Blir du trygg och säker med Philips Hue Secure?

Från sajten:
image

Säkerhet i hemmet bör inte underskattas och med ett smart hem finns mängder av lösningar. En av de nyare aktörerna inom just säkerheten är oväntat nog Philips Hue.

I höstas presenterade Philips Hue en ny kategori av produkter i sitt sortiment. Utöver smart belysning såväl inomhus som utomhus där företaget varit verksamma i flertalet år så fick vi se en kontaktsensor och säkerhetskameror visas upp. Med andra ord så väljer företaget att bredda sin verksamhet och samtidigt passa på att utöka funktionaliteten för sin smarta belysning.

Vi har fått testa den nya kontaktsensorn och en av de kameror som visades upp, den som är kabelansluten. Efter en tids testande så är frågan om Philips Hue Secure gör vårt hem säkrare och tryggare.

Det här är är Philips Hue Secure Contact Sensor och Wired Camera

Först ut i denna recension är den nya kontaktsensorn från Philips Hue. Den ser ut som de flesta traditionella kontaktsensor (eller magnetkontakter som de också kallas). Två enheter, en större och en mindre som kan trigga något att hända när avståndet mellan de båda bryts eller blir för stort.

I förpackningen hittar vi kontaktsensorns två delar, dubbelhäftande tejp sam lite dokumentation. Den mindre delen av kontaktsensorn har redan tejpen fäst på baksidan.

Philips Hue Contact Sensor är inte den minsta kontaktsensorn vi sett, vilket vi återkommer till. Grundidén är dock samma som för de flesta övriga sensorer i det segmentet. En tydlig logotyp finns präglad i den vita plasten och en liten ring som innehåller en LED som lyser upp vid användning.

Baksidan av kontaktsensorn avslöjar att även denna använder Zigbee för kommunikation. Här finns också hål för att kunna skruva upp sensorn om man inte vill använda den dubbelhäftande tejpen.

Batteritypen som används i kontaktsensorn är av typen CR2 och ska enligt uppgift räcka i 2 år. Detta är givetvis beroende på var den placeras – på ytterdörren kan det blir kortare livslängd än om den sitter på luckan till vinden vilket säger sig själv.

Storleksmässigt så är denna kontaktsensorn som sagt var inte den minsta på marknaden men ej heller den största. Här syns en jämförelse mellan en kontaktsensor från Xiaomi, Aqara samt Philips Hue.

Nu hoppar vi över till säkerhetskameran Philips Hue Secure Wired Camera som kan användas både inomhus och utomhus. Denna modell är inte den trådlösa, batteridrivna utan ansluts med kabel för strömförsörjning.

I förpackningen hittar vi utöver kameran, ett väggfäste, en strömadapter med tillhörande kabel, skruv, plugg, lite dokumentation samt ett par självhäftande larmdekaler. Noterbart här är den stora strömadapter som ser ut att vara i samma storlek som de som används för den smarta belysningen från företaget. Med andra ord så kan denna storlek på strömadaptern ställa till det lite beroende på var man väljer att placera den vilket kan vara värt att ha i åtanke.

Själva kamerahuset är även detta lite stort för att vara en säkerhetskamera men formmässigt såväl som färgmässigt så ser det ut som mängder av andra säkerhetskameror på marknaden. Väggfästet består av två delar där en platta fästs i väggen med en skruv och sedan vrids magnetfästet på. Kameran fäster i detta med en kraftig inbyggd magnet i den bakre rundade delen.

Fronten på Philips Hue Secure Wired Camera är svart med linsen väl synlig strax under logotypen upptill. Rörelsesensorn nertill används för att detektera rörelse för att därigenom trigga ansluten belysning att tändas.

Undertill på kameran finns den inbyggda högtalaren som möjliggör tvåvägskommunikation med den som finns framför. Utöver lite certifieringar så sitter här även kontakten för strömkabeln.

Installation av Philips Hue Secure Contact Sensor

De nya säkerhetsprodukterna läggs till precis som en vanlig ljuskälla i Hue-appen. Kontaktsensorn hittas under “Tillbehör” och läggs till snabbt och enkelt i appen. Tydliga instruktioner vägleder användaren genom den korta processen.

Efter installation tillhandhålls en genomgång av kontaktsensorns olika funktioner. Tänk på att montera den mindre delen invid kontaktsensorn lite glansigare del för optimal funktion. Därefter visas val för vad som ska hända när en dörr eller ett fönster öppnas.

