarta streaminglösningarna. Levererar den så här bra ut i dessa högtalare så kan vi nog garantera att den gör det lika bra till samtliga högtalare i den här prisklassen och förhoppningsvis även till de något billigare. För alla vill inte betala 10 000 kronor för ett par högtalare.

Via ARC ansluten till teven så ger den fint stereo-ljud som vi får möjligheter att anpassa i förstärkaren precis som allt annat ljud som passerar den. Det är väldigt trevligt att faktiskt kunna få ut tv-ljudet ur sina fina hifi-högtalare. Så att det räcker med en uppsättning och vi behöver inte ha flera system i vardagsrummet. Vilket såklart blir en av denna lilla förstärkares styrkor. Även om vi har den på kontoret till enbart musik. Men valmöjligheterna finns där och varesig vi har den till tv eller ljudanläggning så gör den ett bra jobb, ser bra ut och är värd sitt pris.

Recension: Denon CEOL RCD-N12DAB

Fördelar

 • Äkta hifi i miniformat
 • Smarta och moderna funktioner
 • Gott om anslutningsmöjligheter
 • Alltid redo och snabb vid uppkoppling mot streaming (Sonos-klass)

Nackdelar

 • Displayen känns gammal
 • Smakar det så kostar det

Detaljer

 • Effekt 4 ohm: 65 watt
 • Förvrängning (THD): 0,1 (1kHz/5W/4 Ohm) %
 • Signal/brus-förhållande: 90 dB
 • Förstärkarteknik: Klass D – helt digital
 • Radio: DAB+, FM, Internet radio
 • Anslutningar: HDMI Arc, LFE, Optisk, Phono (RCA), Aux (RCA), Ethernet, USB A, Bluetooth, Wifi (DLNA 1.5, 802.11b/g/n, 2,4/5 GHz), HEOS styrning via app (iOS/Android)
 • Streaming: Spotify Connect, TIDAL, Deezer, Amazon Music, Roon Ready m.fl.
 • Strömförbrukning: Standby 0,4 watt (wi-fi), normal användning watt 55 watt (wi-fi) watt
 • Mått: 28, 30,5, 10,8 centimeter
 • Vikt: 3,4 kilo
 • Röststyrning: Google Assistent, Amazon Alexa och Apple Siri

CEOL RCD-N12DAB finns i färgerna svart och vitt och har en ordinarie prislapp på 7995 kronor, men kan hittas för 7345 kronor via Prisjakt.

Högtalarna vi använt i detta test: Bower & Wilkins 606 S2

Sammanfattning

Detta är en komplett förstärkare i miniformat. Den har smarta funktioner som HEOS, AirPlay och Spotify Connect. Den är otroligt snygg och passar in nästan överallt. Vi kan själva välja högtalare vilka förstärkaren gör smarta och vi kan få riktiga hifi-högtalare till vår TV. Den gör många rätt och är det en kompakt förstärkare i mellanklassen inom hifi vi är ute efter, så är detta att hitta hem. Det är kostsamt, men värt det för den som vill in i världen av högupplöst ljud och mys.

Betyg: 4.5 / 5

Teknikveckan rekommenderar starkt!
2 gillningar