Då och endast då är det nice med ögonsensor när vi spelar datorspel med Tobii Eyetracker 5

Från sajten:
image

Med hjälp av en ögonsensor kopplad till datorn får vi ännu ett sätt att styra våra spel, nästan som att ha ett VR-headset men utan den omslutande känslan. Dessvärre är det mycket pengar för tämligen liten upplevelseeffekt.

Tobii grundades redan 2001 och har en rad olika produkter för ögonspårning samt tjänster därtill – på senare tid har bolaget fokuserat så tydligt på spelmarknaden. Tobii Eyetracker 5 lanserades sommaren 2020 och är huvudprodukten i det sortimentet.

Själva enheten är en smal liten stav som monteras längst ner på skärmen med hjälp av två olika hållare – en för att sätta Eyetracker 5-enheten under skärmen och en annan om vi vill montera den på framsidan i underkant. Båda hållarna sitter fast med hjälp av dubbelhäftande tejp.

På vår testskärm fungerade ingen av hållarna då den är böjd, så det gick inte att sätta fast den på framsidan. Men på undersidan finns skärmens kontroller i vägen. Dock hade det gått genom att sätta fast den med eget dubbelhäftande tejp undertill. För detta testet löste vi det temporärt med hjälp av en vattenkanna från Ikea som “pall” – inte så stilfullt men effektivt.

Antalet spel som stödjer Tobii Eyetracker är något över 100 stycken. Vissa spel har stöd inbyggt medan andra får stöd genom att installera Game Hub-mjukvaran från Tobii. Flaggskeppet (flaggflygplanet snarare, red anm.) torde vara Microsoft Flight Simulator, och är du en storspelare inom den genren så kan Tobii Eyetracker helt klart vara värd sina cirka 3200 kr (Hitta billigast pris hos Prisjakt) – det är ändå ett spel som går ut på att titta ut över städerna och vyerna från flygplanets cockpit eller i tredjepartsvy.

Övriga spel vi provat ger det mindre. Det är oftast lättare att bara styra siktet eller vyn med handkontroll eller mus precis som vanligt.

Ett spel som vi tror hade förhöjt känslan en bra bit är dock Starfield, men det stöds dessvärre inte i dagsläget. Slutligen är det irriterande att kabeln sticker ut på högersidan. Det hade gärna fått vara valbart att ansluta kabeln på baksidan i stället.

Recension: Tobii Eyetracker 5

Fördelar

  • Kul i utvalda spel
  • Fungerar klanderfritt

Nackdelar

  • Kabeln är i vägen och ser inte så snygg ut
  • Passar inte alla skärmar
  • Enbart Windows-stöd

Detaljer

  • Kostnad: Ca 3200 kr
  • Anslutning: USB-A – förlängningskabel medföljer.
  • Systemkrav: Windows 10/11

Sammanfattning

Tobii Eyetracker 5 skapar ett extra lager av spelkontroll och fungerar i kombination med mus, tangentbord eller en handkontroll. Men det är sällan vi känner behovet av att styra ett spel med ögonen eller huvudrörelser. Men i spel så som Microsoft Flight Simulator kan det vara värt det.

Betyg: 3 / 5

Har inte hunnit testa så mycket med spel ännu, bara som hastigast med Farming Simulator för att se om det fungerar, men det kräver nog lite invänjning innan det blir naturligt.

Men, en grej som är riktigt trevligt är ju att den går att ansluta som kamera till Windows Hello, så man kan låsa upp datorn och sådär med den.