För att testa funktionaliteten på kontaktsensorn så valdes det att den ska tända belysningen i ett av rummen i huset, nämligen på kontoret där det finns smart belysning från Philips Hue sedan tidigare.

I detta fall så kommer belysningen alltså att tändas på kontoret när ytterdörren öppnas. Ganska smart eftersom det tillbringas ett antal timmar där under kvällarna och då ofta i sällskap med hög musik. Genom att belysningen tänds när ytterdörren öppnas så blir man direkt varse om att någon kommit hem – smart!

Installation av Philips Hue Secure Wired Camera

För att installera säkerhetskameran så finns det en helt egen sektion för detta i Hue-appen. Välj kameror och följ därefter anvisningarna för att ansluta kameran.

Vid installation kommer en LED att blinka i blå färg och därefter gäller det att ge behörighet för appen att kunna navända såväl Bluetooth som kameran. Just kameran används för att skanna av en unik QR-kod som medföljer i förpackningen.

Hela processen med installationen går smärtfritt och ungefär lika enkelt som att ansluta en ljuskälla. Även om stegen är några fler så flyter det hela på smidigt ändå.

När anslutningen är färdig så ges möjlighet att namnge kameran vilket i detta fall fick bli där den skulle installeras för testet. Läs igenom sekretessinställnignarna för att ta del av vad som gäller vid inspelning.

Något att tänka på är att det skapas en väldigt unik lösenordsfras som det rekommenderas att spara ner på ett säkert ställe. Det finns även vägledning i appen om hur kameran kan installeras om det är så att det inte finns vana från att installera kameror sedan tidigare. För dig som kan det här på dina fem fingrar är det bara att hoppa över detta avsnitt.

Den kamera vi fick tillsänt oss för test har fäste för att monteras på vägg. För den som vill använda den ståendes så krävs det att ett skrivbordsstativ köps in vilket är ett tillbehör. Tyvärr inte ett billigt sådan heller vilket påverkar den totala prisbilden av kameran. Nu informeras det också om att den kostnadsfria provperioden börjar. Med ett abonnemang så fås fler möjligheter ut av kameran utöver de grundläggande. Bra att känna till eftersom även detta påverkar totalkostnaden av kameran…

Fortsatt information om hur kameran fungerar ges i appen och sedan är det dags att välja vilka enheter som ska användas när systemet är aktiverat. I detta hem finns det sedan tidigare ett antal olika rörelsesensorer som nu kan användas i säkerhetsupplägget.

Lägg också märke till att eventuella utomhusrörelsesensorer från Hue inte kan inkluderas eller användas. Enligt uppgift är detta för att inte säkerhetssystemet ska triggas i onödan.

Det som egentligen tar lite tid när det gäller att komma igång med Hue Secure är inställningarna för vad som ska hända när något detekteras. Ett larm kan få den anslutna belysningen att tändas eller blinka. Det går också att lägga till att telefonnummer rings upp om ett larm går vilket är ganska praktiskt.

För att få ut så mycket som möjligt av säkerhetssystemet från Philips Hue så är det såklart allra bäst om det finns ett större antal anslutna smarta ljuskällor. Har man bara en eller två lampor i hemmet så blir effekten inte så påtaglig. Däremot om du har ljuskällor från Philips Hue i alla rum samt på väl utvalda platser utomhus så kommer ingen garanterat att missa om ett larm går och all belysning i och utanför hemmet blinkar.

Så här fungerar Philips Hue Secure Contact Sensor och Wired Camera i vardagen

Kontaktsensorn monteras på ytterdörren för att testa dess funktionalitet. Det finns olika möjligheter att använda denna på och utöver att bara tända belysningen i ett rum så går det också att välja att exempelvis belysningen i hallen tänds …om denna också är från Philips Hue.

Att montera upp kontaktsensorn gick snabbt och smidigt och tack vare den dubbelhäftande tejpen var det bara att välja en lämplig placering och sedan trycka till. Tänk återigen på att ha den glansiga delen av kontaktsensorn placerad så att den mindre delen hamnar i närheten av den större när dörren (eller fönstret) är stängt.

För testet så placerades kontaktsensorn lite längre ner på dörrkarmen, detta eftersom det redan sitter två andra magnetkontakter på dörren och eventuella störningar från dessa ville undvikas.

När ytterdörren öppnas blinkar kontaktsensorn till med den inbyggda LED-belysningen vilket indikerar att dörren öppnas. Den lyser dock inte konstant utan blinkar till vilket i sig är bra eftersom det spar på batteriet.

Säkerhetskameran valde undertecknad att montera upp i hörnet vid matplatsen. Av en ganska enkel anledning eftersom det redan finns ett stort antal kameror utplacerade på bottenvåningen i hemmet. Efter att ha skruvat fast väggfästet testades det att fästa kameran med magneten vilket gick bra.

När kameran är fäst så går den enkelt att vinkla och vrida så att upptagningsområdet blir så bra som möjligt. Bra att väggfäste medföljer men det hade inte varit fel att inkludera ett fäste för stående placering eller ett som kunde kombineras…

Kabeln kopplas in på undersidan av kameran varpå den träs fast genom väggplattan och den del av väggfästet som innehåller magneten. Med andra ord så går den in från undersidan för att komma ut upptill för att sedan dras vidare – i detta fall ner längs väggen.

Glöm inte att trycka till strömkabeln ordentligt och sedan trä den igenom väggfästet. En lite udda lösning som inte setts alltför ofta vid tidigare tester av säkerhetskameror.

Den blå LED-lampan lyser upp vid installationen vilket indikerar att säkerhetskameran befinner sig i parningsläge. Vid detekterad rörelse i ett aktiverat läge lyser denna LED i rött.

När kameran är ansluten och allt är på sin plats är det dags att börja utforska hur det hela fungerar. Som med många andra tillverkare av säkerhetskameror så skiljer det sig en del när det gäller användargränssnitter. Appen visar initialt att systemet är inaktiverat vilket då ger en ögonblicksbild av rummet.

I ett inaktiverat läge händer inte så mycket i ärlighetens namn. Inget registreras på tidslinjen och inget spelas in. Men, välj att aktivera systemet så kommer det att börja registreras händelser i tidslinjen.

I realtidsläge så ses rummet tydligt i fullskärm och det finns möjlighet att såväl aktivera larmet som att tala med någon som befinner sig i rummet. En sak som märkts är att, realtidsbilden ibland syns i svartvitt om ljusförhållandena inte är optimala vilket även kan ske mitt på dagen.

Är ljuset tillräckligt bra så fås bilden i färg. Här syns också att det är relativt tydliga återgivningar av det som syns i bild, detta trots att upplösningen i kameran bara är på 1080p vilket känns lite klent när många andra tillverkare anammat 4K som standard.

Det finns en del inställningar att göra för kameran som är bra att känna till. En del av funktionerna här baserar sig på att det finns ett abonnemang. Exempelvis paketdetektering är i ett beta-stadie och lämpar sig självklart bäst för en placering utomhus. Rekommendationen är att gå igenom alla inställningar i lugn och ro eftersom det är ytterst individuellt hur dessa kommer att användas.

För en säkerhetskamera så finns det mest grundläggande funktionerna även i Philips Hue Secure Wired Camera vilket givetvis är bra. Det handlar trots allt om säkerhet så få funktioner hade antagligen inte hjälpt speciellt mycket.

När ett larm går så syns detta tydligt i appen och via notiser. Bakgrunden blir röd och det går att välja att vidta en åtgärd. Via tidslinjen går det också att se specifikt vad som hänt under dagen och sedan titta närmare på detta. Klipp kan laddas ner och givetvis går det att ta stillbilder av inspelat material också.

Vid ett av testerna där resten av familjens medlemmar fick agera misstänkta aktiverades all belysning i hemmet som då omgående började blinka för att påkalla uppmärksamhet. Kommunikation via högtalare och mikrofon fungerade också, om än med någon sekunds fördröjning i det talade ljudet.

Huruvida man låser in en del funktioner i abonnemang är såklart diskuterbart. Personligen uppskattas det när det mesta är tillgängligt men å andra sidan så behöver de flesta företag idag se över sina affärsmodeller. Antingen säljer man produkten och nöjer sig med det eller så säljer man produkten och försöker få ut lite mer pengar av användaren efteråt. Oavsett vilket så är detta alltid något som bör tas i beaktande när man ska köpa och investera i säkerhetskameror.

