Costcos första år i Sverige resulterade i röda siffror

Från sajten:


Det amerikanska Costco öppnade sina portar i Arninge under 2022 och de har planer på att öppna en butik i Burlöv under 2025 och resultatet för sin första butik under första året blev ingen braksuccé.

Butikskedjan Costco finns över hela världen och de säljer allt från mat till trädgårdsmöbler och även svindyra Rolex-klockor för den som är sugen. De har ett lite annorlunda koncept än det vi svenskar är vana vid då man måste betala 500 kronor per år för ett medlemskap för att få handla i butiken. När de öppnade 2022 i Arninge, Täby så var vi på plats och spanade in butiken och blev inte superimponerande. Det fanns lite roliga varor i bulk och framförallt lite varor som inte går att få tag på i andra butiker men mycket mer än så var det inte.

Nu har siffrorna för butikens första år presenterats och intäkterna uppgick till 556,2 miljoner kronor och den totala vinsten landade på -209 miljoner kronor. Totalt efter alla finansiella poster landade resultatet på -186 miljoner kronor och enligt styrelsen så var det väntat. De skriver i årsredovisningen att ambitionen är att inom en rimlig framtid gå till ett positivt resultat genom att håva in fler medlemmar, öka antalet varuhus i Sverige och effektivisera sina driftkostnader. Om ni inte har besökt Costco så kan ni ta en titt på när vi var där i videon i toppen av artikeln.

Via Dagligvarunytt

Har du varit där på senare tid? Jag var där i helgen, tyckte det fanns en hel del spännande grejer som inte går att få tag på i vanliga butiker. Sedan sålde de mycket grejer i storpack. Exempelvis 2st enliters flaskor med Franks Red Hot Sauce, tror de gick på en dryg hundring för båda två. På Maxi får man pröjsa typ en 50 lapp för en liten flaska på typ 250ml. Sen hade de ju en väldig massa annat i storpack till billiga priser. Jag kom hem därifrån nästan 3k fattigare men tycker att jag fick valuta för pengarna.

Japp varit där ett par gånger men ärligt talat så är förpackningarna lite för stora, det hinner bli gammalt. Tycker inte på några sätt att det är värt medlemsskapet och att ta sig till Arninge varje gång man ska handla men visst är det lite kul att gå där och köpa produkter som är svåra att få tag på i andra butiker. Men tror inte Costco kommer slå stort i Sverige faktiskt.

Nja, skulle nog inte köpa medlemsskap själv. Har dock bekanta som har företagsmedlemsskap där, så passade på att haka på dem. Lite kul att åka dit nån gång då och då och köpa saker man normalt inte köper, men det skulle inte kunna ersätta min dagliga affär.

Blev dock förvånad över att Airpods Pro var billiga där, Airpods Pro2 USB-C gick på 2490, det är ju 300 spänn billigare än någonannanstans. Så hade man behövt ett par nya såna, så hade det ju varit värt det.

1 gillning

Förlust. Det är inte vinst att slarva bort 209 miljoner. :slight_smile:

2 gillningar

Liknande koncept har provats tidigare i Sverige och aldrig fungerat. Det gör det nog inte heller denna gång. Svensken vill inte betala medlemsavgift och inte heller ha alltför stora förpackningar. Däremot lågt pris på tämligen onödiga eller lågkvalitativa produkter. Dollarstore och Normal är på många sätt en modern lågpris-förlängning på H&M och IKEA. Man får mycket för pengarna och handlar gärna mer än man först tänkt sig och känner sig ändå nöjd och får shoppingsuget tillgodosett. Även Gekås passar delvis in här även om det är en destination mer än en butik idag.

1 gillning

Svårt att förstå logiken att man måste vara medlem för att handla.

Visst, de får in 500 kr/år och de som betalat kommer säkert ha viljan att handla mer för att få valuta för pengarna. Men kan det verkligen kompensera för alla kunder som blir avskräckta av avgiften och därmed inte kommer att handla i butiken alls?

Med en omsättning på 242 miljarder dollar om året verkar ju det funka.:wink:

Men vissa länder är nog svårare än andra beronde hur marknaden ser ut.

Inte så bra i Sverige än så länge dock. Även om det kanske inte är så oväntat att man inte har svarta siffror första året.

Är medlemsavgiften liknande i alla länder?

Yes. Det är hela grejen med Costco att man betalar en medlemsavgift.