Byggstart för Riksbyggens smarta hus i Linköping

Från sajten:
image

Riksbyggen kommer att bygga tre townhouse i Vallastaden, Linköping. Unikt med dessa är att de utrustas med den senaste nya tekniken samt ha hållbara lösningar.

I takt med att tekniken utvecklas och blir enklare att använda ökar också intresset för smarta hem. De flesta av användarna idag bygger sina smarta hem för egen maskin men vi ser att fler och fler husbyggare och entreprenörer börjar erbjuda detta som en standard. Riksbyggen meddelar via en pressrelease att de har byggstart för tre townhouse med var sitt eget gårdshus i Vallastaden i Linköping. Husen är på 151 kvadratmeter och gårdshuset är på 19 kvadratmeter och dessa säljs med äganderätt. Enligt uppgift ska radhusen utrustas med den senaste nya tekniken samt hållbara lösningar.

Riksbyggen Vallastaden Linköping

Husen byggs i trä och kommer att ha integrerade solceller på taket och allt kryddas med olika typer av lösningar för smarta hem. Vad det är för lösningar framgår dock inte eller vad dessa kan göra som definierar huset som smart. Per Vide, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad Östergötland/Nyköping säger:

– Fokus är att skapa ett bekvämt boende med plats för hela livet, med tydligt fokus på hållbarhet och teknik. Husen kommer att vara byggda i trä, ha integrerade solceller på taket och olika typer av smarta hem-lösningar.

Två av husen läggs ut till försäljning medan det tredje ska behållas av Riksbyggen för att utveckla och testa ny teknik för framtida byggnationer.

Är detta något vi kommer att se mer och mer av i framtiden och kommer det rentav att bli en standard? Fungerar det att flytta in i något är smart från första början eller skulle du hellre vilja fixa detta på egen hand?

Dessutom är ju frågan vad som definieras som smart idag då det kan vara allt från belysning till att kunna se el- och vattenförbrukning i realtid samtidigt som sensorer styr solskydd och optimerar inomhusklimatet. För att inte glömma alla röststyrda högtalare som är redo att utföra våra befallningar. Vad anser du vara minimum för att ett hem ska kunna definieras som smart? Diskutera vidare i Bubblan.

Källa: Pressmeddelande

Tror helt klart det blir som standard att välja till. Minns förresten att vissa av husen i Malmös Bo01 hade vissa uppkopplade funktioner - naturligtvis fungerade det som skit och allting fick tas bort när folk faktiskt skulle bo i dem :slight_smile:

“olika typer av smarta hem-lösningar”. Låter betryggande.

Haha, hade ett par bekanta som när de köpte sitt hus fick anlita någon släkting till att komma och få alla lampknappar till att bara fungera som vanliga lampknappar :slight_smile:

1 gillning

Är inte förvånad, en målare är nog rätt dålig på att lägga järnväg också.

Jag är nyfiken på vad som kommer hända inom detta område. Tyvärr känner jag samtidigt en ganska stark skepsis kring hur husbyggare ska implementera smarta lösningar på ett användarvänligt och långsiktigt sätt som gör att gemene man ska klara av att hantera det. Jag tror att smarta hem, än så länge, är något för den intresserade som vill sätta sig in i det.

2 gillningar