Initiativet med att addera mer säkerhet i hemmet är bra och i detta fall blir det såklart mer intressant för den som har hela hemmet fullt med Hue-produkter. För den som är på väg att börja sin resa mot lite mer säkerhet är det givetvis också ett alternativ även om det finns andra lösningar att titta på också när det gäller säkerhet och trygghet i hemmet. Just när det gäller säkerhet i hemmet så får vi inte glömma bort att det finns fler risker som dock inte täcks upp av Hue Secure-lösningen. Exempelvis så saknas det brandvarnare och vattenläckagesensorer samt en utomhussiren vilka också håller koll på tryggheten och säkerheten för dig och din familj. Huruvida Hue Secure kommer att utvecklas och erbjuda användarna fler produkter får framtiden utvisa.

Värt att notera också är att Hue Secure Wired Camera inte exponeras i Apple Home. Stöd finns för Google Home samt Amazon Alexa och enligt Philips Hue blir det inget stöd för Apple så länge detta inte stöds via Matter. Däremot exponeras kontaktsensorn Hue Secure Contact Sensor i Apple Home precis som övriga tillbehör från företaget.

Recension: Philips Hue Secure Wired Camera + Secure Contact Sensor

Fördelar

  • Smidig installation
  • Larmfunktionen uppmärksammas
  • Alternativ för hemmet med Hue
  • Kameran kan användas både inomhus och utomhus
  • Kvalitetskänsla

Nackdelar

  • Lite väl dyra produkter
  • Abonnemang krävs för full funktionalitet
  • Ingen fullskalig säkerhetslösning
  • Kameran stöder ej Apple Home
  • Bara 1080p?

Detaljer

Tekniska specifikationer Philips Hue Secure Contact Sensor:

  • Material: Plast
  • Mått kontaktsensor: 7 x 2,2 x 2 centimeter
  • Monteringsavstånd mellan sensor och magnet: 2 centimeter
  • Kapslingsklass: IP20
  • Batterilivslängd: 2 år
  • Batterityp: CR2
  • Sensorns vikt: 0,028 kg
  • Magnetens vikt: 0,006 kg
  • Färg: Vit
  • Drifttemperatur: -20 °C – +45 °C
  • Skyddsklass: Klass III
  • Anslutningsprotokoll: Zigbee
  • Färg: Svart eller vit

Tekniska specifikationer Philips Hue Secure Wired Camera:

  • Nätström: 100–240 V
  • Bildsensor kamera: CMOS – F35
  • Kameralinsens synfält: 141,2°
  • Kameraadapter: 12VDC/24DC
  • Max. videoupplösning: 1080P
  • Skyddsklass: Klass III
  • Rörelsedetektering: Ja
  • Mörkerseende: Yes
  • Väderbeständig: Ja
  • Mikrofon: Ja
  • Drifttemperatur: -20 °C – +45 °C
  • Anslutningsprotokoll: WiFi (2,4–5 GHz), Zigbee
  • Mått: 7,4 x 9,2 centimeter
  • Färg: Vit eller svart
  • Ljudlarm: Ja
  • Tvåvägssamtal: Ja
  • Kapslingsklass: IP65

Rekommenderat pris för Philips Hue Secure Contact Sensor är 449 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan. Pris för Philips Hue Secure Wired Camera är 2 199 kronor och mer information finns att läsa på hemsidan.

Sammanfattning

Efter att i många år levt med många olika typer av sensorer och kameror i det smarta hemmet var det därför intressant att se vad Philips Hue kunde bidra med eller vilka möjligheter som finns. En tids testande av såväl säkerhetskameran och kontaktsensorn visar att jo, har du hemmet fullt med smart belysning från Philips Hue så adderar det viss funktionalitet. Det som är lite synd är att en del av denna funktionaliteten göms i deras abonnemang vilket ger en högre totalkostnad sett på sikt. Värt att tänka på är då också att produkterna i sig inte är speciellt billiga sett till vad man får - alternativen finns men är dock inte lika tätt knutna till befintlig belysning såklart. När ett larm går så går det inte att missa detta då all belysning i hemmet blinkar - detta under förutsättning att det finns mycket smart belysning från Hue. Finns inte detta så blir det en ganska tunn säkerhetslösning...

Betyg: 4 / 5

Teknikveckan rekommenderar!

Dyr som fan, kräver utöver det abonnemang för alla funktioner, extra kostnad för stativ, stödjer medvetet inte Apple Home.

Trots allt detta får den 4/5?

Premieras abonnemangslösningar här?