Bloomberg: iOS 18 kan vara den största uppdateringen för iPhone någonsin

Från sajten:
image

Våren närmar sig med stormsteg och i början av juni kommer WWDC gå av stapeln där Apple visar upp sina nya mjukvaror och Bloomberg påstår att de kommer slå på stora trumman i år.

Mark Gurman skriver i sitt senaste nyhetsbrev att det kommande iOS 18 har potentialen att bli den största uppdateringen någonsin för iPhone. Gurman har mer information om det kommande nyhetsbrevet som han kommer släppa inom kort men två funktioner som kommer göra stor skillnad i höst är stöd för RCS och en helt omgjord Siri.

RCS är ett protokoll som går att använda av alla tillverkare och påminner mycket om hur iMessage är idag. Den stora skillnaden är att du får samma upplevelse oavsett om du skriver på en iPhone eller en Android-telefon. Några av fördelarna med RCS som iPhone kommer få under året när stödet släpps är högre upplösning på bilder och videos, röstmeddelanden, vi ser när motparten börjar skriva, vi kommer ha lässkvitton, förbättrat stöd för gruppchattar och WiFi-meddelanden. Inget av ovan är egentligen några nyheter om två personer med iPhone skriver med varandra men bjuder vi in en tredje person som har en Android så fungerar inget av det.

Det har även ryktats att Apple kommer att göra om Siri från grunden och den ska bli betydligt smartare och mindre styltig än vad Siri är idag tack vare avancerad AI. Om Apple kommer kunna komma upp samma klass som bland annat ChatGPT återstår att se.

Källa: Bloomberg

2 gillningar

Gissar att det enda de flesta ,eventuellt, märker är om det blir RCS :smirk:

Från sajten:
image

Apple ryktas släppa nya AI-funktioner under 2024 som kommer att utnyttja fler Neural Engine-kärnor.

Enligt en artikel från Economic Daily News kommer Apples nästa generation av processorer att satsa på fler ”AI-kärnor” än tidigare. Detta syftar på Neural Engine-kärnor som Apple använder för snabbare maskininlärning eller “AI”-uppgifter. Vad de nya funktionerna innebär för äldre iPhones, iPads och Mac-datorer som har lite klenare Neural Engine är oklart. Men det finns risk för att vissa AI-funktioner i iOS 18 blir exklusiva till iPhone 16.

Nästa generation av processor förväntas bli M4-serien till Mac-datorerna och iPad Pros samt A18 Bionic till iPhone. Apple lär presentera sina nästa operativsystem med nya AI-funktioner under WWDC i juni och iPhone 16 med A18-chip i september. Eftersom vi inte har fått någon M3 Ultra-chip ännu så lär vi få vänta på M4-serien till Mac till kanske slutet av 2024 eller början av 2025.

Läs mer:

AI är väl den nya hypen så oavsett om vi behöver det eller inte i mobilen ska det framhävas. För några år sedan skulle det vara mycket megapixlar i kameramodulen. Även de billigaste budgetlurarna som exempelvis Nokia C32 hävdas ha en AI kamera.

Men det blir ändå spännade att se Apples tag på detta. De kommer ofta sent med nytt men förfinar det.
AI kamera

Från sajten:
image

Apples vd Tim Cook lovar guld och gröna skogar senare i år när de tänker presentera sina nya AI-funktioner.

  • iOS 18 sägs få nya AI-funktioner som kan presenteras i juni
  • Apple har satsat flera miljarder dollar på AI

Under bolagets årliga stämma ska Tim Cook ha sagt att Apple kommer att bryta ny mark för generativ AI i år. Det här andra gången i år som Tim Cook hypar kommande AI-funktioner. Han har tidigare lovat att Apple kommer att presentera nya AI-funktioner senare i år, troligen på WWDC i juni. Det är då som iOS 18 förväntas presenteras med nya funktioner och förhoppningsvis en smartare Siri.

Apple har varit relativt sena med AI-satsningar men det har avslöjats att Apple har investerat flera miljarder dollar i området. De har även släppt ett AI-verktyg för bildredigering. Apple har hård konkurrens inom området men samtidigt har de två miljarder aktiva enheter att träna sin AI på och så klart egna chip som kan anpassas för att dansa efter Apples AI-pipa.

Via: 9to5mac

Läs mer:

1 gillning

Det blir intressant. Alla tillverkare av mobiler går nu in för AI:

Blir säkert en mix av fjantiga funktioner men kanske en och annat man har nytta av också.
Så man får se vad Apple gör av det.

1 gillning

Skall bli intressant vad Apple presenterar på WWDC. Sparar de AI funktioner till lanseringen av iPhone 16 serien eller presenteras något för alla iPhones på WWDC. Nu har ju Tim Cook lovat alla aktieägare något speciellt AI iår :blush:

Självklart kommer det kräva nya telefoner med ”världens mest avancerade chip”. Aktieägare blir inte glada om folk behåller sina gamla mobiler.

1 gillning

Det är väl en hårfin avvägning där, en del av försäljningsargumenten när det gäller att köpa en dyr Apple-produkt är just att man får tillgång till ny mjukvara under ganska många år.

Gissar att man får mer/häftigare funktionalitet ju nyare telefon man har. Vissa saker blir säkert exklusiva för senaste modellen.

Du kommer få OS-uppdateringar och säkerhetsuppdateringar i typ 5 år. Jäkligt bra.

Men Apple har upprepade gånger senaste åren lämnat ute vissa funktioner som de argumenterat krävs ny hårdvara.

Det blir säkert det mesta till iPhone 16, lite mindre till äldre mobiler:

Från sajten:
image

Med iOS 18 kommer vi kanske kunna flytta runt apparna som vi vill ha dom på hemskärmen.

Enligt källor till MacRumors kommer Apple låta iPhone-användare arrangera sina appikoner som de vill med “tomma utrymmen, rader och kolumner” mellan ikonerna. Denna funktion har varit en del av Androids gränssnitt sedan den första Android-telefonen lanserades 2008. I kontrast till detta har iOS inte tillåtit tomma områden på hemskärmen utan istället fyllt på dessa utrymmen automatiskt med appikoner.

MacRumors skriver även att iOS 18 kommer att ha fler anpassningsalternativ än så till hemskärmen. Enligt de flesta tidigare ryktena så kommer Apple att omfamna generativ AI i denna uppdatering. Så AI och tomrum på hemskärmen blir kanske de största nyheterna i iOS 18 för oss iPhone-ägare.

Läs mer:

1 gillning

Wow!!! :wink:

1 gillning

Äntligen! Galet att man inte kan det redan utan att hålla på med blanka ikoner.

asså äntligen , en av dom sakerna ja tycker e sååå självklar , o nu kommer de , allt man vill ha kommer ju ändå nån gång , vissa saker tidigt , vissa saker dröjer .. men vi e inte i mål än :smiling_face:

Svårt att slå uppdateringen när App Store infördes (iPhone OS 2) och uppdateringen när de ändrade design helt (iOS 7).

2 gillningar

Att flytta ikoner dit jag vill upptäckte jag när jag skaffade iPhone inte är en så stor grej, mina två sidor är helt fulla. Däremot att kunna ta bort labels under widgets vore snyggt, så som det fungerar på iPadOS.

1 gillning

Och Multitasking! iOS 4 kanske? Det var ju där Spotify’s tillväxtresa började. Tror det var då jag skaffade Spotify premium.

1 gillning

Märkligt att labels syns på "hemskärmen" men inte när man drar till höger och lägger widgets där...

1 gillning

18 versioner senare :laughing: